Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens press på kriminella i jakten

Expressens Katrin Krantz rapporterar från Linköping.
Enligt uppgifter till Expressen är det en man i 30-årsåldern som var medlem i Bandidos som sköts ihjäl i Linköping på onsdagen.
Skotthål syns i fönstren.
Foto: Jeppe Gustafsson
Polis på plats inne i köpcentrat under kvällen.
Foto: Jeppe Gustafsson
En stor polisinsats pågår i Linköping – efter en skottlossning.
Foto: Jeppe Gustafsson / Jeppebild
En man har skjutits ihjäl.
Foto: Jeppe Gustafsson
Avspärrat vid platsen.
Foto: Jeppe Gustafsson
Polisens tekniker är på plats.
Foto: Jeppe Gustafsson
1 / 8

Det pågår en intensiv jakt efter den eller de personer som sköt en Bandidosmedlem, en man i 30-årsåldern, på en restaurang mitt under lunchrusningen i går i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Polisen analyserar alla förhör som fortfarande pågår och sätter press på de kriminella kretsarna i Linköping.

– Vi pratar med ett stort antal personer som rör sig i närheten av den kriminella miljön, säger Thomas Agnevik, presstalesperson i Region Öst.

Det var ovanligt många som blev vittnen till det brutala mordet på köpcentret vid lunchtid i går. Alla ska förhöras av polisen. Dessutom finkammar Linköpingspolisen kriminella kretsar och privatpersoner som rör sig nära dessa kretsar för att kunna ringa in den eller de som sköt Bandidosmannen på nära håll. 

– Vi pratar med kända kriminella och vi har löpande kontakter med många privatpersoner som vi känner till. Sen kan ju de vara mer eller mindre pratsamma, säger Thomas Agnevik, presstalesperson i Region Öst.

Förutom den tekniska undersökningen av brottsplasten som nu ska analyseras så måste den stora mängden förhör också analyseras noggrant av polisens utredare. 

– VI är flera som bara arbetar med att hålla förhör och dokumentera uppgifter och andra som lägger ett pussel med informationen som vi får in, säger Thomas Agnevik.

Att det finns personer som vet vad som har hänt är polisen övertygad om.

– Det är troligt att det är flera personer som har kännedom om detta och vet vad som har hänt, säger Thomas Agnevik.

Lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström har pratat öppet om de infekterade konflikterna mellan det kriminella nätverket i stadsdelen Berga och nätverk i Skäggetorp. Konflikterna har sin upprinnelse i konflikter som rör droghandeln i delar av Linköping, enligt polisen. 

Teorin: Det handlar om droger

Att gårdagens dödsskjutning är kopplad till detta är en av polisens teorier men inget de vill låsa sig fast vid.

– Det är viktigt att inte snöa in på ett spår utan att rikta blickarna åt flera håll, säger Thomas Agnevik.

Flera av de boende i Skäggetorp bekräftar att det pågår droghandel mer eller mindre öppet i centrum.

– Varje dag, året runt, sa en av de boende till Expressen i går.

Det var vid lunchtid på onsdagen sköts mannen ihjäl på en lunchrestaurang i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Mannens anhöriga är underrättade. 

Enligt uppgifter till Expressen är offret en man i 30-årsåldern som är med i den kriminella mc-klubben Bandidos. Bilder visar hur mannen bär västar som visar att han är Bandidosmedlem. 

På onsdagskvällen var det en stor polisinsats i Linköping. Enligt Aftonbladet jagades en svart Audi som stuckit från en poliskontroll. 

Under onsdagskvällen jagade polisen en bil efter att den inte stannat för en kontroll i Malmslätt i Linköping.

Enligt Aftonbladet rör det sig om en svart Audi. Polisen uteslöt inledningsvis inte att det fanns ett samband med bilen och skjutningen.

Men när den senare hittades visade det sig att den inte hade något med händelsen att göra. I bilen fanns i stället misstänkt narkotikapåverkade personer.

Mördade mannen kopplad till gängkonflikter

Den kriminella mc-klubben har haft närvaro i Skäggetorp där en gruppering ligger i konflikt med ett annat kriminellt nätverk i stadsdelen Berga. Det var även vid Berga centrum som två tonårspojkar blev skjutna i början av månaden, en av dem avled sedan på sjukhus. 

Den nu mördade mannen har dömts för ett flertal brott under de senaste tio åren varav det grövsta var en grov misshandel som resulterade i fängelsestraff. Han har tidigare kopplats till olika gängkonflikter i Linköping. 

Polisen larmades vid 13.30-tiden på onsdagen till stadsdelen Skäggetorp i Linköping efter att inringare hört höga smällar som uppfattades som skottlossning. 

En person som jobbar i närheten säger till Expressen att flera skott hördes.

Uppgifter: Sköts i huvudet

– Vi larmades efter att inringare hört höga smällar som uppfattades som misstänkt skottlossning, sa Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson vid polisen region Öst.

Mannen ska enligt Aftonbladets uppgifter ha träffats av flera skott, däribland i huvudet.

Polisen bekräftade senare att en person hade dött i skottlossningen.

En stor polisinsats pågår på platsen.
Foto: Jeppe Gustafsson
Poliser på plats.
Foto: Jeppe Gustafsson
Polisens tekniker på plats.
Foto: Jeppe Gustafsson

Spärrat av stort område

Polisen spärrade av ett större område i stadsdelen och hade stora resurser på plats. Bland annat sökte hundpatrull i området och Corren rapporterade att även poliser med förstärkningsvapen fanns på plats.

– Det här är ett grovt brott så vi tar till alla resurser vi har, sa Dennis Johansson Strömberg.

Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef.
Foto: Jeppe Gustafsson
Skjutningen inträffade vid Willys.
Foto: Jeppe Gustafsson

Under mordkvällen fortsatte den massiva insatsen. Stora vägar kontrollerades i jakt på misstänkta och polisen började förhöra vittnen. Civilklädda poliser med skyddsväst knackade också dörr i området under kvällen. 

Samtidigt vädjade också polisen till allmänheten om hjälp och uppmanade personer som befunnit sig i Skäggetorps centrum vid tidpunkten att höra av sig. Ann-Christine Rehnström är lokalpolisområdeschef: 

– Det är bra att lämna över värderingen till oss. Man tror inte att man har sett något av värde men det kan vara bra att veta allt för oss, så att vi kan lägga pusslet. 

Skottlossningen har väckt starka reaktioner – inte bara bland Linköpingsborna. Inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i ett sms till P4 Östergötland att det är ”vansinnigt att skjutningen skett öppet bland folk”.

Polisen: ”Det var mycket människor i rörelse”

Polisen om arbetet med utredningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.