Polis åkte under måndagskvällen till Järfälla efter att en person larmat om ett misstänkt sexuellt övergrepp. Foto: PrivatPolis åkte under måndagskvällen till Järfälla efter att en person larmat om ett misstänkt sexuellt övergrepp. Foto: Privat
Polis åkte under måndagskvällen till Järfälla efter att en person larmat om ett misstänkt sexuellt övergrepp.  Foto: Privat
Händelsen inträffade i Järfälla utanför Stockholm.Händelsen inträffade i Järfälla utanför Stockholm.
Händelsen inträffade i Järfälla utanför Stockholm.

Misstänkt sexövergrepp mot minderårig i Järfälla

Publicerad

Polis larmades under måndagskvällen till Järfälla efter att en person hört av sig om ett misstänkt sexuellt övergrepp. 

Den misstänkta pojken uppges vara "betydligt yngre" än 15 år.

Den åklagarledda utredningen rubriceras som våldtäkt mot barn.

– Socialtjänsten får arbeta vidare med det här, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Det var strax innan halv nio på måndagskvällen som larmet om det misstänkta sexövergreppet inkom till polisen. Ett stort polispådrag med flera patruller larmades till platsen – som spärrades av. Därefter har en teknisk undersökning genomförts. 

Det misstänkta övergreppet skedde utomhus, i Järfälla kommun, och upptäcktes av en förbipasserande i området. 

– Det var en person som uppmärksammade två barn inblandade i vad man uppfattade var någon from av sexuellt övergrepp, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.  

– Den utpekade är en yngre pojke, fortsätter Sven-Erik Olsson. 

"Betydligt yngre" än 15 år

Enligt Sven-Erik Olsson är pojken så ung att han inte kan straffas för något eventuellt brott. 

– Socialtjänsten får arbeta vidare med det här, säger han. 

Mats Brännlund, även han vid Stockholmspolisen, säger att den utpekade pojken är "betydligt yngre" än 15 år. 

Rubriceras som våldtäkt mot barn

Utredningen av det misstänkta övergreppet kommer att ledas av en åklagare – detta eftersom de inblandade är så unga och på grund av det misstänkta brottets karaktär. 

– Våldtäkt mot barn rubriceras det som. Det har legat hos jouråklagare under natten, nu under förmiddagen kommer det läggas på barn- och ungdomsåklagare. Det hanteras i samverkan mellan polis, åklagare och socialtjänst, säger Robin Simonsson, presskommunikatör vid åklagarmyndigheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag