Mordmisstänkt i Visby led av psykisk störning

I början av juli knivmördades 64-åriga Ing-Marie Wieselgren.
Theodor Engström ska ha haft en allvarlig psykisk störning vid knivmordet i Visby.
Foto: EXPO

Den misstänkte terrormördaren Theodor Engström, 33, led av en allvarlig psykisk störning när han begick mordet på 64-åriga Ing-Marie Wieselgren. 

Det slår Rättsmedicinalverket, RMV, fast efter att ha avslutat undersökningen.

Härmed bedöms att ”han till följd av sitt psykiska tillstånd och personliga förhållande har behov av psykiatrisk vård”, skriver ansvarig rättspsykiater. 

Ing-Marie Wieselgren var samordnare för arbetet för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och regioner, SKR, och befann sig på plats i Visby under politikerveckan i Almedalen.

När hon var på väg för att moderera ett seminarium om hur samhället kan ge barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar bättre stöd, attackerades hon med kniv på öppen gata. 

Ing-Marie Wieselgren fördes med ambulans till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. 

På platsen kunde polisen gripa en misstänkt gärningsman, den 32-årige Theodor Engström. 

– Han erkänner mordet och han säger att han skulle döda henne, att hon var det tilltänkta offret, har kammaråklagare Petra Götell tidigare sagt. 

RMV: ”Saknade förmåga att inse följderna”

Nu har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och led enligt Rättsmedicinalverket av en allvarlig psykisk störning. Därmed saknade han förmåga att inse följderna av sitt handlande och bör överlämnas till rättspsykiatrisk vård, bedömer Rättsmedicinalverket. 

”Härmed bedöms att han till följd av sitt psykiska tillstånd och personliga förhållande har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång”, skriver RMV. 

Se mer:

Ing-Marie begravdes i Uppsala Missionskyrka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.