Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt fusk ska utredas snabbare

Vissa brottslingar sitter med mångmiljonbelopp i skadestånd till Försäkringskassan. Foto: Alewi/Wikimedia Commons
Regeringens utredare, Lars-Erik Lövdén, ska vara klar med sin utredning om fusk inom välfärdssystemet i maj. Foto: Hanna Teleman

Fusk inom välfärdssystemet gör att staten förlorar stora pengar varje år. Nu kommer förslag om hur anmälda brott ska utredas snabbare.

Ekobrottslingar misstänks lura till sig stora summor pengar via assistansersättningen – pengar som ska gå till funktionsnedsatta. Samtidigt släpar polisutredningarna mot de misstänkta efter kraftigt och det kan dröja fyra år innan åtal väcks. Det visar en genomgång som Svenska Dagbladet har gjort. Vissa brottslingar sitter med mångmiljonbelopp i skadestånd till Försäkringskassan.

Anställda på Försäkringskassan har även begått dataintrång för att komma åt sekretessbelagda uppgifter om vilka funktionshindrade som har assistansersättning. Uppgifterna lämnas över till privata bolag, som redan aktivt försöker värva fler kunder.

Utredningarna kan dröja i upp till fyra-fem år

Att utredningarna kan dröja i upp till fyra-fem år, och att många anmälningar inte leder till några åtgärder, är ett stort problem, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan till SvD.

Regeringens utredare, Lars-Erik Lövdén, ska vara klar med sin utredning om fusk inom välfärdssystemet i maj. Han säger att det är väldigt allvarligt att myndighetsanställda bidrar till brottsligheten genom insiderbrott och att brottsutredningarna tar så lång tid.

– Vi kommer med förslag om hur dessa brott ska utredas snabbare, säger Lars-Erik Lövdén till tidningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!