Våren 2019 dömdes chefen för Kungliga Myntkabinettet till tre års fängelse av tingsrätten – men han behövde aldrig avtjäna straffet. Mannen ansågs vara för sjuk, och året därpå avled han.
Men det fanns ytterligare en misstänkt som haft tillgång till de värdefulla samlingarna i valvet, den tidigare säkerhetschefen.
Mannen, som i dag är 48 år gammal, åtalades för sex fall av grovt häleri – men i januari förra året frikändes han med hänvisning till att preskriptionstiden gått ut.
Huruvida mynten som mannen sålde faktiskt kom från museet är oklart, skriver SVT.
Men domen överklagades av Statens historiska museer till Högsta domstolen – och i dag kom domen.
”Högsta domstolen kommer fram till att skadeståndsanspråket inte är preskriberat och lämnar tillbaka målet till hovrätten för fortsatt handläggning i aktuella delar”, står det i ett pressmeddelande.
Högsta domstolen motiverar domen med att preskriptionstiden gällande skadestånd ska räknas från dagen som föremålet sålts, och inte påverkas av hur länge personen som sålt det stulna föremålet har haft det.
Mannen sålde mynt mellan 2009 och 2013.
Kungliga myntkabinettet har tidigare riktat en fordran på 3 787 700 kronor mot den tidigare säkerhetschefen.
Myntstölderna avslöjades 2017 i samband med en stor inventering och kallades då för ”ett av de största kulturarvsbrotten i svensk historia”.
Cirka 1 200 mynt – värda 25 miljoner kronor – hade stulits från samlingarna, enligt uppgifter till Expressen.
Historien om stölderna har tidigare skildrats i SVT-dokumentären ”Guldfeber – stölderna på Kungliga Myntkabinettet”.
.