Zimbabwes president Robert Mugabe. Foto: STR / APZimbabwes president Robert Mugabe. Foto: STR / AP
Zimbabwes president Robert Mugabe. Foto: STR / AP
Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / AP TT NYHETSBYRÅN
Soldater tog under natten till onsdagen över den statliga tv-kanalen ZBC i Harare, Zimbabwes huvudstad, och uppmanar alla landets säkerhetsstyrkor att samarbeta ”för landets bästa”. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNSoldater tog under natten till onsdagen över den statliga tv-kanalen ZBC i Harare, Zimbabwes huvudstad, och uppmanar alla landets säkerhetsstyrkor att samarbeta ”för landets bästa”. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Soldater tog under natten till onsdagen över den statliga tv-kanalen ZBC i Harare, Zimbabwes huvudstad, och uppmanar alla landets säkerhetsstyrkor att samarbeta ”för landets bästa”.  Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Misstänkt militärkupp i Zimbabwe

Publicerad
Uppdaterad

Regeringspartiet uppger att president Robert Mugabe har gripits och att den sparkade vicepresidenten Emerson Mnangagwa trätt in i hans ställe. ”Ett maktskifte utan våld” skriver de på Twitter, enligt BBC.

”Det har fattats ett beslut om att ingripa, eftersom vår konstitution har blivit underminerad. Under tiden kommer kamrat E Mnangagwa att vara president för Zanu PF”, skriver partiet.

Soldater tog under natten till onsdagen över den statliga tv-kanalen ZBC i Harare, Zimbabwes huvudstad, och uppmanade alla landets säkerhetsstyrkor att samarbeta ”för landets bästa”.

Mugabe uppger själv i telefonsamtal med Sydafrikas president Zuma att han är instängd i sitt hem, enligt uttalande från Sydafrikas regering.

Under tisdagskvällen kom uppgifter om att en statskupp är på gång i Zimbabwe och under natten intog militären den statliga tv- och radiostationen ZBC, det uppger BBC

Huvudstaden uppges vara i kaos efter att militärfordon setts åka mot huvudstaden och flera explosioner rapporterats. Enligt uppgifter till AFP så ska skottlossning ha inträffat i närheten av Robert Mugabes residens.

På onsdagsmorgonen skriver regeringspartiet Zanu PF på Twitter att ett maktskifte utan våld har skett. ”I går natt greps landets första familj och de är i säkerhet, det var nödvändigt både för konstitutionen och för landets sundhet. Varken Zimbabwe eller Zanu ägs av Mugabe och hans fru. I dag börjar en ny era och kamrat Mnangagwa kommer att hjälpa oss uppnå ett bättre Zimbabwe”.

Men enligt uppgifter till Sky News ska presidentfrun ha flytt till Namibia.

I ett telefonsamtal med Sydafrikas president Jacob Zuma säger Mugabe att han är instängd i sitt hem men att han mår bra. Sydafrikas regering skickar nu en delegation till Zimbabwe för att samtala med Mugabe och Zimbabwes försvarsmakt, skriver Reuters.

”Militären inte intresserad av att ta över”

Förra veckan sparkade president Mugabe sin vicepresident Emerson Mnangagwa. Det är nu han som träder in som ny ledare för regeringspartiet, enligt uttalandena.

– Militären är inte intresserad av att ta över. Det enda den vill är att ha kvar den gamla kontrollen över landet och militären. Det handlar alltså om att föra tillbaka makt till dem som har börjat tappa den, säger Henning Melber, professor i statsvetenskap på universitetet i Kapstaden och knuten till Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, till DN.

Han säger att övertagandet handlar om att förhindra att makten lämnas över till Mugabes 40 år yngre fru Grace Mugabe.

– Mycket tyder på att Mugabe var beredd att installera sin fru i ett försök att skapa en sorts familjedynasti. Men det gamla gardet i landet är alltså inte intresserat av att acceptera henne som ledare, säger Henning Melber.

Partiet Zanu PF skriver vidare att explosionerna som hördes kom från ”bedragare” som försökte motsätta sig att bli gripna, men som nu är frihetsberövade. 

Militären har nekat till uppgifterna om statskupp men säger att president Mugabe hålls i förvar, enligt New York Times.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Militären nekar till statskupp i Zimbabwe

Uppgifterna om att det skulle röra sig om en statskupp förnekades under natten av militären.

– Det här är ingen statskupp. Presidenten och hans familj är oskadda och i säkerhet, säger en talesperson för militären i en tv-sändning under natten.

Militären har nekat till uppgifterna om statskupp men säger att president Mugabe hålls i förvar, enligt New York Times.

– Vi riktar oss mot de kriminella runt honom som begår brott som orsakar socialt och ekonomiskt lidande i landet för att ställa dem inför rätta, säger talespersonen för militären.

"All provokation kommer mötas med lämpligt gensvar"

Den militära insatsen som pågår ska i stället handla om att man riktat in sig på kriminella runt Mugabe och landets finansminister Ignatius Chombo har frihetsberövats, uppger Reuters.

Militären varnar för att ”all provokation kommer att mötas med lämpligt gensvar” och säger att om inte landets urartade politiska, sociala och ekonomiska situation tas itu med kan det ”resultera i en våldsam konflikt”.

Militärer syns på gatorna i staden Harare.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

UD uppmanar svenskar i Zimbabwe att hålla sig borta från folkmassor. Det finns i nuläget ingen avrådan från att resa in i landet men är det aktuellt uppmanas man att hålla sig uppdaterad om UD:s reseinformation.

– Vi rekommenderar svenskar i landet att följa medierapporteringen, hålla sig borta från folkmassor och anmäla sig till svensklistan, säger UD:s pressinformatör Johanna Westlund, till Aftonbladet.

Svensklistan är en tjänst där svenskar i utlandet kan lämna uppgifter om att de befinner sig i landet och hur de kan kontaktas om behov uppstår.

Högt uppsatt general anklagas för landsförräderi

Oroligheter har uppkommit i Zimbabwe sedan vicepresidenten Emmerson Mnangagwa i förra veckan flydde landet till Sydafrika efter att han fått sparken och ifråntagen hans livslånga medlemskap i det styrande partiet, Zanu-PF.

Upptakten till oroligheterna tros vara ett maktkrig mellan Emmerson Mnangagwa och Mugabes fru, Grace Mugabe, över vem som ska ta över makten när Robert Mugabe dör eller lämnar ämbetet. Foto: AARON UFUMELI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En högt uppsatt general hotade med att ingripa och är nu anklagad för landsförräderi, efter att militärfordon setts åka mot huvudstaden. 

 

LÄS MER: Graces makttörst blev Robert Mugabes fall

 

Maktkamp mellan frun och Emmerson Mnangagwa 

Upptakten till oroligheterna tros vara ett maktkrig mellan Emmerson Mnangagwa och Mugabes fru, Grace Mugabe, över vem som ska ta över makten när Robert Mugabe dör eller lämnar ämbetet. Den nuvarande presidenten är 93 år gammal och gör sitt sista presidentsval nästa år. 

Det är förväntat att fru Mugabe kommer ta över den nu vakanta tjänsten som vicepresident vid Zanu-PF:s kongress nästa månad.

General Chiwenga, en allierad till den förre vicepresidenten, krävde på måndagen att Mugabe omedelbart slutade upp med att göra sig av med personer nära Mnangagwa.

– När det handlar om att försvara revolutionen kommer militären inte att tveka för att stiga in, sa han på tisdagen.

På tisdagskvällen anklagade regeringspartiet Chiwenga för att möjligt landsförräderi. 

Sydafrikas och Zambias regeringar varnade under tisdagen militären i Zimbabwe för att frångå lag och ordning i försöken att hämnas Mnangagwa.  

 

LÄS MER: CNN rapporterar inifrån Zimbabwe: ”Folk förstår inte vad som händer”

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag