Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norsk IS-kvinna har landat i Oslo – och gripits

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Gardemoens flygplats i Oslo.
Kvinnan lämnade Norge 2013. Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

En norsk kvinna som misstänks för att ha varit ansluten till IS greps i natt strax efter att hon landat på Gardemoens flygplats i Oslo. 

Kvinnans två barn var med på resan från Syrien och norska utrikesdepartementet följde dem hela vägen. 

– Jag är glad över att vi nu kan avsluta detta krävande konsulära ärende, säger Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide i ett pressmeddelande, enligt VG.  

Under stort hemlighetsmakeri har norska utrikesdepartementet sedan oktober arbetat för att få hem den 29-åriga kvinnan, med norsk-pakistansk bakgrund, och hennes två små barn. 

Norges statsminister Erna Solberg har tidigare slagit fast att vuxna med IS-koppling inte ska hämtas hem till Norge. Anledningen till att man nu gått ifrån denna riktlinje är att kvinnans äldsta barn har blivit svårt sjuk. Sonen lider troligtvis av den sällsynta sjukdomen cystisk fibros, som främst påverkar lungorna och magtarmkanalen, enligt VG. 

I tisdags flögs kvinnan och hennes två små barn från Syrien till Irak, med hjälp av norska UD och norsk polis. 

Runt midnatt på fredagen landade kvinnan och barnen på Gardemoens flygplats i Oslo. Kvinnan greps omedelbart av säkerhetstjänsten. Hon misstänks för deltagande i terrororganisationen IS i Syrien. 

– Hjälp för dem att återvända hem gavs på humanitär grund eftersom vi fruktar sjukdom hos ena barnet. Jag är glad över att vi nu kan avsluta detta krävande konsulära ärende. Jag tackar alla som har bidragit till detta ärende, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide i ett uttalande. 

Gifte sig med jihadist 

Barnen fördes till sjukhus och kommer nu att få hjälp med hälsan och tas hand om myndigheter. 

– Barnen förtjänar lugn och måste skyddas. Jag hoppas att detta respekteras, säger utrikesministern vidare enligt Dagbladet. 

Den misstänka kvinnan reste till Turkiet 2013 efter att ha gift sig med den norske jihadisten Bastian Vasquez, som 2014 pekades ut som ledargestalt i IS. 

Paret flyttade till Syrien och fick en son tillsammans. 2015 dog Bastian Vasquez. Kvinnan gifte sig sedan med en annan man, som hon fick en dotter med, skriver Dagbladet. 

Beslutet att hämta hem kvinnan och de två barnen har skapat regeringskaos i Norge. 

Fremskrittspartiet har hotat att lämna regeringen i protest mot beslutet. På måndag ska partiets ledare Siv Jensen träffa statsminister Erna Solberg för att diskutera en kravlista som Fremskrittspartiet nu har arbetat fram, skriver Dagbladet. 

Svenska barn försvunna 

I Sverige blev det strax före jul klart med tillstånden att hämta hem barn från IS-lägret Al-hol i Syrien. Men när barnen skulle hämtas hem till Sverige gick de inte att hitta. Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare sagt till Sveriges Radios Ekot att släktingar kan ha flyttat barnen. 

På fredagen sa Shiyar Ali, som är det kurdiska självstyrets representant i Sverige, till Sveriges Radio att kurdiska myndigheter fortfarande inte har hittat barnen. Enligt Shiyar Ali rör det sig om två barn. 

– Vi försöker fortfarande hitta de här två barnen. I och med att de är föräldralösa och i princip är oskyldiga människor, så behöver de hamna i trygga miljöer, säger han. 

TV: Khaled Shahadeh: ”Jag var en krigare i Islamiska Staten”

Shahadeh från Göteborg den första svensken att erkänna att han stred för IS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.