Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftig explosion vid strippklubb i Örebro

Explosionen i Örebro – detta har hänt.
En kraftig explosion har inträffat vid en nattklubb i Örebro.
Foto: Richard Ström
Rök sprider sig efter att en brand utbrutit.
Foto: Richard Ström
Räddningstjänsten på plats.
Foto: Richard Ström
Polisen i Örebro.
Foto: Richard Ström
Händelsen inträffade i Örebro.
Foto: Google Maps

Sprängdådet mot en strippklubb i Örebro var medvetet riktad mot personer ”i den kriminella miljön”, enligt polisen.

Rikspolischefen Anders Thornberg ser kopplingar till kriminella nätverk – och polisen utreder om det finns samband mellan explosionen i Örebro och ett sprängdåd i Linköping i början av juni.

En kraftig explosion hördes över stora delar av Örebro natten till onsdagen. Larmet kom strax före klockan 03. Explosionen ägde rum vid en strippklubb i ett industriområde. Klubben totalförstördes och även andra byggnader skadades.

En man i 50-årsåldern anhölls senare på onsdagen som misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. 

Rikspolischef Anders Thornberg besökte Örebro på onsdagen.

– Jag har varit på besök för att informera mig om läget ... Flera sprängningar har inträffat i landet under den senaste tiden, vilket är allvarligt. Vi arbetar intensivt mot de kriminella nätverk som ligger bakom de här brotten, säger Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Utreder om det var en hämndaktion

Polisen i Örebro utreder kopplingar till organiserad brottslighet – och om det rör sig om en hämndaktion som kan utlösa våldsamma motreaktioner. 

– Våra utredare undersöker motiven och om det finns risk för fler aktioner, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

Det nationella bombskyddet var på plats och sökte ytterligare en sprängladdning. Men området är nu säkert, meddelade polisen på onsdagseftermiddagen.

Polisen misstänker att dådet i Örebro har koppling till en våldsam explosion i Linköping den 7 juni. Båda explosionsplatserna är knutna till ett kriminellt nätverk.

– Det har exploderat en bomb av det kraftigare slaget vid en byggnad som vi har identifierat sedan ett par år tillbaka där det har pågått olika former av kriminalitet, säger Annika Laestadius, lokalpolisområdeschef i Örebro, till SVT.

Samarbetar med polisen i Linköping

– Vi jobbar i nära samverkan med polisen i Linköping. Men vi låser oss inte vid det utan vi arbetar brett, säger hon.

En av polisens teorier är att sprängdåden är hämndaktioner i en strid mellan två kriminella gäng. Och att det kan bli fler våldsamma aktioner som en följd av onsdagens explosion i Örebro.

– Det är väldigt tidigt i förundersökningen. Våra utredare och vår underrättelsepersonal undersöker om det finns risk för fler aktioner, säger Christina Hallin, polistalesperson hos polisen i Bergslagen.

– Området är nu genomsökt. Det är klarlagt att det inte finns sprängmedel eller några andra faror på platsen, säger hon.

Inga människor skadades i explosionen, enligt polisen.

Explosionen utlöste en kraftig brand som totalförstörde klubblokalen. Räddningstjänsten arbetade med att släcka branden och lämnade platsen sjutiden på onsdagsmorgonen.

Fotografen Richard Ström rapporterar på plats: ”Det smällde till rejält så fönsterrutorna skakade hemma”.

Vaknade av explosionen 

25-åriga Amanda Helgesson har precis flyttat till området och låg i sängen när explosionen ägde rum. 

– Det var som en tryckvåg, fruktansvärt. Jag sprang upp för att titta ut genom fönstret och såg hur rök steg uppåt. Man blir skärrad, säger hon.

Amanda Helgesson, 25, är nyinflyttad i området där explosionen ägde rum.
Foto: Expressen TV

Detonationen inträffade i ett industriområde men det finns bostadsområden i närheten, enligt Amanda Helgesson. 

– Det bor jättemånga människor där omkring. Många barnfamiljer. Det är flera hus som hade kunnat stryka med och människor hade kunnat komma till skada, säger hon. 

Polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse och har inlett en så kallad särskild händelse. En särskild händelse upprättas vid tillfällen då det krävs en större arbetsinsats under längre tid eller med mycket personal, uppger Tony Quiroga.

På eftermiddagen anhölls en man i samband med sprängningen. Han är i 50-årsåldern och är skäligen misstänkt – den lägre misstankegraden – för allmänfarlig ödeläggelse, rapporterar P4 Örebro.

Polisen i Örebro: ”I vår hypotes att det är en avsiktligt placerad sprängladdning”.

Personer med kriminellt förflutet

På frågan om polisen utreder någon koppling mellan explosionen och organiserad brottslighet i området svarar Tony Quiroga, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen:

– Det jag vet sedan tidigare är att folk med ett kriminellt förflutet har vistats i lokalerna. Lokalen är närmast att beskriva som en klubb.

Enligt polisens presstalesperson Tommy Lindh utreds kopplingen aktivt av polisen.

– Det här är ju en avsiktligt utplacerad sprängladdning, det är vår absoluta uppfattning. Det är inte vem som helst som ägnar sig åt den typen av brottslig verksamhet, säger han och fortsätter:

– I det utredningen ingår ett omfattande underrättelsearbete för att klarlägga kopplingar och anknytningar i Örebro och i hela landet till kriminell aktivitet som kan utlösa den här typen av händelse.

Boende reagerar på explosionen: ”Det small till utav helvete”.

Therese, 33: ”En jättesmäll”

Therese Södergren, 33, bor cirka 400 meter från klubben. Hon låg vaken när det plötsligt smällde.

– Jag hörde bara en jättesmäll. Det är inte jättelångt till Vivalla härifrån så man hör smällar ibland, men det här visste jag inte vad det var, säger Therese Södergren.

– Det känns ju väldigt läskigt.  Sedan har det luktat rök här, säger hon.

Sandras familj vaknade av smällen.
Foto: Privat

Vittnet Sandra: ”Barnen blev jätterädda”

Vittnet Sandra bor 500 meter från explosionsplatsen:

– Hela familjen vaknade av smällen. Barnen blev jätterädda. Vi såg elden och rökpelaren från vårt fönster. Man hann tänka det värsta, säger Sandra.

– Sen på morgonen läste jag lite mer på sociala medier om vad som hänt och då blev jag lugnare. Men man blir så klart skärrad.

Polisen om explosionen i Örebro: ”Har orsakat stor ödeläggelse – drabbar många”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.