Lovisa Sjölund, 27, från Boden: "Hela huset skakade".Lovisa Sjölund, 27, från Boden: "Hela huset skakade".
Lovisa Sjölund, 27, från Boden: "Hela huset skakade".
Reynir Bödvarsson vid Uppsala Seismologiska Institut bekräftar att ett skalv inträffat: "Det är ett oerhört stort skalv". Foto: Anna HållamsReynir Bödvarsson vid Uppsala Seismologiska Institut bekräftar att ett skalv inträffat: "Det är ett oerhört stort skalv". Foto: Anna Hållams
Reynir Bödvarsson vid Uppsala Seismologiska Institut bekräftar att ett skalv inträffat: "Det är ett oerhört stort skalv". Foto: Anna Hållams

Jordbävning i norra Sverige

Publicerad

En jordbävning på uppemot 4 på richterskalan inträffade i Bottenviken.

– Det är ett oerhört stort skalv för att vara i Sverige och Skandinavien, säger Reynir Bödvarsson vid Uppsala seismologiska institut.

Jordskalvet slog till klockan 22.55 på lördagen mellan Piteå och Skellefteå, knappt 5 mil ut i Bottenviken. Det hade en magnitud på 3,9 på richterskalan. Enligt sidan EMSC uppmätte det dock 4,2.

– Jag låg och kollade på tv. Först trodde jag att det var ett stort snöras men det lät som någon skakade huset. Hela huset skakade, ungefär som att en jättestor lastbil kört förbi. Sen hörde jag något som jag tror var ett efterskalv efter tio sekunder, säger Lovisa Sjölund, 27, från Boden.

"Alla flaskor skakade"

Skalvet kändes i Härnösand upp till Haparanda och Torneå. Även från Österbotten i Finland strömmade vittnesmål in.

– Det kändes som om tåget gick förbi utanför. Hela huset vibrerade. Jag hade prydnadsflaskor på bokhyllan och alla flaskor skakade. Det pågick i max en minut. Jag blev lite orolig, skrev på Facebook och hörde att det var en jordbävning. En kompis som bor i Umeå sa att hon också hade känt av det, säger Moniqa Flodin, 55, från Härnösand.

Alice Holm, 29, bor i Haparanda.

– Jag låg redan i sängen och trodde jag hade blivit galen när jag såg sängborden röra sig samtidigt som sängen skakade till. Jag kunde inte somna, gick in på Expressen och förstod att det måste ha varit jordbävningen.

"Oerhört stort skalv för Sverige"

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala seismologiska institut, bekräftar att det handlar om en jordbävning. Skalvet inträffade på 16 kilometers djup. Under natten kom ytterligare två efterskalv, på en magnitud runt 2.

Många upplevde skalvet som stort, men hade det skett på land hade skakningarna varit mycket starkare. Enligt sidan Svenska nationella seismiska nätet har området i Bottenviken "en relativt hög seismisk aktivitet men har inte haft ett skalv av denna storlek under de senaste 100 åren".

Seismologerna ska nu analysera skalvet ytterligare.

– Det är ett oerhört stort skalv för att vara i Sverige och Skandinaven. Det är utan tvekan ett stort skalv för svenska förhållanden. Men det kommer inte att vålla några större skador i samhället även om det måste ha känts på många håll. Det är möjligt att svagare konstruktioner kan ha skadats ytligt, säger Reynir Bödvarsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag