Ett misstänkt fall av ebola undersöks just nu i Sverige. Detta sedan en man under eftermiddagen har ankommit med flyg till Arlanda. Foto: Tomas LePrinceEtt misstänkt fall av ebola undersöks just nu i Sverige. Detta sedan en man under eftermiddagen har ankommit med flyg till Arlanda. Foto: Tomas LePrince
Ett misstänkt fall av ebola undersöks just nu i Sverige. Detta sedan en man under eftermiddagen har ankommit med flyg till Arlanda. Foto: Tomas LePrince
Mannen upptäcktes av tullpersonal på söndagskvällen, strax efter att han landat på flygplatsen. Foto: Tomas LePrinceMannen upptäcktes av tullpersonal på söndagskvällen, strax efter att han landat på flygplatsen. Foto: Tomas LePrince
Mannen upptäcktes av tullpersonal på söndagskvällen, strax efter att han landat på flygplatsen. Foto: Tomas LePrince
Resenären Thomas Nordmark från Luleå är på plats på Arlanda och känner ett visst obehag över uppgifterna. "Ja, men visst gör man det. Jag tänker alltid på sådant här när jag reser," säger han. Foto: Tomas LePrinceResenären Thomas Nordmark från Luleå är på plats på Arlanda och känner ett visst obehag över uppgifterna. "Ja, men visst gör man det. Jag tänker alltid på sådant här när jag reser," säger han. Foto: Tomas LePrince
Resenären Thomas Nordmark från Luleå är på plats på Arlanda och känner ett visst obehag över uppgifterna. "Ja, men visst gör man det. Jag tänker alltid på sådant här när jag reser," säger han. Foto: Tomas LePrince

Misstänkt ebolafall
på Arlanda flygplats

Publicerad

Den man som ankom till Arlanda på söndagen med misstänkta Ebolasymptom har inte sjukdomen, bekräftar landstinget.

– De prover som tagits är nu analyserade och vi kan konstatera att patienten inte drabbats av ebola, säger Anna Nergårdh, chefläkare i Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Mannen som i går ankom till Arlanda flygplats har sedan dess utretts och vårdats vid Karolinska universitetssjukhuset.

På måndagsmorgonen meddelade Stockholms landsting att han inte är smittad av ebola enligt provsvaren.

Även om det är en mycket låg risk för ett ebolafall i Sverige, är det viktigt att följa rutiner och handlingsplan när det finns en misstanke om sådan smitta, skriver landstinget.

God beredskap

Ebolasmittan är inte luftburen utan kan endast spridas mellan människor genom direkt och indirekt kontakt med blod och andra kroppsvätskor.

Sverige har en god beredskap ifall någon skulle insjukna, då det finns tillgång till sjukvård med möjlighet att vårda och isolera en patient under säkra former, uppger landstinget i pressmeddelandet.

Swedavia uppgav under söndagen att mannen upptäcktes på Arlanda då han hade feber och mådde dåligt.

– Vi har en god beredskap för att hantera smittsamma infektionssjukdomar. Misstanken är låg i det aktuella fallet och i Sverige överlag. Vi har rutiner framtagna på nationell nivå som är förankrade i sjukvården, sade Anna Nergård, chefläkare på Stockholms läns landsting, på kvällen.

Hade feber

Mannen upptäcktes av gränspolisen på söndagskvällen, strax efter att han landat på flygplatsen.

– Det som har hänt är att polisen upptäckt en resenär som mådde dåligt. Då drog vi i de larmrutiner vi har. Vi tillkallade den sjuksköterska vi har på Arlanda som tittade till den här patienten. Och som läget är just nu är vår rutin att kontakta landstingets smittskyddsläkare.

Smittskyddspersonal tog hand om mannen och tog honom från andra resenärer som en säkerhetsåtgärd.

Säkra före det osäkra

Smittskyddsläkaren gjorde bedömningen att ta det säkra före det osäkra och skicka patienten till Karolinska universitetssjukhuset för provtagning, uppger Ulf Wallin.

– De skickade en speciell ambulans, efter samspråk med smittskyddsläkaren, för färd till Huddingen för att ta blodprov, säger Ulf Wallin.

Enligt honom är det en man som ska ha rest till Arlanda från ett land i Mellanöstern.

– Mannen hade feber och mådde dåligt. Han ska inte ha kommit från något av de västafrikanska länderna, säger Ulf Wallin.

"Bad mig köra en omväg"

En person som arbetar på Arlanda märkte av vad som pågick under kvällen.

– Jag var på väg hem för en och en halv timme sedan. Då stoppade Securitas min bil inne på Arlandaområdet. De bad att jag skulle köra en omväg eftersom de spärrat av och väntade på en ambulans till en person som misstänks ha smittats av Ebola, säger vittnet till Expressen.se.

All trafik gick enligt planerna på Arlanda och man hade inte för avsikt att stänga flygplatsen. Enligt Ulf Wallin har man gjort bedömningen att det "inte finns något som tyder på att det är Ebola".

"Tror inte att folk vet"

Expressenmedarbetaren Tomas Leprince befann sig på Arlanda under söndagskvällen.

– På Arlanda flyter det på precis som vanligt. Jag tror inte att folk vet om det, sade han på kvällen.

Det hade då inte gått ut någon information till resenärerna på flygplatsen, uppger han.

– De har inte sagt någonting. Man ser ingen aktivitet direkt.

Hur upplever du informationen?

– Jag tycker själv att ebolan är obehaglig. Det är allvarligt. Men jag vet också att det krävs en del för att smittas, men jag har respekt för det.

Resenären Thomas Nordmark från Luleå är på plats på Arlanda. Också han känner ett visst obehag över uppgifterna.

– Ja, men visst gör man det. Jag tänker alltid på sådant här när jag reser, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag