Pojken utförde de två våldtäkterna på toaletter på en högstadieskola i Uppsala där han själv var elev. I båda fallen var tillvägagångssättet snarlikt. Foto: Google earth
Pojken utförde de två våldtäkterna på toaletter på en högstadieskola i Uppsala där han själv var elev. I båda fallen var tillvägagångssättet snarlikt. Foto: Google earth

Misstänkt för våldtäkt på skola fick gå kvar

Publicerad

En 16-årig pojke våldtog en 13-årig flicka på toaletten under en gymnastiklektion.

I oktober våldtog han igen - denna gång på en skoltoalett under en syslöjdslektion.

Nu - 14 månader efter den första polisanmälan - har pojken dömts till fyra månaders sluten ungdomsvård för bland annat två fall av våldtäkt mot barn.

Fallet avslutades nyligen i tingsrätten. Där fälldes den 16-årige pojken mot sitt nekande för bland annat två fall av våldtäkt mot barn. Påföljden sattes till fyra månaders sluten ungdomsvård samt 230 000 kronor i skadestånd, vilket SVT Nyheter Uppsala först rapporterade om.

Pojken, som tidigare är ostraffad, utförde de två våldtäkterna på toaletter på en högstadieskola i Uppsala där han själv var elev. I båda fallen var tillvägagångssättet snarlikt.

Polishuset i Uppsala.Foto: Olle Sporrong

Den första våldtäkten inträffade den 18 januari 2016. En då 13 år gammal flicka tog en paus från sin gymnastiklektion för att gå på toaletten. På väg ut därifrån mötte hon 16-åringen, som knuffade henne in på toaletten igen och låste dörren. Därefter tvingade han henne att utföra oralsex på honom.

Händelsen uppdagades och polisanmäldes efter att flickans mamma läst sms från pojken, där pojken undrade om flickan ville göra om händelsen en gång till.

Smet in på lektion - låtsades vara elev

Den första våldtäkten polisanmäldes i början av 2016. Den åtgärd som kommunen då valde att vidta var att ge pojken tillträdesförbud till skolan under lektionstid, med fortsatt undervisning vid andra tidpunkter. Tillträdesförbudet stoppade inte pojken som i oktober förra året gjorde sig skyldig till ännu en våldtäkt, också denna gång på skolan.

Pojken smet då in på en syslöjdslektion och låtsades vara elev. När en flicka lämnade klassrummet för att gå på toaletten följde pojken efter. I förhör har flickan berättat hur hon blir inknuffad på toaletten. Pojken börjar tafsa på henne och trycker sedan ned hennes huvud för att ge honom oralsex.

"Han var hårdhänt och dominant. Han visste att hon inte ville göra det och hon kände sig äcklad och rädd", står det i den del av domen som återger flickans förhör.

Pojken blir så arg att han får blackouts

Efter den första våldtäkten fick pojken tillträdesförbud på skolan under lektionstid. Men i stället för att flytta honom till en annan skola valde man att ha kvar honom på samma skola, där han utbildades under annars lektionsfri tid.

– Anledningen till att vi inte omplacerade den här eleven till en annan kommunal grundskola var att vi inte bedömde att risken för ett nytt brott skulle vara mindre på en annan kommunal skola utan snarare större, säger Ingela Hamlin, grundskolechef i Uppsala.

I en utredning från socialtjänsten står att pojken har lätt för att bli arg. Ibland blir han så arg att han får en blackout. Både pojken och hans mamma säger att de är oroliga för vilka situationer han kan hamna i när han blir arg. Pojken har sagt att han har haft svårt att sova och att han har gått in i ett självskadebeteende efter att han delgivits misstanke om sexualbrott.

I domen som nu föll döms 16-åringen även för misshandel. Tillsammans med andra ungdomar - både pojkar och flickor - ska han ha lurat en 30-årig autistisk man till en plats där han utsattes för en gruppmisshandel. Motivet uppges vara att mannen hade skickat sms med sexuella anspelningar till en av flickorna.

Pojken har nekat till anklagelserna under hela rättegången och kommer tillsammans med sin advokat att överklaga domen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag