Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt cyberattack efter terrorstämpling av Ryssland

EU-parlamentet i Bryssel.
Foto: Expressen / Lisa Mattisson

En misstänkt cyberattack har riktats mot EU-parlamentets hemsida.

Attacken skedde efter att parlamentet med stor majoritet stämplat Ryssland som stödjare av terrorism, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I skrivande stund – 17-tiden på onsdagen – ligger hemsidan fortfarande nere.

Jaume Duch på EU-parlamentets kommunikationsavdelning vittnar själv om cyberattacken: ”Tillgängligheten till Europaparlamentets webbplats påverkas för nuvarande utifrån efter höga nivåer av extern nätverkstrafik. Trafiken koppas till en DDoS-attack.”

Duch skriver vidare att parlamentet jobbar för fullt för att lösa problemet så snabbt som möjligt.

Enligt TT stämplade EU-parlamentet Ryssland som en ”statlig sponsor av terrorism”. Det innebär att Ryssland förklaras som en stat som använder sig av terroristmetoder. Det är en ickebindande resolution som antogs med en klar majoritet: 494 röstade för, 58 mot och 44 valde att lägga ner rösterna.

https://twitter.com/jduch/status/1595433790809284614

”Ryska federationen kan ställas till svars”

Den svenske Charlie Weimers (SD) ledamoten stod bakom idén till uttalandet.

– Det här kan ses som ett första steg mot att skapa ett juridiskt ramverk i Europa som möjliggör den här klassificeringen – vilket i sin tur kan skapa en situation där det inte bara är individer som begår krigsbrott å Ryska federationens vägnar utan även Ryska federation självt kan ställas till svars, säger Weimers på en svensk pressträff i EU-parlamentet, enligt TT.

Vem eller vilka som ligger bakom den påstådda cyberattacken är inte känt.

DDoS står för ”distributed denial-of-service” och kallas också för överbelastningsattack. Attackerna syftar på att slå ut webbplatser eller ett nätverk genom att rikta stora mängder trafik mot dem.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.