Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt våldtäkt sändes på Facebook

Här ser man de misstänkta männen posera med ett vapen under livesändningen.
En polis klev in i bild och avbröt sändningen.
Misstänkt 1: 24-åringen, flera gånger dömd för misshandel och narkotikabrott.
Misstänkt 2: 20-åringen, poserar med en revolver i sändningen.
Misstänkt 3: 18-åringen.
Efter att polisen klev in i bild avslutades sändningen.
Våldtäkten ska ha skett i Uppsala län.
Foto: Google earth
1 / 8

Polisen utreder ett fall av misstänkt sexövergrepp mot en kvinna, som filmades och sändes ut live på Facebook under söndagsmorgonen.

Tre män har anhållits skäligen misstänkta för grov våldtäkt. De är födda 1992, 1996 och 1998.

– Han drog av henne kläderna och la sig över henne, säger 21-åriga Josefine Lundgren från Ånge, som ringde polisen när hon såg livesändningen.

Larmet om det misstänkta sexövergreppet mot en kvinna – som påstås ha varit närmast helt utslagen – kom in till polisen klockan 8.24 på söndagsmorgonen. Då fick polisen tips från flera personer om en pågående våldtäkt som sändes ut live i en sluten Facebook-grupp.

I gruppen, som har flera tusen medlemmar, skrivs dagligen inlägg med både frågor och uppmaningar till andra medlemmar. Gruppen har till syfte att vara en plattform där medlemmar ohämmat kan skriva inlägg om allt från vardag till politik. Facebookgruppen kännetecknas också av en rå ton.

Under livesändningen förekom skratt, hån och nedvärderande kommentarer. ”Du har blivit våldtagen”, sa en av männen till kvinnan i slutet av sändningen – sedan skrattade han.

"Tre mot en hahaha”, löd en av kommentarerna till livesändningen, där det också sporadiskt dök upp kommentarer som försvarade männen i videon.

Det misstänkta övergreppet, som rubriceras som grov våldtäkt, skedde i en lägenhet i Uppsala som polisen ryckte ut till.

I ett filmklipp som visar slutsekvenserna från händelsen ser man hur polis kliver in i bild och avbryter sändningen.

– Jag vill inte i vilket skede vi kom in, om man fortfarande sände eller inte. Men läs på vår hemsida. Vi lägger ut den info vi kan gå ut med, säger Nina Dahlström vid polisen i region Mitt.

Tre anhållna

Tre män greps på platsen, misstänkta för grov våldtäkt. Under dagen har de anhållits på den lägre misstankegraden. Männen är födda 1992, 1996 och 1998. Brottsoffret är född 1986.

Lägenheten, där den misstänkta våldtäkten inträffade, har spärrats av och har undersökts av kriminaltekniker.

Den anhållne 24-åringen har flera tidigare domar från tings- och hovrätt för bland annat för narkotikabrott och misshandel. I slutet av april förra året släpptes han villkorligt fri från ett fyra månader långt fängelsestraff. Prövotiden för frigivningen pågår fortfarande och löper ut senare i vår.

Andreas Welin är försvarare till 24-åringen.

– Jag har inte hunnit prata med honom. Mig veterligen har det inte hållits något förhör, det borde inte ha gjorts det, säger han.

Är det något förhör inbokat?

– Nej, det står i framställan om offentlig försvarare att det skulle hållas under kvällen men de verkar ha ändrat sig, säger Andreas Welin.

De tre männen sitter anhållna misstänkta för grov våldtäkt. På bilden syns Uppsalas polishus.
Foto: Emil Nordin

Tidigare gripanden - i samma Facebookgrupp

Det är inte första gången som polisen rycker ut efter en livesändning i den aktuella gruppen. I slutet av oktober sände en grupp skolungdomar live från sin skola i Solna, där de bland annat pekade ut en annan elev som skulle skjuta ungdomar på skolan.

Även den gången ryckte polisen ut och stoppade sändningen. Sju personer greps för olaga hot mot grupp.

En av de som såg söndagsmorgonens livesändning på Facebook är 21-åriga Josefine Lundgren från Ånge.

– Han drog av henne kläderna och la sig över henne. När han var klar där hade han tydligen filmat och fotat och lagt upp det på sin egen Snapchat. Han visade upp det i sin telefon i livesändningen sen.

Josefine Lundgren ringde polis direkt. Några timmar senare såg hon hur en polis i uniform kom in i bild under sändningen.

Josefine, 21, såg misstänka våldtäkten

Josefine Lundgren såg sändningen och ringde polisen.
Foto: Privat

Hon berättar också att hon såg hur en tredje person i livesändningen tog fram en pistol och hotade tittare. "Kom hit då!", ska han ha sagt med vapnet i sin hand.

– Det här är helt sjukt. Det är bara sjuka människor som gör en sådan sak. Fler människor borde bry sig och agera, det som gör mig mest förbannad är att över 60 stycken satt och tittade, men det var bara jag och en till som ringde polis, säger hon.

– Jag hoppas de här killarna sitter och skäms och inser vad de har gjort.

"Det är skruvat, helt sjukt"

En person som tidigare varit medlem i den slutna Facebookgruppen berättar:

– Man tänker först och främst: Hur kan man göra en sådan här sak mot en tjej – och hur kan man göra det live när man vet att man kommer att åka dit? Jag tycker naturligtvis att det är skruvat, helt sjukt. Jag kände själv, när jag fick höra om det, att nu får det vara nog.

Under förmiddagen gick Facebookgruppens administratör ut och uppmanade medlemmarna att inte sprida vidare material, utan i stället skicka direkt till polisen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.