Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt mjältbrand hittad hos kor i Vimmerby

Foto: DAVID KEYTON

Misstänkt mjältbrand har hittats på en död ko i Vimmerbytrakten, rapporterar Höglandsnytt. 

Länstyrelsen har nu skickat prover till Statens veterinärmedicinska anstalt för att undersöka om det är den dödliga smittan. 

Höglandsnytt rapporterar att var lördagseftermiddagen som länsstyrelsen fick information om att en död ko hittats i Vimmerbytrakten. Omständigheterna kring djurets dödsfall gjorde att ansvariga genomförde provtagning för mjältbrandssmitta.  


LÄS MER: Två nya larm om mjältbrand på gårdar 


Höglandsnytt rapporterar att SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, väntas ge svar under söndagen om den misstänkta smittan. 


LÄS MER: Mjältbrand på gård i Östergötland 


Expressen har tidigare rapporterat om fall där mjältbrand påträffats hos döda kor på en gård i Östergötland. SVA undersökte djurens dödsfall och kunde konstatera att de bar på den dödliga smittan. 

MJÄLTBRAND

Mjältbrand, som också kallas antrax, är en dödlig infektionssjukdom som drabbar däggdjur. Den förekommer framför allt hos djur, men även människor kan smittas.

Det är dock mycket ovanligt att människor får mjältbrand.

Det senaste kända fallet i Sverige var 1965. Det senaste större utbrottet bland djur i Sverige inträffade 2011.

Hos människor börjar mjältbrand vanligtvis via huden. Då börjar sjukdomen ofta som ett sår som kan bli varigt och djupt. Bakterierna kan också orsaka blodförgiftning.

Om bakteriesporerna andas in börjar mjältbrand som en svår lunginflamation som sedan sprider sig ut i blodet. Mjältbrand i mag-tarmkanalen ger magvärk, hög feber, illamående, diarré och kräkningar.

Källa: Vårdguiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.