Här grips den misstänkta terroristen. Foto: Ukrainas säkerhetstjänstHär grips den misstänkta terroristen. Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Här grips den misstänkta terroristen. Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Mannen ska ha planerat 15 terrordåd mot fotbolls-EM. Foto: Ukrainas säkerhetstjänstMannen ska ha planerat 15 terrordåd mot fotbolls-EM. Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Mannen ska ha planerat 15 terrordåd mot fotbolls-EM. Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Bilen uppges ha varit fullastad med vapen och sprängämnen. Foto: Ukrainas säkerhetstjänstBilen uppges ha varit fullastad med vapen och sprängämnen. Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Bilen uppges ha varit fullastad med vapen och sprängämnen. Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Enligt säkerhetstjänsten hade mannen bland annat 125 kilo sprängämnen, automatvapen och granater. Foto: Ukrainas säkerhetstjänstEnligt säkerhetstjänsten hade mannen bland annat 125 kilo sprängämnen, automatvapen och granater. Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Enligt säkerhetstjänsten hade mannen bland annat 125 kilo sprängämnen, automatvapen och granater. Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Stade de France i Paris angreps i november. Foto: Christophe Ena/ AP/TTStade de France i Paris angreps i november. Foto: Christophe Ena/ AP/TT
Stade de France i Paris angreps i november. Foto: Christophe Ena/ AP/TT
Säkerhetsarbetet är enormt i Frankrike. Foto: Kristofer SandbergSäkerhetsarbetet är enormt i Frankrike. Foto: Kristofer Sandberg
Säkerhetsarbetet är enormt i Frankrike. Foto: Kristofer Sandberg

Misstänkt terrorist gripen inför EM

Publicerad

En misstänkt terrorist har gripits med över 100 kilo sprängämnen. Enligt Daily Mail planerade den 25-årige fransmannen 15 attacker i samband med fotbolls-EM. I hans bostad har polisen hittat kläder med högerextrema symboler.

Den 25- årige fransmannen Gregoire Moutaux planerade 15 större attacker i samband med fotbolls-EM i Frankrike, skriver Daily Mail. Mannen ska ha uttalat sig kritiskt om invandring och spridandet av islam och bland annat haft som mål att attackera muslimska och judiska platser. Nu misstänkt han för en rad brott kopplade till terror.

Moutaux greps av polis i Ukraina, på gränsen till Polen, den 21 maj. En källa med insyn i utredningen säger att mannen var "beväpnad till tänderna och redo att slå till".

Enligt Ukrainsk polis hade mannen tillgång till en stor mängd vapen och ammunition. Det ska bland annat röra sig om fem kalashnikovs, 125 kilo sprängämnen och granatkastare. Han tros ha rest till Ukraina för att det är enkelt att komma över vapen och explosiva ämnen.

Kopplingar till extremhögern

Gregoire Moutaux ska ha uttalat sig negativt om franska statens agerande, massinvandring, spridandet av islam och globalisering. Han ska även ha pratat om planer på att utföra flera attacker.

När hans hem genomsöktes hittades en T-shirt med en logotyp för en extrem högergrupp och medel som används för att tillverka sprängämnen. Man hittade även masker hos 25-åringen, som tidigare inte finns i brottsregistret.

Le Parisien skriver att mannen är anställd i ett jordbrukskooperativ och att en granne beskriver honom som en artig person som alltid säger hej.

Enligt Le Parisien ska målet ha varit muslimska och judiska böneplatser i Frankrike, samt administrativa byggnader och infrastruktur som broar och järnvägar.

Vasyl Grytsak vid den Ukrainska säkerhetstjänsten säger att mannens mål bland annat var att spränga en muslimsk moské, en judisk synagoga, polisförband och ett antal andra mål.

Övervakats sedan december

Enligt Sky News ska mannen ha haft 125 kilo sprängämnen på sig. Den misstänkte ska ha förföljts sedan december och har setts köpa fem maskingevär, två granater och andra vapen.

USA varnar för terrorhot

Under förra veckan gick det amerikanska utrikesdepartementet ut med en varning inför EM.

LÄS ÄVEN: USA varnar för att åka till Europa under EM

"Vi uppmärksammar alla amerikanska medborgare om risken för potentiella terrorattacker runtom i Europa", skrev utrikesdepartementet, enligt The Independent.

Under de senaste månaderna har franska specialstyrkor förberetts för eventuella terrorhot genom att genomför flera övningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag