Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt dataintrång mot statens lönesystem

Dagens toppnyheter – inrikes

Det IT-system som hanterar löner för tiotusentals statsanställda misstänks ha utsatts för dataintrång.

Risken finns att personuppgifter till människor med dold identitet kan ha röjts i intrånget, skriver DN. 

Det misstänkta dataintrånget har skett mot IT-systemet Primula, som Statens servicecenter ansvarar för, rapporterar DN.

Systemet hanterar lönerna för omkring 45 000 personer på 40 myndigheter. Vid tillfället ska personuppgifter – som namn, personnummer och adresser till anställda – ha blivit åtkomliga för fel personer. 

Även sekretessbelagda uppgifter, och känslig information om bland annat sjukfrånvaro kan ha läckt.

Statens servicecenter ska ha meddelat om dataintrånget tidigare i veckan. Enligt DN beskrivs händelsen i meddelandet som ”mycket allvarlig”. 

– Personen i fråga har haft behörighet att komma åt systemet för sin egen myndighets räkning och har med den behörigheten gjort slagningar i systemet med egenutvecklad kod för att komma åt mer information, något som vi ser allvarligt på och har polisanmält, säger Hans Tynelius, avdelningschef på Statens servicecenter till tidningen.

Anställd utnyttjade hålet

Bristen i säkerheten ska ha upptäckts tidigare i år av en av anställd på en myndighet. I polisanmälan framkommer att personen ska ha utnyttjat hålet för att komma åt information, i stället för att anmäla felet. 

Den anställde har hävdat att det var möjligt att komma åt uppgifter från andra myndigheter. Det har Statens servicecenter inte funnit bevis för, skriver DN.