Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robert Bowers, 46, gripen för masskjutning i synagoga

Flera personer har dödats vid en skjutning i en synagoga i Pittsburgh i USA.
Foto: PAM PANCHAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera personer har dödats vid en skjutning i en synagoga i Pittsburgh. 

Dödssiffran har stigit till minst elva döda, enligt CNN.  

Skytten har identifierats som Robert Bowers, 46, som ska ha skrikit "alla judar måste dö" strax innan han började skjuta, uppger poliskällor till tv-kanalen KDKA

– Det var en antisemitisk attack. Man trodde inte att det här var möjligt. Antisemitism ska aldrig tolereras, säger president Donald Trump.

Donald Trump har gett order om att flaggor ska vaja på halvstång den 31 oktober.

På lördagsmorgonen, lokal tid, larmades polis till en synagoga i Pittsburgh där en man öppnat eld mot församlingsmedlemmarna.   

På Twitter kom snart en bekräftelse om att det var fråga om en aktiv skytt i området och allmänheten varnades. 

Synagogan i fråga, "Tree of Life", ligger i området Squirrel Hill i centrala Pittsburgh.

Misstänkte skytten Robert Bowers.
Foto: PA Dept of Transportation/CNN

”Det är en fruktansvärd brottsplats”

Elva personer uppges ha skjutits ihjäl. Enligt CNN ska sex personer vårdas på sjukhus för skottskador. Fyra av de skadade är poliser.

Wendell Hissrich, säkerhetschef i Pittsburgh, uppger för NBC att fyra poliser vårdas för skador som inte är livshotande. 

– Det är en fruktansvärd brottsplats. En av de värsta jag har sett. Det är verkligen illa, säger Hissrich till NBC. 

Han ville dock inte uppge om något av offren är barn. 

Skytten uppges ha varit beväpnad med ett semiautomatiskt gevär och flera handeldvapen, rapporterar NBC vidare.   

Gärningsmannen gripen

Skjutningen ägde rum i samband med en namngivningsceremoni och det ska ha varit mycket folk i synagogan, enligt AP. Exakt hur många personer som befann sig där inne är dock oklart. 

Skytten, som identifierats som 46-årige Robert Bowers, ska ha skrikit "alla judar måste dö" strax innan han började skjuta, uppger poliskällor för KDKA.  

När polisen kom till synagogan ska skytten ha öppnat eld mot dem – som polisen besvarade. 

Gärningsmannen har överlämnat sig till polis. Han ska ha varit skadad och gått med på att överlämna sig efter en förhandling. Han åtalas nu av federala åklagare för brott på 29 punkter.

Robert Bowers har tidigare spridit judehat och konspirationsteorier från konton i sociala medier, rapporterar New York Times

President Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump: De hade inget skydd

President Trump har fördömt dådet och förespråkar dödsstraff för gärningsmannen. Han tror dock att situationen hade kunnat utvecklas annorlunda om synagogan haft en beväpnad säkerhetsvakt, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– De hade inget skydd, säger Donald Trump enligt AP.   

– Nationen är chock och i sorg. Det var en antisemitisk attack. Man trodde inte att det här var möjligt. Antisemitism ska aldrig tolereras, säger presidenten när han talar i Indiana under lördagen.

– Vi ber för de döda och skadades familjer. Poliserna var väldigt modiga, de gör så mycket för oss. De är otroliga. 

Trump har också gett order om att flaggor vid vita huset, på militäranläggningar och på offentliga platser ska vaja på halvstång för att hedra offren den 31 oktober.

https://twitter.com/AFP/status/1056370002775834624

Hans dotter Ivanka Trump har också fördömt dådet. Hon skriver på Twitter att ”Amerika är starkare än en demoraliserad bigott och antisemit” och uppmanar det amerikanska folket att enas mot "hat och ondska". 

Netanyahu: Vi sörjer med offren familjer 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger i ett uttalande att han är "förkrossad och bestört" efter skjutningen: 

– Hela det israeliska folket sörjer med de dödas familjer. Vi stöttar det judiska samhället i Pittsburgh. Vi stöttar det amerikanska folket som mött det här förskräckliga antisemitiska våldet och vi ber för att de skadade snabbt återhämtar sig, säger Netanyahu enligt CNN.    

CNN har träffat Jennifer, vars familjemedlemmar befann sig i synagogan under skjutningen. 

– De hörde skotten. Min mamma och pappa, vänner till mamma och pappa, och min son sprang ner och stängde in sig i källaren. De sa att polisen är i byggnaden, så de är trygga. Men de hörde skotten, säger Jennifer, som nu bara vill återförenas med familjen. 

– Det är helt overkligt. Det här är vårt område, oavsett om man är judisk eller inte. 

"Det här borde inte hända"

Jeff Finkelstein, vd för Jewish Federation Of Greater Pittsburgh, säger till CNN att han är djupt berörd och orolig. 

– Jag sprang hit så snart jag kunde, säger han. 

Jeff Finkelstein bekräftar att man inom flera judiska församlingar har tränat den här typen av krissituationer. Han är själv inte medlem i ”Tree of Life”, men uppskattar att ungefär 50 - 60 personer vistas i synagogan en vanlig lördagsmorgon.  

CNN: Vad känner du nu när skytten är gripen? 

– Nu är jag bara ledsen. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag lider med alla familjer. Det här borde inte hända. Punkt. Det borde inte hända i en synagoga, det borde inte hända i vårt område Squirrel Hill. 

Enligt NBC kommer FBI att utreda skjutningen som ett hatbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.