KRISTIAN, 12, FÖRSVANN efter Tsunamin. Tidigt kom uppgifter om att han överlevt och blivit kidnappad från sjukhuset. Det visade sig vara fel. Nu har han identifierats bland de omkomna.
KRISTIAN, 12, FÖRSVANN efter Tsunamin. Tidigt kom uppgifter om att han överlevt och blivit kidnappad från sjukhuset. Det visade sig vara fel. Nu har han identifierats bland de omkomna.

Misstänkt kidnappade Kristian, 12, hittad död

Publicerad
Uppdaterad
PHUKET/STOCKHOLM. Kristian Walker, 12, misstänktes ha blivit kidnappad efter flodvågskatastrofen.
Nu har han hittats död. Kroppen identifierades med hjälp av fingeravtryck.
Logiskt känns det bra, känslomässigt en katastrof, säger pappan Dan Walker.
Kroppen återfanns i en kylcontainer i Site 2. – Jag satt hos min terapeut, på Kristians födelsedag, när två svenska poliser kom instövlande. De hade snus under läppen, tuggade tuggummi och deras polisradioapparat var påslagen. Jag chockades så svårt att jag blev helt tyst, säger Dan Walker. Med en axelryckning berättade de att min son hittats död.

Bodde i Khao Lak

Kristian Walker var i Thailand med sin mamma Madelaine, 45, och hennes pojkvän. Även Kristians storebror och lillasyster var med. De bodde på hotellet Ayar Villas i Khao Lak. Kristian, hans mamma och pojkvännen försvann när flodvågen kom. Dan Walker är mycket kritisk till hur de svenska myndigheterna, med utrikesminister Laila Freivalds i spetsen, agerade efter katastrofen. – De har gjort ett extremt skrämmande dåligt jobb – och jag förstår inte att Laila Freivalds väljer att sitta kvar. Även polisen har i många stycken gjort ett dåligt jobb.

"Måste få sommarlov"

Dan Walker har i nuläget inga planer på att resa ner till Thailand. – Mina andra barn har varit på flera andra begravningar – inte bara sin mammas och bror. De har varit så mycket i kyrkan – och varje gång rivs det här upp. Jag känner att de måste få sommarlov från allt elände, säger han. 82 svenskar är ännu inte identifierade efter flodvågskatastrofen – 62 av dessa är barn under 15 år. Anders Wretling är chef för Site 2. Han är övertygad om att samtliga kommer att identifieras. Redan nu identifieras och skickas allt fler omkomna svenska barn hem från Thailand i så kallade hemfärdsceremonier. Varje gång sjunger deltagarna psalm 256 som börjar med meningen "Var inte rädd."

Fem vita kistor

– I förra veckan hade vi en ceremoni med fem vita kistor. Det var flickor i åldrarna 4–11 år, säger Anna Elina Rönnbäck, sjukhuspräst från Stockholm. Då sjöng man i stället "Den blomstertid nu kommer".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag