Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt våldtäktsförsök på Ekerö

Så rubriceras olika typer av misshandel
Polisen har tillsatt extra resurser på Ekerö efter flera larm om en misstänkt man som ofredar kvinnor.Foto: Google maps/Expressen

En kvinna har utsatts för en man som misstänks ha försökt våldta henne på en gångväg på Ekerö.

Mannen ska ha tagit tag i kvinnan och försökt att blotta sig innan han sprang därifrån.

Den senaste veckan har minst tre andra kvinnor gjort anmälningar om en man som ofredat dem i området.

– Vi har högre synlighet i det här området och man prioriterar de här ärendena högt, säger Eva Nilsson vid Polisen.

Strax efter klockan 02 larmades polisen om en man som misstänks ha försökt våldta en kvinna på en gångväg vid Ekerö Centrum.

Mannen ska ha grabbat tag i kvinnan och blottat sig. Av okänd anledning sprang han sedan därifrån. 

Flera polispatruller och hundförare har sökt efter den misstänkte mannen i området, men hittills utan framgång.

– Vi har signalement från nattens ärende och söker i området, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Hon fortsätter:

– Brottsrubriceringen är försök till våldtäkt.

Flera anmälningar på Ekerö

Den senaste tiden har tre andra kvinnor gjort anmälningar om en man som försökt att ofreda dem på Ekerö, väster om Stockholm. 

Flera anmälare har uppgett att mannen förföljt dem på ett löparspår i ett skogsområde på ön. 

Polisen utreder nu ett samband mellan fallen.

– Det är självklart så att polisen tittar på de uppgifter som framkommit från ärendet i natt tillsammans med de uppgifter som framkommit i de tidigare fallen, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Hon berättar att det tillsatts fler resurser till Ekerö och att polisen prioriterar ärendet högt. Exakt hur de utökade resurserna jobbar i området vill hon dock inte svara på.

Madeleine, 36: ”Han hade huvtröja”

En av de som blivit utsatta är Madeleine, 36. Hon var ute och promenerade med sina hundar i tisdags när hon reagerade på en man i löpspåret. Han var klädd i ovanligt varma kläder, med tanke på sommarvädret.

– Han hade en huvtröja som gick upp vid ansiktet och en keps, har Madeleine berättat.

Efter ett tag insåg Madeleine att mannen förföljde henne. När hon ökade farten och började springa gjorde även mannen det. 

– Jag blev så himla arg så jag tvärvände mig om och började vifta med armarna och skrek ”jag kommer nu” för jag ville ge sken av att det fanns någon i närheten, säger Madeleine.

När hon signalerade ska mannen ha blivit överrumplad. Han kastade sig då in i skogen och sprang därifrån.

Polisen varnar för ofredanden

Redan under onsdagen gick polisen ut med en varning om mannen på Ekerö via sin Facebook. 

Under de senaste dagarna har flera kvinnor blivit utsatta för ofredanden av en mansperson i löparspåret i Skärvik och vid Lundhagsbadet.

Hör av er till oss på 11414 alt polisen.se om du har information om händelserna eller om du också blivit utsatt”, skrev polisen då.

Ann Freij, kommunalpolis på Ekerö, har tidigare berättat att de liknande ärendena utreds parallellt. Samtidigt sa hon att hon inte ville att kvinnor skulle vara oroliga för att besöka löpspåret.

– Vi har gått ut med att det här har hänt eftersom det finns en risk att händelserna hänger ihop och om man är medveten om det så blir man extra uppmärksam, sa Ann Freij på torsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.