Misstänkt för Märsta-
mord gripen i Tyskland

Vid lunchtid förra söndagen larmades polis till en bostad i Märsta norr om Stockholm.
När polisen anlände fann man en kvinna svårt skadad men vid liv. Kort därefter avled hon.
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Han har varit internationellt efterlyst - misstänkt för mordet på en kvinna i Märsta för en vecka sedan.

På lördagskvällen greps den 24-årige mannen i en stadsdel i Hannover i Tyskland.

– Åklagaren Anna Bengtsson har bekräftat för mig att en man har gripit i Tyskland misstänkt för mord. Nu avvaktar vi beslut från de tyska myndigheterna, säger Helena Ekstrand på åklagarmyndighetens presstjänst.

Det var vid lunchtid förra söndagen som polisen larmades till en bostad i Valsta i Märsta norr om Stockholm. När man anlände till platsen fann man en kvinna i 35-årsåldern, svårt skadad men vid liv.

Men hennes skador var så allvarliga att hon kort därefter avled.

Tidigt i utredningen siktade polisen in sig på en 24-årig man som anhölls i sin frånvaro. Rikslarm utfärdades och mannen har senare häktats i sin frånvaro på den högre misstankegraden.

Greps i Tyskland efter internationell efterlysning

Han har också efterlysts internationellt, eftersom polisen befarade att han skulle fly utomlands via Arlanda som inte ligger långt från mordplatsen.

– Det är väl inte långt att ta sig ut från landet om man säger så, sa Fredrik Ladenstedt, stationsbefäl hos polisen i norrort då.

– Sverige är stort, tillräckligt stort – och för stort. Det är därför man utnyttjar möjligheten att lägga ut en efterlysningsanmälan. Om han fångas och kontrolleras någonstans i Sverige och även internationellt – då ska han fastna i garnet, sa Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Den misstäkte mannen greps i Tyskland.

Nu har strategin gett resultat. Vid 19.30-tiden på lördagskvällen greps 24-åringen i Herrenhausen, en stadsdel i Hannover. Spaningsarbetet - ett samarbete mellan den svenska och tyska Fastgruppen – hade pågått under hela veckan. Till slut kunde 24-åringen lokaliseras till en adress, där han greps. Enligt en inspektör på Fastgruppen gick gripandet lugnt tillväga. Mannen kommer nu att ställas inför en domstol där den svenska utlämningsbegäran ska prövas.

– Åklagaren Anna Bengtsson har bekräftat för mig att en man har gripit i Tyskland misstänkt för mord. Nu avvaktar vi beslut från de tyska myndigheterna, säger Helena Ekstrand på åklagarmyndighetens presstjänst.

Han har alltså ännu inte överlämnats till Sverige?

– Nej, inte vad jag förstår.

Okänd koppling mellan mördade kvinnan och misstänkte

– Jag har efterlysningen framför mig och inte fått någon information om att han skulle vara frihetsberövad, säger Fredrik Lundberg, stationsbefäl vid polisen i norrort.

Hans advokat Patric Lindblom har avböjt att kommentera.

Polisen har tidigare inte velat berätta vilken typ av koppling den döda kvinnan hade till sin misstänkte mördare.

– Det blir fel om jag lämnar ut eventuellt släktskap eller relation. Som jag förstår det är det i alla fall ingen utifrån som har tagit sig in i lägenheten och attackerat henne, har Fredrik Ladenstedt på polisens grova brott-rotel sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.