Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump genomförde cyberattack mot iranska mål

Donald Trump ändrade sig om en attack mot Iran.
Donald Trump.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Irans president Hassan Rouhani.Foto: IRAN PRESIDENTIAL OFFICE / HANDO / E / EPA TT NYHETSBYRÅN

Världen var bara minuter ifrån en militär attack från USA med målet inställt på Iran. Attacken stoppades i sista stund – men i stället beordrade Trump en cyberattack mot landet, enligt Washington Post.

Samtidigt hotar han med att införa nya sanktioner redan på måndag.

Spänningarna mellan USA och Iran har intensifierats den senaste tiden. Så sent som i torsdags var USA redo att slå till i attacker på tre olika platser, men Trump avslöjade att han i sista stund ändrade sig och avbröt ordern. 

”Vi lägger på ytterligare sanktioner”.

Attacken var tänkt som ett svar på Irans nedskjutning av en amerikansk drönare.

– De sköt ner en obemannad drönade, och här sitter vi med 150 döda människor - jag tyckte inte att det var proportionerligt, sa Trump i en intervju med NCB News på fredagen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1142506683660455936

Presidenten menade också att han inte önskar ett krig med Iran, men om det ändå skulle ske skulle det bli ”utplåning ni aldrig tidigare sett”.

Trump beordrade cyberattack mot Iran

Men enligt källor till Washington Post godkände Donald Trump i stället för en militär attack en cyberattack mot militära datorsystem som styr iranska missiler och robotar.

Attackerna genomfördes av det militära förbandet U.S. Cyber Command och hade planerat under en lång tid, enligt källorna. 

Cyberattackerna ska ha slagit hårt mot de digitala målen, men inga människor skadades.

Iran har tidigare försökt att hacka amerikanska militära enheter och amerikanska myndigheter varnade på lördagen amerikanska företag för nya cyberattacker från Irans sida, enligt Washington Post.

Varken Vita huset eller den amerikanska militären har kommenterat medieuppgifterna.

Trump hotar om sanktioner på måndag

På lördagen kom också rapporter om att Trump vill införa ytterligare sanktioner mot Iran. Detta i syfte att stoppa landet från att utveckla kärnvapen.

På lördagskvällen svensk tid gick Trump ut med planerna på Twitter:

”Vi sätter in ytterligare stora sanktioner mot Iran på måndag. Jag ser fram emot den dagen då sanktionerna kan tas bort mot Iran och de i stället blir en produktiv och välmående nation igen”, skriver han. 

Iran avrättade misstänkt spion

Iran har även avrättat en tidigare anställd inom landets försvarsdepartement efter att denne misstänks ha spionerat för USA, skriver Sky News.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska personen ha avrättats någon gång de senaste dagarna och hänvisar till uppgifter från den statliga iranska nyhetsbyrån Irib.

Mannen som avrättats ska ha lämnat sitt jobb för nio år sedan och dömdes efter en brottsutredning där både dokument och någon typ av spionutrustning hittats i hans hem. 

Enligt AFP ska mannen ha spionerat för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Han uppges ha avrättats i Rajai Shahr-fängelset i staden Karaj, väster om Teheran. 

Nancy Pelosi kommenterar Donald Trumps agerande mot Iran.

LÄS MER: Experten om Donald Trumps konflikt med Iran 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.