Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt coronafall i Gävleborg

Läkaren Li Wenliang varnade om smittan redan i december.
Personen befinner sig på sjukhus i Gävle.
Foto: Google maps
Gävle sjukhus.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Coronavirus.
Foto: CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två nya fall av misstänkt coronavirus har rapporterats i Sverige, och provsvar väntas på fredagen. 

En person i Kronobergs län har nyligen varit i Kina och är i hemkarantän.

Det andra fallet gäller en ung person i Gävleborgs län som är inlagd på sjukhus.

– Vi utreder en person som varit i Wuhan och kom till Sverige för fem dagar sedan, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Coronaviruset forstsätter spridas. Över 30 000 är smittade och fler än 630 personer har dött, enligt AFP. 

Cirka 260 smittade befinner sig utanför Kina. Två personer har dött utanför Fastlandskina, en 39-årig man i Hongkong och en 44-årig kinesisk man i Filippinerna, enligt CNN. Enligt BBC har 1 153 personer blivit friska från corona.

Viruset har spridits till över 25 länder, däribland Sverige, där en person hittills har bekräftats smittad.

Under torsdagen påträffades två nya misstänkta fall. Region Gävleborg skriver i ett pressmeddelande att en person i länet som nyligen varit i Kina har uppvisat symptom.

Lindriga symptom 

Under torsdagskvällen började personen att känna sig dålig och valde då att kontakta sjukvården. 

– Personen har lindriga symptom, lite lätt feber, obehagskänsla i bröstet, hostar inte, men uppfyller kriterierna för att ta prov. Vi pratades vid per telefon i går och jag har ingen orsak att tro att det skulle vara sämre nu, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare vid Region Gävleborg.

Provsvaret väntas komma senare på fredagen och fram tills dess hålls personen isolerad i ett rum med dubbla dörrar och luftsluss på infektionskliniken på sjukhuset i Gävle. 

– Det är en ung person. Att personen är hos oss har lite att göra med vad den enskilda individen vill. Vi har valt att ha den här policyn om individen också går med på det och i det här fallet så var vi överens, säger Signar Mäkitalo.

Personen landade i Sverige för fem dagar sedan och har sedan dess hållit sig själv i en så kallad frivillig hemkarantän.

Matti Sällberg om att vaccin håller på att tas fram i Storbritannien.

Misstänkt fall i Småland

Även Region Kronoberg har ett misstänkt fall, där provsvar väntas under fredagen.

– Personen har varit i Kina under de senaste två veckorna och har nu luftvägsbesvär, säger smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist. 

Personen som är hemmahörande i Kronobergs län kom i kontakt med vården under torsdagseftermiddagen. Enligt Smålandsposten sökte personen vård på lasarettet i Växjö.

Enligt Christian Romin Blomkvist är risken att patienten faktiskt bär på viruset liten. Under tiden har patienten skickats hem. 

– Personen har inte besökt Hubeiprovinsen utan en annan del av Kina, säger Christian Romin Blomkvist.

För en vecka sedan upptäcktes det första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige, då en kvinna i Jönköping drabbats av sjukdomen efter att ha besökt Wuhanområdet i Kina. 

Tusentals fortfarande fast på fartyg i Japan:

Flera coronasmittade ombord – ingen får lämna hytten.

Myterna om coronaviruset: Hjälper verkligen munskydd?

Vi reder ut rykten och myter kring den omtalade smittan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.