Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt serievåldtäktsman sprider skräck: ”Helt sjukt”

Kvinnor i Rågsved vittnar om oron för att vistas ute sent om kvällen
Polisen söker efter en misstänkt serievåldtäktsman i Rågsved.
Foto: Sofia Clason
Kvinnor i området går ogärna själva om kvällen, i rädsla för den misstänkta serievåldtäksmannen.
Foto: Sofia Clason
Polisen har utlovat fler resurser till Rågsved.
Foto: Sofia Clason

Fyra överfall på fem månader. Två attacker som slutade med fullbordade våldtäkter.

Polisen söker efter en misstänkt serievåldtäktsman i Rågsved och har utlovat större närvaro.

Samtidigt vittnar kvinnor i området om oro för att vistas ute sent om kvällen.

– Det är ganska störigt att behöva vara rädd och orolig nu, säger Clara Collman, 29.

Fyra kvinnor har utsatts för överfall nära tunnelbanestationen i Rågsved mellan mars och juli i år. Två av attackerna slutade med fullbordade våldtäkter. 

Katrin Kjellén Ekstrand, lokalpolisområdeschef i Rågsved har tidigare berättat för TV4 att polisen utökat sina resurser i området. 

– Den lediga tiden vi har mellan uppdragen som vi får åka på har vi koncentrerat oss på Rågsved, så vi är där mycket mer frekvent just nu.

Polisen har utökat sina resurser i området, i sökandet efter en misstänkt serievåldtäktsman.

Men när Expressen möter kvinnor i Rågsved är det få som märkt av den högre polisnärvaron. Serievåldtäktsmannen finns dock i tankarna. 

– Jag har åkt hem sent några gånger de senaste dagarna och har märkt att jag ändrat mig. Jag tog upp min pappas nummer på telefonen för att ha någon nära till hands, och jag gick av en station tidigare på bussen för att slippa gå hem via tunnelbanan, säger Clara Collman, 29.

Clara Collman, 29, går ogärna nära tunnelbanestationen om natten.
Foto: Sofia Clason

Hon måste gå genom parken nära tunnelbanestationen för att komma hem. Häromdagen kom hon på sig själv med att titta lite extra på två män som gick av bussen samtidigt som hon.

– Jag tänkte liksom tanken att finns det någon risk här?

Vid två tillfällen har Clara Collman sett poliser stå inne vid centrum, som ligger några meter från tunnelbanan. Den högre polisnärvaron har hon inte märkt av.

– Jag har alltid varit väldigt orädd och har inte tänkt så mycket på sådant här förut. Det är ganska störigt att behöva vara rädd och orolig nu.

Utredare: ”Undersöker samband”

Nu försöker polis kartlägga övergreppen och undersöker om det finns ett samband mellan fallen.

– Vi tittar på om det är ett samband, mycket liknar men vi har inte kunnat fastslå att det är samma gärningsman, säger Åsa Hansson, utredare på Grova brott på Stockholm Syd, till TV4 och fortsätter:

– I några av fallen har mannen använt kniv, han ska vara mörkhyad, ha mössa på sig i flera fallen, han ska vara ungefär 180 centimeter lång.

Polis har fått DNA från en av våldtäkterna och väntar på svar från andra. Visar det sig att dessa matchar pekar mycket på att en serievåldtäktsman genomfört attackerna i Rågsved.

Samtliga av övergreppen har skett inom en kilometers radie från tunnelbanestationen i Rågsved. Boende i området uppges nu vara oroliga för att röra sig ensamma i området och knyter kontakt över sociala medier.

Fanny, 25: ”Det är så obehagligt”

Fanny Karvonen, 25, åker ofta till Rågsved för att träffa sina föräldrar. Men de bor nära tunnelbanan och numera åker hon inte hit om kvällen.

– Jag tycker att det känns superläskigt. Det är så obehagligt att man ska behöva gå runt här och vara rädd. Det är helt sjukt.

Fanny Karvonen, 25, åker
Foto: Sofia Clason

Många unga kvinnor i Rågsved har tagit kontakt över sociala medier för att värna om varandra. I en grupp startas det en chatt för den som känner sig orolig. Vissa lägger ut sitt nummer och öppnar upp för andra att ringa om de är på väg hem själva. 

Men Leana Kadic, 33, har inte gått med i någon grupp. Hon tror inte att det kommer att hjälpa.

– Jag ser inte att det skulle vara någon hjälp, att skriva hur vi ska hjälpa varandra. Det enda som skulle hjälpa är polisen. Hotet finns här och inte på sociala medier, säger hon.

Leana Kadic, 33, har inte sett av någon ökad polisnärvaro.
Foto: Sofia Clason

Polisen säger att man har utökat resurserna, märker du av det?

– Nej, absolut inte. Det finns ingen när man kommer vid klockan 21, 22, 23 eller 24. Var är polisen liksom? Det där är bara skitsnack.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.