Klockan 12 i dag hålls förhandlingarna om omhäktning av Anders Behring Breivik. Breivik har via sin advokat bekräftat att han har ringt in till departementet, men inte berättat vilket datum det ska ha ägt rum. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
Klockan 12 i dag hålls förhandlingarna om omhäktning av Anders Behring Breivik. Breivik har via sin advokat bekräftat att han har ringt in till departementet, men inte berättat vilket datum det ska ha ägt rum.  Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

Misstänkt Breivik-inspelning försvunnen

Publicerad
Uppdaterad
En person ringde in och berättade om ett manifest samt hotade att döda medlemmar i Arbeiderpartiets Ungdomsförbund (AUF) till regeringsdepartementet i Oslo förra våren. Det skriver norska tidningen Dagbladet.
Polisen misstänker att samtalet kom från Anders Behring Breivik. Men inspelningen av samtalet är försvunnen.
Det var den fjärde januari i år som en kvinnlig operatör vid regeringsdepartementet berättade om samtalet i polisförhör, skriver Dagbladet. En person ringde in till centrala växeln i mars förra året och hotade att döda medlemmar i AUF samt berättade om ett manifest. Personen skällde också ut Stoltenbergregeringen och Gro Harlem Brundtland.

Inspelningen försvunnen

Polisen misstänker att samtalet kom från Anders Behring Breivik.
Samtliga samtal till departementet spelas in, men den här inspelningen är försvunnen.
- Vi har gått igenom samtal ett och ett halvt år tillbaka, i en intensiv önskan att finna den aktuella ljudfilen. Att vi inte hittar en sådan samtalsfil tycker vi är beklagligt, säger direktör Kjell Arne Knutsen, direktör för departementets servicecentral, till norska tidningen Dagsavisen.
Han vill heller inte spekulera i varför inspelningen är borta.
– Vi har ingen indikation på att någon av filerna har raderats, säger Kjell Arne Knutsen till tidningen.

Omhäktningsförhandlingar

Klockan 12:30 i dag hålls förhandlingarna om omhäktning av Anders Behring Breivik. Breivik har via sin advokat bekräftat att han har ringt in till departementet, men inte berättat vilket datum det ska ha ägt rum.
Polisen hoppas att informationen kommer fram under dagens omhäktningsförhandlingar.
Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag