Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt seriemördare gripen – avslöjad av DNA-släktforskning

DNA från en släkting ledde polisen till mördaren.
Robert Hayes misstänks för minst fyra mord.
Foto: AP / TT
DNA från Hayes matchade DNA som hittats på mördade Rachel Bey.
Foto: Palm Beach Sherrif's Office

En misstänkt seriemördare har gripits i Florida.

Med hjälp av DNA och genetisk släktforskning har man lyckats knyta Robert Hayes, 37, till minst fyra mord.

– Han hade dödat igen, säger Ric Bradshaw, sheriff i Palm Beach.

Robert Hayes greps på söndagen för mordet på Rachel Bey, som hittades naken, illa tilltygad och strypt längs en bilväg i Palm Beach, Florida, 2016. 

Genombrottet – efter tre år – kom när polisen sökte igenom en databas för genetisk släktforskning. DNA från en släkting ledde polisen till Robert Hayes. Och i fredags plockade de upp en cigarettfimp som Hayes lämnade efter sig på en busshållsplats. DNA från fimpen matchade manligt DNA som hittats på den då 32-åriga Rachel Bey. 

Robert Hayes misstänks för ytterligare tre mord

Sedan gick det snabbt när den blodiga historien rullades upp. Även om Hayes än så länge bara blivit formellt anklagad för mordet på Rachel Bey, så väntar åtminstone tre mordfall till på att dras upp i rätten. Det säger polischefen i Daytona Beach, Craig Capri, till CNN.  

Med DNA från cigaretten har Hayes kunnat knytas till morden på Laquetta Gunther, 45, 2005 och Julie Green, 34, 2006. Båda hade skjutits i huvudet i Daytona Beach. Det hade även Iwana Patton, 35, men där har polisen inte kunnat säkra något DNA. I stället har man kunnat se att samma 40-kalibriga vapen använts vid mordet på henne som på morden på Gunther och Green. 

– Vi har lyckats att få bort en, vad vi tror, seriemördare från gatorna. Om vi inte hade gjort det är vi säkra på att han hade dödat igen, sa Ric Bradshaw, sheriff i Palm Beach, på en presskonferens. 

Robert Hayes riskerar dödsstraff

Utredarna fortsätter att undersöka om Hayes är misstänkt även i andra mord, bland annat tittar de på mordet på en 30-årig kvinna vid namn Stacey Gage. Man utreder också hur och var Hayes har levt sitt liv mellan 2006 och 2016. Klart är att han bodde i Daytona Beach vid tidpunkten för morden där – och i Palm Beach när Rachel Bey mördades där.

Om Hayes döms för morden kan han få tillbringa resten av sitt liv i fängelse eller dömas till döden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.