Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt föremål vid VLT – stor polisinsats

Så arbetar polisen med händelsen.
Se insatsen på platsen.
Foto: Tony Persson / VLT

Polisens nationella bombskydd är på plats vid ”VLT-huset” i Västerås på grund av ett misstänkt farligt föremål.

Hotet var riktat direkt mot tidningen VLT. 

– Det fanns en medföljande lapp intill det misstänkt farliga föremålet, säger Daniel Nordström, chefredaktör för VLT. 

Det var på torsdagsmorgonen som en tidningsutdelare upptäckte föremålet personen ansåg kunde vara farligt. Föremålet hittades i anslutning till VLT:s redaktion. 

 Polisen larmades och ett stort polispådrag inleddes.

Området kring VLT-huset, mediehuset i Västerås där bland annat tidningen VLT sitter, spärrades av. Det avspärrade området är ungefär 100 meter åt varje håll. 

Polisens nationella bombgrupp är vid 10.15-tiden på förmiddagen på plats vid VLT:s redaktion. 

Polisen har startat en förundersökning om olaga hot mot grupp. Vem hotet är riktat till är oklart.

– Vi har inte evakuerat något. Däremot är det personer som inte kunnat ta sig till sina arbetsplatser eftersom de ligger innanför avspärrningarna.

Finns det någon fara för allmänheten? 

– Vi bedömer inte att det finns någon fara i och med att vi har avspärrningarna. De anses ju vara tillräckliga, det är därför vi har dem. 

Hat och hot mot journalister

Daniel Nordström är chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT säger att föremålet var riktat mot tidningen. Intill föremålet fanns också en lapp.  

– Det var riktat mot oss som nyhetsförmedlare, inte mot en enskild medarbetare. Jag är ganska övertygad om att har att fram med att det var minnesdagen för Förintelsen i går, säger Nordström. 

Under Förintelsens minnesdag skedde antisemitiska attacker mot bland annat stadshuset i Linköping, Östgöta Correspondenten samt SVT och Sveriges radio både i Norrköping och Linköping. 

– Det är oerhört allvarligt inte minst för oss, men i förlängningen också ett allvarligt hot mot det demokratiska samhället. 

– Det här kommer inte förändra vårt sätt att jobba. Det här är ett typexempel när man ska skrämma sig till tystnad, och vi låter oss inte skrämmas. 

Se också:

Tony Persson, reporter på VLT, om insatsen • Stort polispådrag och avspärrningar
En nationell resurs som kan kallas in för att hjälpa den lokala polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.