Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsman gripen av vakter vid Rosenbad

Skyddsvakterna ingrep mot våldsmannen vid Rosenbad.Foto: Theodor Bolin
Statsminister Stefan Löfven befann sig i regeringshögkvarteret samtidigt.Foto: Christian Örnberg

Här grips en okänd man utanför Rosenbad.

Enligt vittnesuppgifter försökte mannen ta sig in i entrén – och skyddsvakter med dragna vapen tvingades ingripa strax före klockan 10 på måndagsförmiddagen.

– Jag har förstått att någon blivit arresterad av polisen, säger statsminister Stefan Löfven, S, som själv var på plats i regeringshögkvarteret.

Den okände mannen brottades ned på marken utanför entrén till regeringshögkvarteret Rosenbad på måndagsförmiddagen.

Ett stort antal skyddsvakter och flera poliser kallades snabbt till platsen.

Ett vittne berättar för Expressen:

"Oerhört dramatiskt"

– Det var oerhört dramatiskt. Den här mannen försökte med våld ta sig fram till entrén. Han knuffade vakterna som stod där, och plötsligt drog en av vakterna sin pistol.

Bara några sekunder senare var ytterligare två vakter med dragna vapen på plats.

– Sedan gick det väldigt, väldigt snabbt. På två minuter var säkert 10-15 vakter på plats. De kom springande från olika håll, berättar ögonvittnet.

Sedan en tid tillbaka bevakas ett stort antal entréer i kvarteren kring Rosenbad av beväpnade vakter. Dessutom finns livvakter från Säkerhetspolisen stationerade i byggnaderna. Säkerhetspolisen är informerad om händelsen och följer nu polisens utredning.

– Det stämmer att vi har fått information om det inträffade, men i övrigt har vi inte mycket att säga mer än att vi självklart följer polisen i dess utredning och om det är någon information på något sätt skulle göra att vi blir ytterligare inkopplade, men i nuläget är det som sagt polismyndigheten som har ärendet, säger Karl Melin, presstalesperson på Säkerhetspolisen.

Mannen syns ligga på marken vid Rosenbad

På en filmsekvens syns mannen ligga på marken bara några meter från entrén.

– Vi har varit där och övertagit gripandet. Han är gripen för försök till våld mot tjänsteman och brott mot skyddslagen. Man får inte gå in hur man vill på Rosenbad, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

– Jag vet inte exakt omständigheterna. Scenariot har jag inte klart för mig utan det här är vad patrullerna på plats har berättat för mig. Vi tog uppgifter från skyddsvakterna och sedan tog vi med den här personen som gripen och misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och brott mot skyddslagen.

Regeringskansliet bekräftar incidenten

Uppgifterna bekräftas av Johan Eriksson, på regeringskansliets kommunikationsavdelning.

– I morse inträffade en incident utanför Rosenbad, polisen larmades och var snabbt på plats. För övriga frågor om händelsen hänvisar vi till polisen, säger Johan Eriksson.

Statsminister Stefan Löfven befann sig i regeringshögkvarteret när händelsen inträffade:

– Det här var strax efter klockan nio på morgonen och jag är i Rosenbad då. Jag har inte fått höra alla detaljer. Jag har förstått att någon blivit arresterad av polisen. Sen vet jag inte vad som hänt därefter. Jag vet inte hur hela händelsen förlöpte men den klarades av vakter och polis som kom till platsen.

Statsminister Stefan Löfven befann sig i regeringshögkvarteret samtidigt.Foto: Christian Örnberg

Den gripne mannen förhördes under måndagen.

– Personen är förhörd och frigiven, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Brottsrubriceringen kvarstår och mannen är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och brott mot skyddslagen. Det senare kan ge böter eller fängelse i max ett år.

– Man anser inte att det är skäligt att hålla personen frihetsberövad, säger Anna Westberg.

Polisen vill inte berätta om den misstänkte mannen är känd sedan tidigare.

– Det är ingenting vi kommenterar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.