Misstänkt inbrottstjuv visade sig vara ninja

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En inbrottstjuv? Nej, inte den här gången. Tack och lov.

Polisyrket kan vara varierande och bjuda på en och annan överraskning.

Det blev extra tydligt för en polispatrull i Stockholm i lördags.

Ett misstänkt inbrott visade sig i själva verket handla om avancerad ninjaträning.

– Patrullen åkte dit och mötte upp den som ringde. Men man konstaterade fort att det inte var något inbrott, säger Tove Hägg, vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till Expressen.

Det var i lördags som polisen i Söderort, Stockholm, mottog ett larm om ett misstänkt inbrott i en lägenhet i Älvsjö.

En granne ska ha noterat en, enligt polisens händelserapport, "maskerad inbrottstjuv helt klädd i svart" som hoppat ner från grannens balkong, varpå grannen ringde polisen.

– Ja, det är ju så vi vill att grannar ska reagera, säger Tove Hägg, vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till Expressen.

Men när polisen anlände till platsen visade det sig att det misstänkta inbrottet i själva verket handlade om en övning.

Eller närmare bestämt: En ninjaövning.

Ja, en av sönerna i huset hade helt enkelt ägnat sig åt avancerad fasadklättring – iförd ninjautstyrsel – vilket skrämt en av grannarna.

Ett skönt avbrott

Det kan låta som ett skämt men var i allra högsta grad på riktigt.

– Patrullen åkte dit och mötte upp den som ringde. Men man konstaterade fort att det inte var något inbrott, utan att det var sonen som övat och lekt ninja i mörka kläder, säger Hägg.

Trots den något udda utryckningen skrevs den in i polisens händelserapport som vilken annan utryckning som helst.

– Ja, det som skrivs på polisens hemsida ska ju spegla det som patrullerna gör. Och här har vi trott att det är ett inbrott men som visar sig vara något annat, säger Hägg, som menar att utryckningar likt den i Älvsjö inte är helt ovanliga.

– Men vi är nog lite dåliga på att kommunicera de jobb och utryckningar som ger oss glädje och avbrott.

En av många anekdoter

Hör ninjan till de märkligare utryckningarna du hört talas om?

– Nej, jag tänkte mest att det var skönt att det inte var något inbrott, jag lyfte inte på ögonbrynen direkt, utan tänkte – skönt, man behöver sådana jobb när man sitter i en utryckningsbil, säger Tove Hägg, och berättar om en annan högst märklig utryckning.

– Vi hade en gång en papegoja som hade fastnat i en mans huvud. Men det blev aldrig någon utryckning. Han bodde så nära djursjukhuset så han kunde gå dit med papegojan fast på huvudet. Det var hans fru som ringde och berättade vad som hänt men mitt under samtalets gång så sa de att de går till djursjukhuset med papegojan på huvudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.