Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt våldtäkt på dansbandsveckan

Det var strax innan klockan fem på tisdagsmorgonen som polisen fick in en anmälan om en misstänkt våldtäkt under dansbandsveckan i Malung.Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

En 18-årig kvinna misstänks ha våldtagits på dansbandsveckan i Malung.

En man kunde gripas ett par timmar senare, men släpptes senare av åklagare.

Det är i nuläget oklart om misstankarna mot mannen kvarstår.

Det var klockan kvart i fem på tisdagsmorgonen som polisen fick in en anmälan om en misstänkt våldtäkt under dansbandsveckan i Malung.

Våldtäkten ska ha skett på en temporär campingplats på en idrottsplats i anslutning till evenemanget. Ett par timmar efter anmälan, vid sjutiden på morgonen, kunde polisen gripa en man i 40-årsåldern.

– Vårt arbete på plats ledde till att vi kunde identifiera och sedermera gripa en person, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

Man släppt av åklagare efter misstänkt våldtäkt på dansbandsveckan

Efter förhör släpptes mannen av jourhavande åklagare. Patrik Säflund, som tagit över fallet vid Åklagarkammaren i Falun, menar att styrkan i misstankarna sannolikt inte var tillräckligt stora. 

– Man har hållit ett antal förhör och gjort beslag. Jag ska titta på det jag har fått in från polisen och se om det går att gå vidare på något sätt, säger han.

Det är i nuläget oklart om misstankarna mot mannen kvarstår.

– Det som prövades nu var om han skulle anhållas. Ärendet i sig är inte avskrivet, säger Patrik Säflund.

Kvinnan ska ha besökt sjukhus, men polisen har inga uppgifter på att hon har några fysiska skador.

Dansbandsveckan i Malung har nolltolerans mot sexofredanden

Dansbandsveckan har tidigare infört nolltolerans mot sexuella ofredanden, som innebär att en person som misstänks för ett sådant brott får sitt band klippt och inte är välkommen tillbaka på arrangemanget. Det är i nuläget oklart om misstänkte mannen är tillbaka på området.

– Jag har ringt polisen och väntar på svar om de har mer uppgifter i dagslägen på vem förövaren är. Utifrån det kommer vi jobba vidare internt och ska gå vidare med åtgärder, säger Lars Bälter, marknadsansvarig för dansbandsveckan. 

– Om han har veckoband kommer vi att klippa det direkt. 

Lars Bälter menar att ledningen ser allvarligt på händelsen.

– Vi själva har inte haft någon personal i anslutning till det här. Det finns flera olika campingplatser på det här området som drivs av olika organisationer. Vad jag har förstått är det inte nödvändigtvis en av våra campingar utan det kan ha skett på en privat camping, säger han.

– Det är förjävligt att tjejer inte ska kunna gå ut och ha kul utan att bli antastade. Att vi killar inte kan bete oss normalt.