Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen avlossade skott – efter barn

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Polisen på platsen i Brynäs.
Foto: Roger Nilsson

Polisen avlossade på lördagskvällen minst ett skott i stadsdelen Brynäs i Gävle – efter att två pojkar ”grävde efter något i sina jackor” 

– Det visade sig en pojke i 13-årsåldern och en i 15-årsåldern, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen.

Det var vid 18.30 på lördagen som skottet avlossades. En boende berättar för SVT att denne hört flera smällar. 

– Att någon form av skott har avlossats, det kan jag bekräfta, säger Magnus Jansson Klarin.

Polisen larmades tidigare under kvällen till området efter att två personer med ”pistolliknande föremål” setts. När polisen kom till platsen sprang de åt varsitt håll. 

”Under förföljandet uppfattar polis att ungdomarna börjar gräva i sina jackfickor, och varvid patrullen skjuter varningsskott”, skriver polisen på sin hemsida. 

– Poliserna uppfattar det som de båda börjar gräva i sina fickor, vartefter man tar ett beslut, mot de uppgifter man har – att de har ett vapenföremål – att avlossa ett varningsskott, säger Magnus Jansson Klarin. 

Det pistolliknande föremålet var en softairgun. 

”Två killar under 15”

Polisen skriver på sin hemsida att ingen ”skadades allvarligt” i samband med att skott avlossats. En av pojkarna fångades in kort efter skottet avlossats, den andre hittades under kvällen.

– Någon av dem ska ha fått någon skada som uppstått under gripandet – men det är inga skottskador. Jag vill klargöra att det inte är någon allvarlig skada, säger Magnus Jansson Klarin. 

”Med tanke på ungdomarnas ålder blir ingen av dem frihetsberövad”, skriver polisen på sin hemsida. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.