Jordbävning i norra Sverige

Lovisa Sjölund, 27, från Boden: "Hela huset skakade".
Reynir Bödvarsson vid Uppsala Seismologiska Institut bekräftar att ett skalv inträffat: "Det är ett oerhört stort skalv".
Foto: Anna Hållams

En jordbävning på uppemot 4 på richterskalan inträffade i Bottenviken.

– Det är ett oerhört stort skalv för att vara i Sverige och Skandinavien, säger Reynir Bödvarsson vid Uppsala seismologiska institut.

Jordskalvet slog till klockan 22.55 på lördagen mellan Piteå och Skellefteå, knappt 5 mil ut i Bottenviken. Det hade en magnitud på 3,9 på richterskalan. Enligt sidan EMSC uppmätte det dock 4,2.

– Jag låg och kollade på tv. Först trodde jag att det var ett stort snöras men det lät som någon skakade huset. Hela huset skakade, ungefär som att en jättestor lastbil kört förbi. Sen hörde jag något som jag tror var ett efterskalv efter tio sekunder, säger Lovisa Sjölund, 27, från Boden.

"Alla flaskor skakade"

Skalvet kändes i Härnösand upp till Haparanda och Torneå. Även från Österbotten i Finland strömmade vittnesmål in.

– Det kändes som om tåget gick förbi utanför. Hela huset vibrerade. Jag hade prydnadsflaskor på bokhyllan och alla flaskor skakade. Det pågick i max en minut. Jag blev lite orolig, skrev på Facebook och hörde att det var en jordbävning. En kompis som bor i Umeå sa att hon också hade känt av det, säger Moniqa Flodin, 55, från Härnösand.

Alice Holm, 29, bor i Haparanda.

– Jag låg redan i sängen och trodde jag hade blivit galen när jag såg sängborden röra sig samtidigt som sängen skakade till. Jag kunde inte somna, gick in på Expressen och förstod att det måste ha varit jordbävningen.

"Oerhört stort skalv för Sverige"

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala seismologiska institut, bekräftar att det handlar om en jordbävning. Skalvet inträffade på 16 kilometers djup. Under natten kom ytterligare två efterskalv, på en magnitud runt 2.

Många upplevde skalvet som stort, men hade det skett på land hade skakningarna varit mycket starkare. Enligt sidan Svenska nationella seismiska nätet har området i Bottenviken "en relativt hög seismisk aktivitet men har inte haft ett skalv av denna storlek under de senaste 100 åren".

Seismologerna ska nu analysera skalvet ytterligare.

– Det är ett oerhört stort skalv för att vara i Sverige och Skandinaven. Det är utan tvekan ett stort skalv för svenska förhållanden. Men det kommer inte att vålla några större skador i samhället även om det måste ha känts på många håll. Det är möjligt att svagare konstruktioner kan ha skadats ytligt, säger Reynir Bödvarsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.