Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt rysk spion utvisad ur Sverige

En anställd vid Rysslands ambassad i Stockholm har utvisats ur landet.
Ryska ambassaden i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

En anställd vid Rysslands ambassad i Stockholm har utvisats ur landet.

Beskedet kom i början av februari som ett svar på att Ryssland utvisat en svensk diplomat.

Nu skriver Dagens Nyheter att regeringen misstänker att mannen arbetar för den ryska underrättelsetjänsten SVR.

I början av februari meddelade Ryssland att en svensk diplomat utvisas ur landet – då diplomaten påstås ha demonstrerat till stöd för den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Utrikesdepartementet har dementerat anklagelserna mot den svenska diplomaten och svarat på Rysslands utvisning genom att själva utvisa en anställd vid Rysslands ambassad i Stockholm.

Misstanken: Under täckmantel

Enligt uppgift till DN rör det sig om Dimitry Volkov som misstänks ha arbetat under täckmantel för den ryska säkerhetstjänsten SVR. Enligt tidningens uppgifter ska han ha lämnat Sverige förra lördagen strax efter att han förklarats som ”persona non grata” av UD, vilket betyder att han inte är önskvärd i landet.

”Den ryske medarbetaren med diplomatisk status i Sverige har ombetts lämna landet som ett svar på Rysslands beslut att utvisa en svensk diplomat. UD kan bekräfta att medarbetaren har lämnat landet”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till DN.

Enligt tidningen ska Dimitry Volkov inte finnas med på UD:s lista över utländska diplomater, i stället ska han varit registrerad som teknisk personal vid ryska ambassaden.

Åtal mot misstänkt spion

Tidigare i veckan inleddes åtalet mot en svensk forskare som misstänks ha spionerat på svenska storföretag, som Volvo och Scania, åt Rysslands räkning.

Mannen, som arbetat som forskare vid Chalmers i Göteborg, greps av Säpo i februari 2019 på nattklubben Kristall på Kungsgatan i Stockholm, där han ska ha befunnit sig med den ryska underrättelseofficer Jevgenij Umerenko.

Den åtalade mannen ska i förhör med Säpo uppgett att han haft flera möten med den ryske underrättelseofficeren. 

– Han brukade ge mig ett kuvert när han gav mig och så låg det kontanter i ett litet kuvert så, säger mannen.

Mannen har medgett att det var ett ”skumt” beteende men han förnekar brott.

Se också: Här grips ryske underrättelsemannen Jevgenij Umerenko

Här grips ryska underrättelseofficer Jevgenij Umerenko i februari 2019 på nattklubben Kristall på Kungsgatan i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.