Misstänkt terrorist gripen inför EM

Här grips den misstänkta terroristen.
Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Mannen ska ha planerat 15 terrordåd mot fotbolls-EM.
Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Bilen uppges ha varit fullastad med vapen och sprängämnen.
Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Enligt säkerhetstjänsten hade mannen bland annat 125 kilo sprängämnen, automatvapen och granater.
Foto: Ukrainas säkerhetstjänst
Stade de France i Paris angreps i november.
Foto: Christophe Ena/ AP/TT
Säkerhetsarbetet är enormt i Frankrike.
Foto: Kristofer Sandberg
1 / 7

En misstänkt terrorist har gripits med över 100 kilo sprängämnen. Enligt Daily Mail planerade den 25-årige fransmannen 15 attacker i samband med fotbolls-EM. I hans bostad har polisen hittat kläder med högerextrema symboler. 

Den 25- årige fransmannen Gregoire Moutaux planerade 15 större attacker i samband med fotbolls-EM i Frankrike, skriver Daily Mail. Mannen ska ha uttalat sig kritiskt om invandring och spridandet av islam och bland annat haft som mål att attackera muslimska och judiska platser. Nu misstänkt han för en rad brott kopplade till terror. 

Moutaux greps av polis i Ukraina, på gränsen till Polen, den 21 maj. En källa med insyn i utredningen säger att mannen var "beväpnad till tänderna och redo att slå till".

Enligt Ukrainsk polis hade mannen tillgång till en stor mängd vapen och ammunition. Det ska bland annat röra sig om fem kalashnikovs, 125 kilo sprängämnen och granatkastare. Han tros ha rest till Ukraina för att det är enkelt att komma över vapen och explosiva ämnen.

Kopplingar till extremhögern 

Gregoire Moutaux ska ha uttalat sig negativt om franska statens agerande, massinvandring, spridandet av islam och globalisering. Han ska även ha pratat om planer på att utföra flera attacker. 

När hans hem genomsöktes hittades en T-shirt med en logotyp för en extrem högergrupp och medel som används för att tillverka sprängämnen. Man hittade även masker hos 25-åringen, som tidigare inte finns i brottsregistret.   

Le Parisien skriver att mannen är anställd i ett jordbrukskooperativ och att en granne beskriver honom som en artig person som alltid säger hej. 

Enligt Le Parisien ska målet ha varit muslimska och judiska böneplatser i Frankrike, samt administrativa byggnader och infrastruktur som broar och järnvägar. 

Vasyl Grytsak vid den Ukrainska säkerhetstjänsten säger att mannens mål bland annat var att spränga en muslimsk moské, en judisk synagoga, polisförband och ett antal andra mål. 

Övervakats sedan december 

Enligt Sky News ska mannen ha haft 125 kilo sprängämnen på sig. Den misstänkte ska ha förföljts sedan december och har setts köpa fem maskingevär, två granater och andra vapen.


https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/739756513561088001

USA varnar för terrorhot  

Under förra veckan gick det amerikanska utrikesdepartementet ut med en varning inför EM. 

LÄS ÄVEN: USA varnar för att åka till Europa under EM

"Vi uppmärksammar alla amerikanska medborgare om risken för potentiella terrorattacker runtom i Europa", skrev utrikesdepartementet, enligt The Independent. 

Under de senaste månaderna har franska specialstyrkor förberetts för eventuella terrorhot genom att genomför flera övningar.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.