Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt misshandel mot fackman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Personer med kopplingar till ett kriminellt gäng anklagas för att ha trängt sig in i en facklig representants lägenhet och misshandlat honom.

Med kniven mot strupen ska mannen ha tvingats ringa ägaren till ett bemanningsföretag och ta tillbaka alla sina fackliga krav.

– Han mår väldigt dåligt och har gått under jorden, säger Jone Källsäter, presstalesman för SAC-Syndikalisterna.

Misshandeln av den facklige representanten, som tillhör Stockholmsdistriktet Västerort, ska ha inträffat sent på kvällen den 2 juli.

Enligt SAC-Syndikalisterna kom sex personer med koppling till ett kriminellt gäng hem till fackrepresentanten och slog honom flera gånger i huvudet. Han ska ha tvingats ringa bemanningsföretagets ägare och lova att släppa sina krav på företaget – medan gängmedlemmarna höll en kniv mot hans strupe.

Fackrepresentanten fick sedan höra att han personligen var skyldig en av gängmedlemmarna en halv miljon kronor. Pengarna skulle betalas inom en månad – annars skulle de döda honom.

Under misshandeln hölls mannens fru och hennes barn instängda i ett annat rum, uppger SAC-Syndikalisterna i ett pressmeddelande.

Facklig tvist

Den facklige representanten uppges må väldigt dåligt efter händelsen.

– Han och hans familj vistas på hemlig ort. Det kan man förstå att det är väldigt pressande att leva under sådana förhållanden, säger SAC-Syndikalisternas presstalesman Jone Källsäter.

SAC-Syndikalisterna uppger att en tvist mellan medlemmar av fackföreningen och ett bemanningsföretag ligger bakom överfallet. Det rör sig om två ogiltiga uppsägningar samt löneanspråk och utebliven semesterersättning.

Den dåvarande ledaren för mc-gänget sägs även vara släkt med bemanningsföretagets ägare.

SAC-Syndikalisterna har inga planer på att backa från sina krav.

– Vi har inte återtagit några krav. Det här är inte ett rimligt sätt att förhandla på, säger Jone Källsäter.

Han har arbetat inom organisationen i 20 år och känner bara till ett liknande fall.

– Har man att göra med psykopater kan det vara farligt i vilket sammanhang man än är i, men vi kan inte backa för det. Det skulle vara dödsstöten för fackliga organisationer i den här branschen. Men det är klart att det är obehagligt.

Kräver att regeringen agerar

Anders Knutsson, informationssamordnare för SAC-Syndikalisterna, säger i ett pressmeddelande att överfallet är ett angrepp på hela fackföreningsrörelsen.

– Vi kräver att regeringen och polisen tar utvecklingen på allvar.

SAC-Syndikalisterna kräver att arbetsmarknadsminister Hillevi Engström reagerar och upprättar ett åtgärdsprogram för att få bemanningsföretagen att följa arbetsmarknadsreglerna.

Har anmälts

Händelsen har anmälts till polisen i Stockholm, som dock inte vill uttala sig närmare om ärendet.

– Allt jag kan säga är att vi har inlett en utredning om personen har utsatts för olaga tvång, säger utredaren Jesper Rundeberg på Söderortspolisen till TT.

Företaget avfärdar att det skulle ha varit inblandat i händelsen.

– Vi nekar till alla anklagelser och har polisanmält det här som förtal, säger en person på företaget till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.