Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt storfusk på högskoleprovet

Det misstänks ett storfusk på högskoleprovet.Foto: Jean-Marc Loos
"Vi har fått förhandstips om att det skulle kunna föregå fusk vid Lunds och Stockholms universitet och har haft kontakt med åklagare för att utreda rättsläget", säger Åke Lernefalk vid UHR.Foto: Anders Ylander

Polisen har fått tips om organiserat fusk vid högskoleprovet, skriver Sydsvenskan.

Proven filmas med mobiler och svaren förmedlas sedan via hörselsnäckor till de som sitter och skriver.

– Vi har fått förhandstips om att det skulle kunna föregå fusk vid Lunds och Stockholms universitet och har haft kontakt med åklagare för att utreda rättsläget, säger Åke Lernefalk vid presstjänsten på Universitets- och högskolerådet (UHR).

Drygt 70 000 personer är anmälda att skriva högskoleprovet i dag.

Smygfilmar provet

Enligt Sydsvenskan är det personer vid gymnasieskolor i Lund och i Danderyd som samarbetar med fusket. Det går till så att en grupp smygfilmar medan de gör provet, sedan ska de som ser filmen googla fram svaren och därefter läsa upp svaren i en mikrofron till "beställaren".

– Man har små hörsnäckor och får svaren via smarta telefoner. Någon som är bättre gör alltså provet och kan vidarebefordra svaret till den som fuskar, säger Lernefalk.

"Tjänsten", som teoretiskt kan användas av alla som skriver högskoleprovet, ska kosta pengar. Enligt Sydsvenskan rör det sig om tiotusentals kronor.

– Det är jättemycket pengar i det här, så därför har de flera personer som filmar, säger Jan Lundqvist, huvudansvarig vid Lunds universitet till Sydsvenskan.

Kartläggs av polisen

Enligt Åke Lernefalk får man ha med sig mobiler när man skriver provet, men den ska vara avstängd. De hjälpmedel som är tillåtna är: Penna, suddgummi, linjal och markeringspenna.

Jan Lundkvist säger till Sydsvenskan att man har skärpt bevakningen vid provskrivningen. Polisen kartlägger också personerna som misstänks vara delaktiga i fusket.

UHR har inte gjort någon polisanmälan eftersom det i nuläget endast finns en misstanke om fusk. Men man har haft kontakt med provanordnarna för att förebygga och förhindra fusk.

– Det jag kan säga är att vi har förstärkt bevakningen, säger Åke Lernefalk till TT.

Skärper reglerna

Incidenten har även fått verket att överväga en skärpning av reglerna för högskoleprovet.

– Det kan bli på samma sätt som med självdeklarationen förr, att man försäkrar på heder och samvete när man in lämnar uppgifterna. Då blir det lättare att polisanmäla vid misstanke om fusk, säger Åke Lernefalk.

Det kommer även att genomföras kontroller av proven för att kunna upptäcka eventuella fuskare.

 

LÄS ÄVEN: Bästa tipsen till högskoleprovet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.