Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt syraattack mot ambulanspersonal

Ambulanspersonal utsattes för en syraattack under en utryckning i Södertälje i helgen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson.

Ambulanspersonal utsattes för en misstänkt syraattack under en utryckning i Södertälje.

En vägbom fälldes ned för att spärra dess väg efter att ha hämtat en patient, och personal fick frätskador på händerna när de skulle öppna den.

– Det här är utan tvekan en attack, dels mot ambulanspersonalen men också en tydlig markering från parallellsamhället. Det här är en attack mot demokratin, säger Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson.

Ambulans hade kallats till en adress i Södertälje för drygt en vecka sedan, och passerade en öppen vägbom på väg till platsen. När de sedan skulle åka därifrån var bommen nedfälld.

Personal lämnade ambulansen för att öppna bommen, och kände då en brännande känsla i händerna.

Ambulanspersonalen fick senare föras till brännskadeklinik med skador på händerna, enligt Ambulansförbundet.

Polis kallades till platsen, men kriminal- och bombtekniker ”kunde inte hitta något frätande material på den aktuella bommen”, skriver Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, i ett mejl till Expressen. 

Enligt polisens uppgifter hade ingen behövt uppsöka sjukhus under de första timmarna efter händelsen.

Händelsen har polisanmälts som sabotage mot blåljusverksamhet och misshandel.

Åker dit polisen inte kör ensamma

Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson säger att attacker och hot mot ambulanspersonal blir allt vanligare.

– Vi är ju i miljöer ofta med väldigt tunga vapen och miljöer där inte polisen skulle åka med mindre än tre, fyra enheter och piketenhet, säger han.

– Tyvärr så skickas vi vind för våg – fortfarande. Det här är en oerhört oroväckande vardag.

Hoten: ”Det här säger du ingenting om”

Ambulansförbundet vill se flera insatser för att skydda personal, bland annat ett system där riskadresser flaggas och att ambulans automatiskt får följebilar från polisen vid larm till dessa.

Dessutom vill förbundet se att personal inom ambulans och räddningstjänst ska få skyddade personuppgifter. I nuläget kan namn på vårdpersonal som bistått vid, till exempel, en skottlossning röjas via ambulansjournaler.

– Man söker upp och hotar oss och vår personal, systematiskt. Många inom ambulansen måste ha skyddad folkbokföring.

– Hoten kommer ofta när vi åker på larm som är skott- eller knivskador där man får reda på redan från början att ”det här säger du ingenting om, annars kommer det att gå illa för dig”.

Robin, 21, vill inspirera unga – blir hotad till livet:

"Jag har fått höra att jag är ett djur, att jag inte är värd att leva"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.