Den kände nazistjägaren Efraim Zuroff pekar ut mannen som SS-vakt i ett slavarbetarläger utanför Bobruisk i Vitryssland. Foto: Gero Breloer/APDen kände nazistjägaren Efraim Zuroff pekar ut mannen som SS-vakt i ett slavarbetarläger utanför Bobruisk i Vitryssland. Foto: Gero Breloer/AP
Den kände nazistjägaren Efraim Zuroff pekar ut mannen som SS-vakt i ett slavarbetarläger utanför Bobruisk i Vitryssland. Foto: Gero Breloer/AP
Mannen ska ha varit SS-vakt och medansvarig till mord på 1500 judar under förintelsen.Mannen ska ha varit SS-vakt och medansvarig till mord på 1500 judar under förintelsen.

Mannen ska ha varit SS-vakt och medansvarig till mord på 1500 judar under förintelsen.

Misstänkt före detta SS-vakt bor i Sverige

Publicerad

En misstänkt nazistisk krigsförbrytare lever i Sverige.

Den kände nazistjägaren Efraim Zuroff pekar ut mannen som SS-vakt i ett slavarbetarläger under Förintelsen – och som medansvarig till mord på nära 1 500 judiska fångar.

Han kritiserar samtidigt Sverige för att vara en fristad för krigsförbrytare eftersom brott under andra världskriget har preskriberats.

Jakten på nazistiska krigsförbrytare går vidare ännu mer än 70 år efter Förintelsen. I Tyskland väntas i år flera rättegångar starta mot misstänkta medarbetare i det tyska mordmaskineriet. Ny lagstiftning gör det möjligt att åtala dessa personer, alla nu i 90-årsåldern, som tjänstgjorde i dödslägret Auschwitz.

Nu pekas också en man bosatt i Sverige ut som misstänkt SS-vakt. Han ska 1942–1943 ha tjänstgjort som vakt i ett ”judeläger” utanför Bobruisk i Vitryssland, där nästan alla judiska fångar mördades.

"Tjänstgjorde frivilligt i lägret i Bobruisk"

Detta enligt Efraim Zuroff, chef för Simon Wiesenthal-centrets avdelning i Jerusalem och internationellt känd nazistjägare. I samband med Förintelsens minnesdag publicerar han en lista över krigsförbrytarfall som kan gå till åtal.

– Mannen var bland de danska SS-män som tjänstgjorde frivilligt i lägret i Bobruisk. I dag bor han i Sverige. Lägret var ökänt för sina fruktansvärda förhållanden, de danska vakterna spelade en viktig roll, säger Efraim Zuroff.

– Lägret hade 1 500 judiska fångar. Nästan alla mördades eller dog av fysiska umbäranden. Det var unga judar som transporterats dit från gettot i Warszawa.

– Uppgifterna kommer från två danska historiker. De fann att två av SS-vakterna fortfarande lever. En i Danmark och en i Sverige, säger han.

Boken ”En skola i våld” vållade sensation i Danmark när den avslöjade att runt 800 danska nazister skickades på ”utbildning” till Bobruisk i Vitryssland. Där tjänstgjorde de också som vakter i lägret, där fångar mördades dagligen.

– Danskarna är i lägret i åtta månader och under den perioden är det dagliga nedskjutningar av judar. Avrättningar. Danskarna sätts in som en del i det här och den siste dansken lämnar lägret först en kort tid innan det stänger, sade en av författarna, historikern Dennis Larsen, till Danmarks radio när boken kom ut för drygt ett år sedan.

Ska ha förhörts av svensk polis

Den misstänkte SS-vakten i Sverige uppges ha förhörts av dansk och svensk polis om sin tid i lägret. Den andre av de två utpekade, Helmuth Leif Rasmussen, bor i Köpenhamn under ett annat namn sedan 60 år och har sagt till den danska tidningen BT att han tjänstgjorde i den ”yttre vaktstyrkan” och bara bevittnade avrättningar, inte deltog i dem.

– Jag kunde aldrig ha trott att tyskarna behandlade judarna så illa. Jag tyckte ju att det var synd om dem. Men nu var vi där så vi satt i saxen, sade han till BT.

Efraim Zuroff säger att de misstänktas höga ålder inte är ett skäl att de ska slippa undan rättsliga påföljder. Därför fortsätter han sin jakt på nazistiska krigsförbrytare så länge de är i livet.

– Att det har gått lång tid förminskar inte deras skuld. Hög ålder ska inte ge dem skydd. Det är vi skyldiga deras offer som ofta var äldre än vad gärningsmännen är i dag, säger Efraim Zuroff.

Han påpekar att krigsförbrytarrättegångar sänder ett viktigt budskap också mot dagens rasism.

Preskriberades i Sverige

Efraim Zuroff är sedan länge besviken på Sveriges agerande i dessa frågor. Redan 1986 presenterade han en lista på misstänkta nazistiska krigsförbrytare, de flesta av baltiskt ursprung, som misstänktes leva i Sverige. Nyheten publicerades först i Expressen och väckte stor uppmärksamhet.

Men svenska myndigheter vägrade utreda saken eftersom de misstänkta brotten hade ägt rum för så lång tid sedan att brotten var preskriberade. Zuroff anklagade Sverige för att vara en fristad för krigsförbrytare och hade därefter många duster med svenska politiker och ämbetsmän genom åren. Han påpekade att den svenska lagstiftningen skilde sig från många andra länder som Tyskland, USA och Kanada där gamla nazister kunde ställas inför rätta för sina brott.

Till slut ändrades den svenska lagen 2010 och preskriptionstiden för grova brott avskaffades. Men den nya lagen gäller inte retroaktivt, så brott begångna under andra världskriget kan fortfarande inte beivras.

I Tyskland har lagen nyligen ändrats så att det räcker att bevisa att en person har tjänstgjort i till exempel dödslägret Auschwitz för att han ska kunna åtalas. Tidigare har åklagaren behövt bevisa att den misstänkte begått specifika brott, något som lett till att många SS-vakter och andra gått fria.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag