Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt terrorattack mot fabrik i Frankrike

Enligt regionaltidningen Le Dauphiné Liberé var det strax före klockan tio som polis och brandkår larmades efter en kraftig explosion vid en fabrik i Saint-Quentin-Fallavier, mellan Grenoble och Lyon.
Foto: Philippe Desmazes
Sky news rapporterar att två personer har kört in i en gasfabrik med en bil. Enligt AFP ska en av de misstänka förövarna ha utlöst flera mindre explosioner i fabriken.
Foto: Maxime Jegat/Epa/TT
I samband med attacken ska en person, anställd på fabriken, ha hittats halshuggen.
Foto: Maxime Jegat/Epa/TT
Ett stort antal poliser befinner sig på platsen och en person ska ha gripits, skriver Ledauphine.
Foto: Maxime Jegat/Epa/TT
Ett 40-tal anställda på fabriken har evakuerats.
Foto: Philippe Desmazes
President Francois Hollande lämnar EU-toppmötet i Bryssel i förtid efter den misstänkta terrorattacken. Han håller också löpande kontakt med inrikesminister Bernard Cazeneuve som befinner sig på plats i fabriken, uppger AFP, enligt TT.
Foto: Etienne Laurent/Pool/Epa/TT
Franske premiärministern Manuel Valls har gett order om skärpt bevakning vid alla "känsliga platser" i regionen Rhône-Alpes.
Foto: Jb Autissier
Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve ska vara på väg till platsen,
Foto: Michel Euler
I samband med attacken ska en man, anställd på fabriken, ha hittats halshuggen.
Foto: Skärmdump från Le Monde
Flera medier rapporterar om ett misstänkt terrordåd utanför den franska staden Grenoble. Enligt AFP rör det sig om två gärningsmän – en ska ha gripits.
Skärmdump från ledauphine.com.
1 / 12

En fabrik i Frankrike utsattes under fredagsförmiddagen för ett misstänkt terrorattentat där flera personer skadades – och en man halshöggs.

Flera personer har gripits under eftermiddagen men huvudmannen bakom attacken misstänkts vara 35-åriga Yassin Salhi.

Efter attacken hittades två islamistiska flaggor i närheten av fabriken – och Frankrike har startat en utredning mot terrorism.   

Det misstänkta terrorattentatet skedde i den franska staden Saint-Quentin-Fallavier, som ligger cirka tre mil sydost om Lyon i östra Frankrike. Det var strax före klockan tio som en attentatsman körde en bil körde rakt in i en gasfabrik och orsakade en stor explosion. 

Två skadade och en död

Två personer skadades i attacken och en man hittades även halshuggen efter dådet. Huvudet till kroppen hängde på ett staket och var täckt med arabiska tecken och två islamistiska flaggor låg i närheten. Även en kniv hittades vid platsen. Den halshuggne mannen var chef för transportfirman som den misstänkte gärningsmannen jobbade för, och brukade leverera varor till fabriken. 

Känd sedan tidigare

Enligt nyhetsbyrån AFP ska förövaren ha burit på en flagga med arabisk text. Och enligt franska tidningen lÉxpress ska flaggan ha haft kopplingar till terrorgruppen IS. 

Direkt efter attentatet greps gärningsmannen i närheten av fabriken – efter att en brandman lyckats stoppa honom. Attentatsmannen kunde senare identifieras som Yassin Salhi, en 35-årig man bosatt strax utanför Lyon. Salhi är känd av fransk underrätelsetjänst sedan tidigare, då han misstänkts ha haft kopplingar till radikala franska islamister.

Fru och syster gripen

– Den här personen var under utredning för radikaliseringen men utredningen lades ned 2008. Det var inte känt att han hade några kopplingar till terrorister, sa Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve. 

Franske premiärministern Manuel Valls har gett order om skärpt bevakning vid alla "känsliga platser" i regionen Rhône-Alpes.
Foto: Jb Autissier

Under eftermiddagen greps ytterligare tre personer av fransk polis. Enligt tidningen Le Monde rör det sig om Yassin Salhis fru, hans syster och ytterligare en person som ska ha setts köra omkring i området innan attacken för att hålla utkik efter poliser. Den franska åklagarmyndigheten bekräftar att totalt fyra personer har gripits efter attacken. 

"Var en terrorhandling"

Det misstänkta terrorattentatet ägde rum samtidigt som Frankrikes president François Hollande var i Bryssel på toppmöte. I en extra insatt presskonferens strax före klockan ett fördömde presidenten attentatet som en terrorhandling och sa att en person dödats och två har skadats i attacken. Presidenten lämnade även EU-toppmötet i Bryssel i förtid efter det misstänkta attentatet. 

Utredning mot terrorism

Kort efter attacken gick även den franska premiärministern Manuel Valls ut och gav order om skärpt bevakning vid alla "känsliga platser" i regionen Rhône-Alpes. Säkerheten skärptes också vid polisstationer i närliggande områden.

Fabriken i fråga var sent på eftermiddagen fortfarande avspärrad. Enligt nyhetsbyrån Reuters befann sig den franska polisen antiterrorgrupp på platsen och en utredning mot terrorism inleddes under dagen. 

Alla anställda hittade

De anställda på fabriken ska enligt uppgifter till den franska tidningen Ledauphine ha varit mycket chockade efter att ha blivit vittnen till attacken och ett 40-tal fick evakueras från fabriken. Det angripna företaget, Air Products, skrev i ett pressmeddelande att alla deras anställda hittats oskadda och enligt AP är det fortfarande oklart vilka de två personer som skadats i explosionen är.

Air Products är ett amerikanskt företag och tillverkar gasprodukter för exempelvis nedkylning av livsmedel.

Det hemska attentatet kommer bara ett halvår efter terrorattentaten mot tidskriften Charlie Hebdo i Paris, då tolv personer dödades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.