Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt ryskt spionage mot Sverige

Ett ryskt flygplan stod kvar på Kiruna flygplats utan tillstånd. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Foto: Fredric Alm / Scanpix
"Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet", säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord. Foto: Försvarsmakten

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Farnum Shakeira / EPA TT

Flera rapporter har kommit in om misstänkt ryskt spionage mot enskilda soldater i norra Sverige, skriver SVT Nyheter. Bland rapporterna förekommer hot framförda av ryssar vid krogbesök i Luleå.

Nu uppmanas försvarets anställda att vara extra vaksamma.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten, som är de som kommer med uppgifterna om det ryska spionaget, handlar det främst om spionage vid militära skyddsobjekt och vid övningar. Men det ska även bland annat gälla enskilda soldater och gruppbefäl som övervakas.

– Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet, säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord, till SVT.

Frisell räknar upp följande exempel för SVT:

√ Foton på ett fordon med en massa antenner på som har varit i anslutning till viss verksamhet som Försvarsmakten bedrivit.

√ En individ med legitimation som inte kom från Sverige som varit på ett felaktigt ställe.

√ Kontakttagning genom sociala medier.

√ Officiellt besök av officerare.

√ Ett ryskt flygplan, som hyrts in av ett tyskt forskningsteam för att användas i ett EU-projekt, stod kvar på Kiruna flygplats utan tillstånd. En händelse som Expressen tidigare rapporterat om.

"Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet", säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord. Foto: Försvarsmakten

Natoofficer hotad vid krogbesök i Luleå

Försvarsmakten går nu ut internt till sin personal och uppmanar till extra vaksamhet mot misstänkt ryskt spionage. Förra veckan inrättades en tipstelefon i södra Sverige, för att uppmärksamma Försvarsmakten på misstänkt spionage.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter blev en Natoofficer hotad av ryssar vid ett krogbesök i samband med en Natoövning i Luleå. Enligt SVT ska de även ha visat foton på hans familj och krävt specifik information om Natoövningen.

– Jag kan säga så här att under den stora flygövningen Ace i Norrbotten så fick jag en säkerhetsrapport att en individ hade blivit kontaktad men mer än så vill jag inte uttala mig, säger Mikael Frisell till SVT.

 

LÄS MER: Här är platserna på Gotland som försvaret ska skydda

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!