Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt rånartrio satte skräck i barn och ungdomar

Rånarna kidnappade och knivhögg flera personer.
Männen filmades av en övervakningskamera i Solna centrum, där de åtalats för att ha rånat och knivhuggit en ung man.Foto: Polisen

Först erkände två män, 18 och 19 år, hur de under knivhot rånat en tonåring på mobiltelefonen i hans egen portuppgång. 

Dagen efter släpptes de av åklagare. 

Några dagar senare ska de ha knivrånat 13-åringar, kidnappat en ung man och knivhuggit en annan man i ryggen tillsammans med en 20-årig kumpan.  

– Inte ens när det är ljust kan jag gå ut, sa en tonårspojke och slog näven i dörren efter att ha drabbats. 

Sex olika rån, en rad övergrepp i rättssak, utpressning och ringa narkotikabrott ingår i åtalet mot tre män, 18, 19 och 20 år, i Stockholms tingsrätt. 

Provtagningar visar att männen testade positivt för cannabis, amfetamin, kokain, Tramadol och en rad andra narkotikaklassade läkemedel. 

Misstänkte rånaren: ”Jag bor hemma. Mina föräldrar försörjer mig”

Ingen av dem hade jobb. 

Enligt åklagarens misstankar fick de i stället pengar genom att råna ungdomar, ofta i yngre tonåren, på mobiltelefoner och kontanter genom att hota med kniv och vedergällningar.  

19-åringen som åtalats för rånvågen. Foto: Polisen

– Jobbade åt (namnet på ett företag) men fick sparken, har haft problem med knäet, berättade 19-åringen i förhör. 

18-åringen som åtalats för rånen. Foto: Polisen

Hur försörjer du dig? frågade en av polisens förhörsledare den misstänkte 18-åringen. 

– Jag har inga pengar, blev svaret.  

Den 20-årige misstänkte rånaren.

Hur försörjer du dig? frågade en förhörsledare den misstänkte 20-åringen.

– Jag bor hemma. Mina föräldrar försörjer mig. 

Männen är hemmahörande söder om Stockholm men begav sig in till City och Solna för att hitta sina rånoffer, enligt åtalet. 

19-åringen: ”Nej, jag är ingen rånare”

Den 11 juni följde 18- och 19-åringen efter en något yngre pojke när denne slog in sin portkod och gick in i sitt bostadshus i centrala Stockholm. 

Vid hissen konfronterade de offret. 19-åringen höll, enligt åtalet i en kniv, medan 18-åringen berättade för tonåringen hur han skulle nollställa sin telefon och lämna över den. 

En polispatrull stötte därefter ihop med männen i närheten och kunde ringa in dem på grund av deras signalement. På 19-åringen hittades kniven och på 18-åringen hittades den silvergrå, stulna telefonen. 

De fördes till Norrmalms polisstation. 

– Nej, jag är ingen rånare, sa 19-åringen under förhör medan 18-åringen erkände. 

18-åringen tyckte att han var ”jättetrevlig” under rånet

18-åringen beskrev sig som ”jättetrevlig” under rånet och berättade att han inte hade behövt hota offret. 

I det andra förhöret erkände även 19-åringen. 

– Vi hade precis rökt en joint. Vi gick till en port och tog mobilen. Vi slog honom inte eller så där. 

Vid lunchtid dagen efter släpptes både männen efter att åklagare hävt anhållningsbesluten. 

Tre dagar senare, lördagen den 15 juni, ska duon ha påbörjat en ny brottsvåg. 

Tvingade tonårspojke att swisha över 180 kronor

I Solna Centrum har de åtalats för att ha gett sig på en pojke i yngre tonåren. De föste i väg honom till en avlägsen plats där de först tvingade honom att swisha 180 kronor till 18-åringens mobilnummer, enligt åtalet. Därefter ska pojken ha fått nollställa sin mobiltelefon och lämna över till männen. 

Så säger pojken i förhör

Pojken blev svårtmedtagen efter händelsen, har en förälder berättat i förhör. Efter rånet kom han hem och slog näven i ytterdörren och sa: ”Inte ens när det är ljust kan jag gå ut”. 

I polisförhör berättade pojken: 

– De märkte att mitt ben skakade. Eftersom jag skrev fel kod så tog de mobilen ur min hand och sade ”Det är lugnt vi kommer inte att skada dig om du gör som vi säger”. Jag skrev rätt kod och de såg mitt banksaldo. De sa åt mig att föra över pengarna från min bank via Swish.

Två 13-åriga pojkar som under söndagseftermiddagen den 16 juni var på väg till en spelhall stoppades av männen som sa att ”pojkarna var perfekta för ett jobb”. 

När pojkarna sa att de inte var intresserade sa männen att nej inte var ett alternativ, enligt pojkarnas vittnesmål. 

De ska sedan ha berättat att de var beväpnade med kniv och att de skulle bryta pojkarnas ben om de försökte springa i väg, därefter tvingades de nollställa sina mobiltelefoner och lämna över dem. 

Männen nekar till rånet. 

– Nej, jag vet att om vi skulle ha gjort något sådant så skulle vi inte gjort det på trettonåringar, det är ju småbarn, sa 19-åringen. 

Kommer du ihåg om du rånat två stycken 13-åringar? frågade förhörsledaren 18-åringen.

– Nej.

Så säger ett av offren i förhör

I förhör berättar en av pojkarna om hur de rånades: 

– Och dom säger att dom har en kniv på sig som är väldigt, som är väldigt vass och smärtsam och så. Och dom säger att om vi typ så här försöker med några trix så kommer dom använda den på oss, och om vi skulle springa därifrån då skulle dom springa ifatt oss och bryta våra ben.

Det följande dygnet så eskalerade duons rånvåg i våldsamhet, och ytterligare en 20-årig man hade då anslutit sig. 

Tre pojkar beställde under kvällen den 16 juni mat på hamburgerrestaurangen Max i Solna centrum. 

Då kom de tre männen över till deras bord, berättade att de hade kniv och sa åt pojkarna att nollställa och lämna över sina mobiltelefoner. En av pojkarna fick även lämna över sitt gymkort och bankomatkort, efter att han uppgett koden, enligt åtalet. 

Så säger en av pojkarna i förhör

– Jag var mest i chock. Det liksom läskiga eller vad man ska säga det kom efteråt.

Okej. Och hur kändes det då? frågade förhörsledaren.

– Det är som en liten klump i magen liksom.

Hur länge varade den klumpen? frågade förhörsledaren. 

– Den varade ganska länge. Det kändes helt okej när jag kom hem liksom. Men kvällen efter det var då det kom på något sätt. Svårt att sova och så, svarade pojken. 

Innan de lämnade pojkarna ska en av männen ha visat upp en kniv och sagt: 

– Ringer ni aina så kommer jag knivhugga er, jag menar det. 

18-åringen filmades av bankomatens kamera när han tog ut pengar med ett rånoffers kort från en bankomat i Solna. Foto: Polisen

Därefter tog 18-åringen, efter flera misslyckade försök, ut 1 100 kronor från pojkens konto. Det hela dokumenterades av bankomatens övervakningskamera.  

Kidnappningsrånet vid Fridhemsplan – pappan fick betala

Några timmar senare, strax efter midnatt, steg rånartrion av vid Fridhemsplans tunnelbanestation. På övervakningsbilder från stationen syns hur de närmar sig en ung man som de sedan följer efter från stationen. 

De tre männen filmades av övervakningskameror vid Fridhemsplans tunnelbanestation, där de misstänks ha rånat en man och utpressat offrets pappa att swisha över 5 000 kronor. Foto: Polisen

Enligt åtalet visade de upp en kniv för mannen och började pressa honom på pengar. De nöjde sig inte med att ta de cirka 400 kronor i kontanter som han hade på sig, eller att be honom nollställa mobiltelefonen och lämna över den. 

I stället tvingade de mannen att ringa sin pappa och säga till honom att swisha över 10 000 kronor, för att de skulle släppa hans son fri. 

Kommer du ihåg om det sades någonting under samtalet om vad som skulle hända om du inte swishade pengar? frågade en förhörsledare senare pappan. 

– Inte ordagrant. Det kommer gå illa för din son om inte pengarna kommer nu. Något i den stilen. Jag uppfattade det som att jag skulle swisha pengarna annars skulle det gå illa. Jag försökte förhala det hela genom att säga att jag inte kunde swisha så stora belopp men sen insåg jag att jag var tvungen. 

Pappan swishade över 5 000 kronor till sonen som rånarna sedan tvingade sonen att ta ut från en bankomat. 

En polispatrull kontrollerade rånarna – under pågående rån

Medan trion gick runt på Fridhemsplan med mannen som de höll fången dök plötsligt en polispatrull upp för att kontrollera dessa. 

När poliserna närmade sig så berättade offret i senare förhör att en av rånarna sa till honom: 

– Nu får du hålla käften, du kanske får din telefon om du inte säger något. 

Mannen sa inget under de cirka 20 minuter som poliserna kontrollerade trion – men han fick inte tillbaka sin mobiltelefon. Rånarna tvingade honom att nollställa den, lämna över den och hotade sedan med att skära halsen av honom om han skulle berätta något för polisen. 

För brottet har männen åtalats för rån, övergrepp i rättssak och utpressning mot offrets pappa. 

Så säger offret i polisförhör

Den unge mannen har haft en påfrestande tid sedan han hölls fången av rånarna.

– Det har varit jobbigt att åka tunnelbana. Jag har normalt mycket uppsyn och kollar omkring mig men nu har det varit ännu mer och nervöst och pirrigt att vara i området runt Fridhemsplan. Jag åker inte blå linjen som tar mig hem lättast utan med pendeltåget. Jag har haft mycket ångest över att behöva vittna och är rädd för gänget eftersom de var väldigt hotfulla. De kollade på min legitimation och ville veta var jag bor och mitt namn. Men de var påtända eller höga på något. De frågade mig om mobilkoden kanske 20-30 gånger och kom ändå inte ihåg den.

Någon timme efter kidnappningsrånet hade männen tagit sig till Solna centrum på nytt, där de fångades av övervakningskameror på en bensinstation. 

Rånartrion besökte en bensinstation i Solna, innan de misstänks ha rånat och knivhuggit en man i en gångtunnel i området. Foto: Polisen

Mannen blev rånad och knivhuggen i gångtunnel

En ung man som var på väg hem efter en utekväll ska ha blivit konfronterad av trion i en gångtunnel vid centrum. 

Misshandeln ska ha startat direkt med att rånarna slog mot mannens huvud och sparkade på honom. De tvingade honom sedan att swisha 2 000 kronor till 18-åringens mobilnummer medan de riktade en kniv mot honom, enligt åtalet. 

Efter att mannen hade swishat pengarna trodde han att det var över och började gå ifrån trion. 

Då blev han attackerad bakifrån, med ett knivhugg i ländryggen och upprepade sparkar och slag, innan rånarna tog hans mobiltelefon och begav sig till en bankomat där de plockade ut rånbytet från 18-åringens konto.  

Blod från offrets säkrades senare på 20-åringens kläder. 

Så säger offret i förhör

– När jag fick hör att det inte var livshotande skador kändes det skönt. Jag mådde dåligt psykisk, jag fick PTSD-flashbacks och jag har pratat med psykolog. Det känns som jag kommer bli bra i alla fall. 

Trions rån- och våldsvåg tog slut tidigt på morgonen den 17 juni när polisen kallades till ett bråk vid Klarabergsviadukten. De tre männen hölls i schack av en polishund medan de identifierades och sattes i samband med kidnappningsrånet och det grova våldsbrottet. 

De sitter häktade sedan 20 juni och har valt att förneka samtliga rån de åtalats för. 

20-åringen åtalas även för misshandel, olaga hot, stöld och narkotikabrott i en separat brottsvåg under året.    

Här är tre nyheter att hålla koll på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.