Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt häktad för rånmordet på Leif, 73

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leif Klatzkow mördades under ett rån.
Foto: Stefan Söderström, privat

Kändisjuveleraren Leif Klatzkow, 73, mördades för drygt en vecka sedan i sitt hem i Stockholm.

Nu erkänner den man som den senaste veckan har varit anhållen i sin frånvaro att det är han som ligger bakom Klatzkows död – och på eftermiddagen häktades han misstänkt för mord och människorov. 

– Beskedet var väntat, han har erkänt brott. Han har mått dåligt och känner skuld över det han har gjort, säger mannens advokat Johan Eriksson till Expressen.se.

Den man som tidigare har varit anhållen i sin frånvaro, misstänkt för att ha rånmördat kändisjuveleraren Leif Klatzkow i hans hem på Reimersholme på Södermalm i Stockholm den 27 mars, erkände under häktningsförhandlingen på torsdagseftermiddagen att det var hans gärningar som ledde till att Leif Klatzkow miste livet. 

Den kortsnaggade, kraftigt byggde mannen i 25-årsåldern försökte dölja sitt ansikte med sina kläder.

– Min klient erkänner grovt rån och vållande till annans död. Han medger häktning, sade mannens advokat Johan Eriksson vid häktningsförhandlingen.

"Känner en fruktansvärd skuld"

Strax efter klockan 16 häktades mannen misstänkt för mord och människorov. Åtal väntas 2 maj. 

– Han känner en fruktansvärd skuld. Men han har inte haft för avsikt att döda offret. Han har lämnat en noggrann förklaring, säger advokaten Johan Eriksson till Expressen.se.

Åklagaren såg också häktningen som väntad. 

– Vi har bildanalyser och tekniska spår, säger Fredrik Karlsson.

Mannen inställde sig själv hos polisen under gårdagskvällen tillsammans med sin advokat. 

– Han har inte upplevt sig jagad, men han hade bestämt sig för att inställa sig, säger Johan Eriksson. 

Rånades i hemmet

Leif Klatzkow mördades i samband med att flera rånare stormade in i Leif Klatzkows lägenhet på Reimersholme på Södermalm i Stockholm på kvällen den 27 mars. Men under rånet gick någonting snett och Klatzkow mördades.

Leif Klatzkows bror Tommy har tidigare berättat för Expressen hur rånarna tog sig in i Leifs och hans hustrus lägenhet tidigt på kvällen då Leif Klatzkow var på ett möte i sin butik på Rosenlundsgatan. Rånarna band då hustrun, som tvingades sitta bunden i sitt hem tillsammans med rånarna och vänta på att Leif skulle komma hem. När han kom hem vid 20-tiden övermannades han av rånarna i dörröppningen.

Hölls som gisslan i sitt eget hem

Enligt Klatzkows bror var rånarna ute efter nycklar till guldaffären samt koder till kassaskåp och larm. Han gick dem till mötes, och rånarna tog sig ner till guldaffären medan den tredje satt och vaktade Leif och hans hustru i deras hem.

Efter ett tag ringde telefonen. Rånarna hade då fått upp alla kassaskåp utom ett, och ville ha koden till det.

– Men den hade han inte eftersom hans precis tagit över lokalen, berättade Tommy Klatzkow för Expressen i samband med att brottet inträffade.

Rånarna trodde inte på Leif Klatzkow och blev hotfulla, enligt brodern.

Mördades i tumultet

Av någon anledning uppstod då tumult i lägenheten. Hustrun lyckades nu ta sig ut ur bostaden och försökte larma grannarna, men ingen öppnade.

När hon vände tillbaka mötte hon rånaren som var på väg därifrån. Samtidigt hörde hon sin man ropa på hjälp inifrån lägenheten. Rånaren hade attackerat honom med någon form av tillhygge.

Hustrun ringde polis och ambulans, men det var försent. Leif Klatzkows liv gick inte att rädda.

– Det är fruktansvärt. Jag älskade honom mycket, sade Tommy Klatzkow till Expressen i samband med att brottet hade begåtts.


En tidigare version av den här texten innehöll en felaktig rubricering av vad mannen häktats för. Mannen har häktats för mord och människorov och ingenting annat. 

Leif Klatzkow

Juveleraren och guldhandlaren Leif Klatzkow, 73, har gjort smycken åt kändisar och kungligheter.

Han låg bakom Laila Bagges vigselring och har även jobbat med Eric Saade och prins Bertil.

Under många år har han varit en framgångsrik guldhandlare med butik på Södermalm i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.