Ett ryskt flygplan stod kvar på Kiruna flygplats utan tillstånd. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Fredric Alm / ScanpixEtt ryskt flygplan stod kvar på Kiruna flygplats utan tillstånd. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Fredric Alm / Scanpix

Ett ryskt flygplan stod kvar på Kiruna flygplats utan tillstånd. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

 Foto: Fredric Alm / Scanpix
"Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet", säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord. Foto: Försvarsmakten"Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet", säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord. Foto: Försvarsmakten
"Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet", säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord. Foto: Försvarsmakten
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Farnum Shakeira / EPA TTRysslands president Vladimir Putin. Foto: Farnum Shakeira / EPA TT

Rysslands president Vladimir Putin.

 Foto: Farnum Shakeira / EPA TT

Misstänkt ryskt spionage mot Sverige

Publicerad

Flera rapporter har kommit in om misstänkt ryskt spionage mot enskilda soldater i norra Sverige, skriver SVT Nyheter. Bland rapporterna förekommer hot framförda av ryssar vid krogbesök i Luleå.

Nu uppmanas försvarets anställda att vara extra vaksamma.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten, som är de som kommer med uppgifterna om det ryska spionaget, handlar det främst om spionage vid militära skyddsobjekt och vid övningar. Men det ska även bland annat gälla enskilda soldater och gruppbefäl som övervakas.

– Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet, säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord, till SVT.

Frisell räknar upp följande exempel för SVT:

√ Foton på ett fordon med en massa antenner på som har varit i anslutning till viss verksamhet som Försvarsmakten bedrivit.

√ En individ med legitimation som inte kom från Sverige som varit på ett felaktigt ställe.

√ Kontakttagning genom sociala medier.

√ Officiellt besök av officerare.

√ Ett ryskt flygplan, som hyrts in av ett tyskt forskningsteam för att användas i ett EU-projekt, stod kvar på Kiruna flygplats utan tillstånd. En händelse som Expressen tidigare rapporterat om.

"Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet", säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord.Foto: Försvarsmakten

Natoofficer hotad vid krogbesök i Luleå

Försvarsmakten går nu ut internt till sin personal och uppmanar till extra vaksamhet mot misstänkt ryskt spionage. Förra veckan inrättades en tipstelefon i södra Sverige, för att uppmärksamma Försvarsmakten på misstänkt spionage.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter blev en Natoofficer hotad av ryssar vid ett krogbesök i samband med en Natoövning i Luleå. Enligt SVT ska de även ha visat foton på hans familj och krävt specifik information om Natoövningen.

– Jag kan säga så här att under den stora flygövningen Ace i Norrbotten så fick jag en säkerhetsrapport att en individ hade blivit kontaktad men mer än så vill jag inte uttala mig, säger Mikael Frisell till SVT.

 

LÄS MER: Här är platserna på Gotland som försvaret ska skydda

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag