Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt lönnmörderska släpps på fri fot – trodde nervgift var lotion

Siti Aisyah från Indonesien har suttit frihetsberövad i två år, misstänkt för delaktighet i mordet på Nordkoreas föredetta kronprins Kim Jong-Nam. Foto: YAM G-JUN / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un, Nordkoreas diktator på bild från huvudstaden Pyongyang den 5 mars i år. Foto: í©ëNí êMé– / AP TT NYHETSBYRÅN

Siti Aisyah stod åtalad för mordet på Nordkoreas före detta kronprins till despottronen, Kim Jong-Nam.

Hon trodde hon var med i en japansk prankshow när hon fick 800 kronor för att kladda ner Jong-Nams ansikte med vad hon trodde var lotion.

I stället var det ett dödligt nervgift. 

Nu läggs åtalet mot henne ner.

Siti Aisyah från Indonesien har suttit två år i häkte misstänkt för mordet på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Om hon hade dömts för mordet riskerade hon dödsstraff.

Fick andnöd och kramper – och dog

Det var den 13 februari 2017 som Nordkoreas Kim Jong-Nam dog. På övervakningsfilmer från händelsen, som utspelade sig på den internationella flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, kan man se hur två kvinnor kommer fram till Kim Jong-Nam, som tar honom på ansiktet. De går sedan snabbt i väg från platsen.

Det är fullt med folk runtomkring och Kim Jong-Nam verkar ställd av vad som hänt. Sedan tar han sig för ansiktet, får kramper och andnöd, och 20 minuter senare dör han på flygplatsen. 

Snabbt riktades misstankarna mot Nordkorea, och den sittande ledaren Kim Jong-Un som enligt rykten tidigare försökt lönnmörda sin halvbror. 

Kim Jong-Nam ska ha burit på motgift mot nervgasen när han attackerades på flygplatsen, men använde det aldrig. 

Tillslut hamnade två kvinnor på de åtalades bänk: Siti Aisyah från Indonesien och Doan Thi Huong från Vietnam.

 

Här vallas de båda misstänkta på flygplatsen som en del av polisutredningen, ungefär ett halvår efter mordet på Kim Jong-Nam 2017.Foto: SADIQ ASYRAF / AP TT NYHETSBYRÅN

Siti Aisyah släpps nu, och är fri från alla misstankar, säger åklagarsidan i ärendet. Hon är en fri kvinna, säger hennes försvarsadvokat Gooi Soon Seng som också säger till The Guardian:

– Jag har gjort mitt jobb.

Enligt CNN blev hon överraskad av beskedet som lämnades i högsta domstolen i Shah Alam under måndagen. Hon stod bredvid Doan Thi Huong, som fick en kram innan Siti Aisyah lämnade rättsalen. 

Siti Aisyah sågs under måndagen åka till flygplatsen med en diplomatregistrerad bil från Indonesien rapporterar The Guardian.   

Åklagarsidan har inte vidare förklarat orsakerna till varför Siti Aisyah släpps fri.

Den andra kvinnan, Doan Thi Huong, är fortfarande misstänkt och kvar i häktet. På torsdag ska rättegången mot henne fortsätta, och då kommer besked om åtalet mot henne står kvar. 

Doan Thi Huong fortsatt misstänkt

Men Siti Aisyah och Doan Thi Huong nekade alltid till mordanklagelsen. I stället hävdade de att de trodde att de var med i ett dolda kameran-program från Japan och att de trodde att de smorde in Kim Jong-Nams ansikte med någon sorts lotion. 

Att de inte flydde landet eller försökte göra sig av med sina kläder efter mordet talar enligt kvinnornas försvarsadvokater för att de inte visste att de hanterade ett dödligt nervgift, skriver Time Magazine. 

Blev paria – efter försök till Disneybesök

Kim Jong-Nam blev paria i Nordkorea 2001. Då togs han på bar gärning på en flygplats i Tokyo i Japan tillsammans med sin fru och barn med falska ID-handlingar. 

Hans försvar var att han så gärna ville besöka Disneyland i Japan med sin familj. Efter det bröts kontakten med familjen som lett landet sedan 1949. Hans yngre halvbror Kim Jong-Un fick makten när pappan och företrädaren Kim Jong-Il dog 2011. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.