Misstänkt utpressaren har erkänt

Publicerad
Uppdaterad
Den 39-årige mannen som misstänks för att ha försökt pressa pengar av Astra Zeneca samt länsstyrelsen i Stockholm och för att ha placerat ut misstänkta bomber i Södertälje hamn har erkänt.
- Han har vid ett förhör i dag (måndag) strax efter lunch medgivit att det är han som har skickat breven och tagit fram de här föremålen. Hans uppfattning är att föremålen är attrapper, säger Ulf Göranzon, presstalesman vid länskriminalpolisen i Stockholm, till TT.
Mannen häktades av Södertälje tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för försök till grov utpressning mot Astra Zeneca i oktober 2003 och länsstyrelsen i Stockholm mellan den 23 och 25 maj 2005 samt förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Mannen hade krävt sju miljoner euro av Astra Zeneca och tolv miljoner euro av länsstyrelsen i Stockholm. Polisen tror att mannen var ensam om utpressningsförsöket. De märkliga rör som hittades vid företaget Agas cisterner i Södertälje hamn och som tros innehålla sprängmedel har förts till Räddningsverkets anläggningar i Rosersberg norr om Stockholm. - Rören kommer att undersökas ingående först på tisdagen, säger länskriminalens informatör Ulf Göranzon till TT. Det är av säkerhetsskäl som teknikerna hittills inte vågat undersöka föremålen närmare. Polisen utreder även om 39-åringen ligger bakom ett utpressningsförsök mot läkemedelsföretaget Astra Zeneca för två år sedan. Astra Zeneca gick i söndags ut och berättade att företaget utsatts för ett liknande hot 2003. Någon gärningsman har inte gripits och några pengar betalades heller aldrig ut.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag