Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Explosion i Rågsved på nyårsafton – kan vara kopplat till rapparen Einár

Flera våldsdåd i Stockholmsområdet senaste veckan.
Den sprängda porten.
Foto: STHLMNEWS
Porten.
Foto: Axel Lundqvist
En läsarbild visar hur en stor polisinsats pågår
Foto: Privat
Einár sköts ihjäl i Hammarby sjöstad för drygt ett år sedan.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Under natten exploderade en sprängladdning i Rågsved i södra Stockholm. 

Polisen utreder händelsen i ljuset av den senaste veckans våldsspiral. 

– Vi förutsätter att de här händelserna förhåller sig till varandra på ett eller annat sätt, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Explosionen kan vara kopplad till personer som misstänks för inblandning i kidnappningen och mordet på rapparen Einár.

Tjugo i fyra natten mot nyårsafton larmas polis till Rågsved efter att en sprängladdning detonerat vid en port på ett bostadshus. När polisen kom till platsen hittade man en lägenhetsport med ”omfattande skador.” Splitter från detonationen har orsakat skador på fönster och dörrar inne i byggnaden.

– I princip alla stockholmskompetenser är på plats. Inklusive nationella resurser i form av bombskyddet, berättar polisens presstalesperson Ola Österling. 

Ett område runt byggnaden var under lördagsmorgonen avspärrat. En person som är känd av polis och som figurerar i flertalet gängutredningar har kopplingar till adressen och polisen kartlägger just nu alla boende i huset. 

Sedan mordet på gängkriminelle Mehdi ”Dumle” Sachit under juldagen har flera sprängningar och skottlossningar skakat södra Stockholmsområdet.

– Vi förutsätter att de här händelserna förhåller sig till varandra på ett eller annat sätt, säger Ola Österling. 

Nattens explosion kan vara kopplad till personer som misstänks för inblandning i kidnappningen och mordet på rapparen Einár.

Detta har hänt

Sedan dödskjutningen av Mehdi ”Dumle” Sachit på juldagen, en söndag, har södra Stockholm skakats av flera sprängningar och våldsdåd. 


På måndagen och tisdagen small det vid en port i Enskededalen. Polisen misstänker att måltavlan för dådet var en man som pekats ut, men inte varit officiellt misstänkt, för mordet på rapparen Einár. Ingen person kommer till skada. 

Natten till onsdag larmades polisen till två skottlossningar i Gubbängen. En person som figurerar i gängmiljö i södra Stokholm har kopplingar till adressen. Ingen person skadas vid händelsen, men två unga pojkar grips misstänkta för en av skottlossningarna. 

Bara minuter efter den andra skottlossningen exploderar det vid en portuppgång inte långt ifrån den sönderskjutna dörren. En man som ingår i det gäng som misstänks ligga bakom mordet på Einár har anknytning till adressen. 

På nyårsaftonsmorgonen klockan 03:34 exploderar det i Rågsved. En sprängladdning har detonerat vid en port. En av polisen sedan tidigare känd man och som även han figurerar i utredningen kring Einárs kidnappning och mord kan sättas i förbindelse med adressen. 

I Vällingby sköts en man i 20-årsåldern till döds på nyårsaftonskvällen klockan 18:40. Ytterligare två personer skadades. Den ena var fyllda 18 och den andra under 17 år. Det dådet har inte någon tydlig koppling till Einár. 

Natten mot måndagen 2/1 sprängs det vid två adresser i Stockholm. En sprängladdning briserar i Vällingby, den andra i Bagarmossen. Ingen person kom till sakad. Adressen i Vällingby kan kopplas till en känd svensk rappartist, en av de gripna i ärendet är även han en känd artist. 

”Hela huset skakade”

Flera personer har ringt till Expressen och uppgett att de vaknat av något som lät som en explosion strax innan klockan fyra på natten. Bilder från platsen visar hur det pågår ett stort polispådrag.

– Jag satt vid datorn när det helt plötsligt exploderade så att hela huset skakade. Sen gick billarmen i gång och jag såg rök från porten i huset bredvid, säger en närboende till Expressen.

En boende i huset berättar för Expressen om smällen som inträffade strax efter klockan 04. 

– Jag vaknade av ett jävla brak, berättar personen, som av oro för vilka som kan ligga bakom explosionen inte vill medverka med namn.

Den boende berättar att skadorna var så pass omfattande att personens ytterdörr knappt går att öppna längre. Den boende berättar vidare att det är fullt med poliser utanför porten och att mängder med glaskross ligger på marken.

Polisens tekniker är på väg och en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse är upprättad.

Vid 07-tiden var blott två polisbilar kvar vid adressen. Inne i porten syntes en vitklädd tekniker i full färd med att undersöka platsen.

Flera boende i närliggande stadsdelar säger sig också ha hört explosionen.

Flera polis- och brandbilar på plats.
Foto: privat

Polisen undersöker övervakningsmaterial

Hör polisen om utredningen efter explosionen i Rågsved.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.