Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt knarkodling hemma hos SR-reporter

Journalisten Josephine Freje har polisförhörts – åtalades inte.
Polisens bilder.
Foto: POLISEN
Cannabis som hittades vid husrannsakan.
Foto: POLISEN
Verktyg som misstänks ha använts för att tillverka droger.
Foto: POLISEN
Bild från polisens utredning.
Foto: POLISEN

Samtidigt som hon publicerade en stor granskning för Sveriges Radio bodde journalisten Josephine Freje i ett hus där en misstänkt knarkfabrik drevs av hennes man i källaren.

”Det stinker cannabis i hela huset”, skriver en av poliserna som var med vid husrannsakan. Mannen åtalas nu för narkotikabrott.

Freje har polisförhörts och förekommit som misstänkt i utredningen, men åtalas inte.

– Jag känner mig jävligt korkad och dum, att jag inte fattade vad som pågick, säger Freje som först tog en paus från SR men nu jobbar vidare med en ny granskning åt SR.


Den här artikeln har klandrats av Mediernas Etiknämnd. Läs mer om beslutet här.

Det var i december som polisen åkte till huset i Göteborg för att genomföra ett så kallat orossamtal med en man som bodde där efter misstankar om att han använde droger.

När polisen knackade på var det journalisten Josephine Freje som öppnade dörren. I huset luktade det cannabis och mannen i fråga, journalistens make, uppträdde nervöst.

”När NN förstår att vi kommer genomföra en husrannsakan visar han oss cannabis som finns i vardagsrummet. I källaren anträffas ett tält och utrustning som tyder på framställan”, står i polisens rapport.

Mannen åtalas nu för två fall av narkotikabrott och ett fall av ringa narkotikabrott. Enligt misstankarna har han ”olovligen framställt 355,14 gram cannabis” mellan 1 augusti och 6 december 2020. En man som varit inneboende hos paret åtalas också för framställningen och innehavet av cannabis och har delvis erkänt.


Verktyg som hittades i huset.
Foto: POLISEN
Burkar med cannabis.
Foto: POLISEN
Foto: POLISEN

Jobbat för flera SR-redaktioner

I samma hus har Josephine Freje bott. Hon har 2018-2020 jobbat för en rad Sveriges Radio-redaktioner, bland annat Ekot. Hon jobbar nu även för prisbelönta Hem & Hyra.

– Vi känner till det och har fört samtal med reportern. I dagsläget känner jag förtroende för henne. Vi har gått igenom det hon gjort för oss, och det är inget som ligger nära i bevakningsområde, säger chefredaktören Susanna Skarrie på Hem & Hyra.

Tidigare i karriären har hon frontat ”Fuskbyggarna” i TV4 och varit programledare för SVT:s klassiker ”Plus” och i tidningar som Expressen (2015-17) och Göteborgs-Posten.

”Inte ge pengar till kriminella gäng”

I augusti 2020 publicerade hon för Sveriges Radios ”I lagens namn” en granskning som involverade brottslighet och straff som inte verkställs där regeringen ställdes mot väggen. Samtidigt som granskningen publicerades och reportern medverkade i flera stora SR-program, bland annat tillsammans med justitieministern Morgan Johansson, bedrevs en drogfabrik i hennes hem, enligt åtalet.

– Jag informerade min arbetsgivare om att det här hänt, säger Freje.

– Det gjorde jag direkt. I december 2020. Sen sa jag att vi avvaktar. Men när allt lades ned mot mig tyckte de att jag kunde fortsätta. Jag jobbar ändå inte med det ämnet och jag har ingen brottsmisstanke mot mig.

Hon säger att maken odlat cannabis för att lindra kronisk huvudvärk och valt att odla själv för att ”inte ge pengar till kriminella gäng.”

Josephine Freje.
Foto: THOMAS ENGSTROM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

”Satte allt på paus”

På frågan hur produktionsbolaget som gör program till Sveriges Radio reagerade, svarar hon:

– De tyckte att det var bra att jag berättade. Vi satte allt på paus tills vi visste om det skulle bli misstanke eller åtal. När förundersökningen lades ned bestämde vi oss för att gå vidare. Jag granskar pedofiler och folk som har suttit för mord. Inte såna här saker.

Arbetsgivaren är produktionsbolaget Tredje Statsmakten som gör program åt Sveriges Radio. Freje jobbar nu med en ny granskning för dem, som inte handlar om cannabis.

Den ansvarige på Tredje Statsmakten, Lars Truedson, som gör innehåll till SR bekräftar att de informerades, tog en paus och nu fortsätter samarbetet.

– Inga beslut är väl självklara, men bara det faktum att man varit misstänkt i en polisutredning kan inte innebära att man inte kan jobba med journalistik.

Cannabisfrön.
Foto: POLISEN
Foto: POLISEN

Maken: ”Kan ju inte förneka”

I polisförhör erkänner journalistens make att han odlat cannabis.

– Det är ju där, så jag kan ju inte förneka det. Det enda jag kan säga är att min fru inte haft något med det att göra, säger han.

Polisen frågar om frun känt till cannabisodlingen.

– Jag har sagt litegrann men hållit henne utanför det.

Polisen frågar senare:

Du framställer narkotika i tvättstugan. (Journalisten) har inte sett tältet där?

– Nej, det är en låst dörr emellan, svarar han.

Mannen säger i förhör att han ”brukar i perioder”. Att han ”har ont i huvudet och det kommer i skov” och det är vid dessa tillfällen som han röker. Han erkänner innehav och framställan. I straffskalan för narkotikabrott av normalgraden ingår fängelse i upp till tre år.

Josephine Freje: ”Det var lika bra”

Målet avskrevs, vad gäller journalisten Josephine Freje, i februari 2021.

– Det finns inga misstankar kvar mot henne, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

En tröja med trycket ”Support your local Bandidos” hittades i husrannsakan och finns med i förundersökningen. Enligt Freje är det makens barndomskompis tröja som har glömts kvar i huset och att maken inte har någon kontakt med kompisen sedan flera år.

Senare på måndagen skrev Josephine Freje själv på Twitter att det är hon som är SR-reportern.

– Jag kände att det var lika bra, säger Josephine Freje till Expressen.

Hon upplevde att namnet var ute på nätet.

– Så jag pratade med min man. Alla fattar ändå, säger Freje.

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020

Brå:s statistik över anmälda brott ger en överblick av inflödet av ärenden till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. Det är alltså inte samma sak som faktiskt begångna brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.