Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt fall av rabies i Sverige – hund undersöks

Närbild på rabiesviruset.Foto: WIKIMEDIA COMMONS / WIKIMEDIA COMMONS
En hund som köptes vid Medelhavet blev plötsligt aggressiv. Hunden på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: COLOURBOX ALL OVER PRESS

Statens veterinärmedicinska anstalt utreder ett misstänkt fall av rabies i Sverige.

En hund som köptes vid Medelhavet blev plötsligt aggressiv, gjorde utfall och började bitas, enligt Distriktsveterinärerna.

I höstas köpte en kvinna hunden av en annan kvinna som i sin tur köpt hunden under en resa till Medelhavet, enligt Distriktsveterinärerna.

Köparen skulle få alla papper skickade till sig.

I Sverige kom hunden – en hane – tillrätta till en början. Men efter ett tag började hundens beteende förändras och bli "skrämmande".

Hunden började bitas

"Från att ha gjort några utfall börjar han bli alltmer osäker och bitas ordentligt. Situationen blir snabbt ohållbar och familjen ser ingen annan utväg än att avliva honom", skriver Distriktsveterinärerna via Facebook.

Hundens nya matte bokade en tid, och i och med att hunden är av okänt ursprung behandlas det som ett misstänkt fall av rabies.

Det här är rabies

Rabies är en virussjukdom i centrala nervsystemet. Rabies kan smitta från däggdjur till människa via saliv.

Sjukdomen finns i stort sett i hela världen, men i Sverige har ingen smittas med rabies på mycket länge.

Rabies är en dödlig sjukdom om du inte får tidig behandling.

 

Rabies förekommer mest i Afrika, Asien och Nord-, Mellan- och Sydamerika. Risken för smitta är större i länder med dålig kontroll på rabiesvaccination av husdjur, och i länder med fritt kringströvande hundar.

Undvik kontakt med djur som du inte känner i länder där det förekommer rabies.

 

Exempel på däggdjur som kan smitta: Apor, hundar, katter, rävar, fladdermöss.

 

Källa: Vårdguiden.

Vad det är för hundras och vilket land det handlar om går Distriktsveterinärerna inte in på.

"Det är omvälvande information för matte, vars familj blir utredd via smittskyddsläkaren och alla familjemedlemmar kommer att behandlas förebyggande för rabiessmitta även om inte alla blivit bitna. Rabiesvirus finns i en smittad hunds saliv och även ett slickande över ett sårigt hudområde kan vara en smittrisk. Obehandlad rabiessmitta leder till döden och måste behandlas innan man får symtom", skriver Distriktsveterinärerna vidare.

Kroppen undersöks i Uppsala

Hundens kropp har skickats till Statens veterinärmedicinska institut i Uppsala för att obduceras.

"Det är veterinärens skyldighet när ursprunget på hunden är oklart, hunden uppvisar aggressivt beteende som kan bero på rabiessmitta och hunden saknar säkra papper på att den är rabiesvaccinerad."

Sverige har varit fritt från rabies på hundar sen 1886. 2016 upptäcktes dock fall av smittan hos fladdermöss i Skåne och Småland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.