Misstänkt för terror – har inte förhörts

Publicerad

Den terrormisstänkte 20-årige lärarstudenten häktades förra veckan.

Sen dess har inga förhör hållits med honom – och hans advokat har inte träffat honom.

– Just nu vet jag inte vad som sker, säger advokaten Peter Jansson om sin klient och terrorutredningen.

På eftermiddagen torsdagen den 11 januari häktades den 20-årige lärarstudenten på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Mannen, som är hemmahörande i Stockholm, misstänks ha planerat att utföra ett terrordåd i Stockholmsområdet någon gång under perioden 1 till 31 januari i år.

Två veckor innan det förhördes han misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Men trots den snabba häktningen och de allvarliga brottsmisstankarna har lärarstudenten inte förhörts sen häktningsförhandlingen. Det var också då hans advokat Peter Jansson såg honom senast.

– Vi har inte haft några förhör så det finns ingenting att berätta, säger advokaten.

Frågats ut om sprängmedel

När nya förhör kan komma att hållas har han inte någon aning om.

– Nej, det har jag ingen aning om. Bollen ligger hos polisen. Jag har tyvärr ingenting närmare att redogöra för omständigheterna eller någonting.

Uppgifter till TV4 Nyheterna har gjort gällande att den terrormisstänkte i tidigare förhör har frågats ut om koppling till den turkiska högerextrema organisationen Grå Vargarna. Han ska även ha frågats specifikt om material som kan användas som sprängmedel.

20-åringen har även andra kopplingar till turkiska nationalister och på internet har den han skrivit på en protestlista mot Socialdemokraternas beslut att kalla det armeniska folkmordet på 1910-talet för just ett folkmord av kristna minoriteter utfört av turkar.

Han har dessutom uttryckt sympatier för ett turkiskt fotbollslag och dess tillhörande våldsamma supporterförening.

Vet inte vad som sker

Förhörens innehåll är dock inget advokat Jansson vill gå in på.

– Jag har ju varit med på de förhör som har hållits, så jag är medveten om vad de har handlat om. Men det är ingenting jag kan prata om. Polis har inte hållit förhör med honom utan mig.

Vad det beror på att den 20-årige lärarstudenten suttit ohörd i snart en vecka vet Jansson inte.

– Han sitter frihetsberövad i väntan på att utredningen ska föras framåt. Men jag vet inte varför den inte har gjort det. Just nu vet jag inte vad som sker, utan bollen ligger hos polisen.

Ewamari Häggkvist, ansvarig åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, kommenterar den – för den misstänkte – stillastående utredningen med:

– Jag har ingenting att kommunicera. Jag berättar ingenting om förundersökningen förrän jag känner att jag kan berätta det, säger Ewamari Häggkvist.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag