Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt attack mot svenska nyhetssajter

"Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet", säger inrikesminister Anders Ygeman.
Foto: Sven Lindwall
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Foto: IBL
Flera stora svenska mediesajter, inklusive Expressen.se har drabbats av kraftiga störningar under lördagskvällen och har legat nere.
Flera medier, bland annat Aftonbladet, SVT och TT, berättar att den här tweeten spreds innan attacken.
Foto: Twitter.com

Chefredaktörerna på Sveriges största nyhetsförmedlare är överens – IT-attacken mot svenska medier är en attack mot det fria ordet.

– Det är ett slag mot hela medie-Sverige, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

Kort före attacken dök ett hot upp på Twitter. Enligt Aftonbladet ska polisen nu försöka spåra det anonyma kontot. 

Bland andra Expressen, Aftonbladet, SvD och DN låg under lördagskvällen och natten nere på grund av en samordnad IT-attack. En brottsutredning är inledd, Säpo säger sig vara redo att agera och regeringen hålls informerad om vad som hänt.

Rapporter visar att attacken kan ha gått via Ryssland, men vem som ligger bakom den är i skrivande stund okänt.

Oavsett är flera av Sveriges chefredaktörer överens: IT-attacken är en attack mot det fria ordet.

– Det här är inte en attack på enskilda medieföretag, det här är en attack på demokratin och det öppna samhället, säger Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets ansvariga utgivare och tillförordnad chefredaktör.

Hon menar att attacken är ett försök att stoppa den oberoende nyhetsförmedlingen.

– Jag förväntar mig en större diskussion också med berörda myndigheter och regeringen om det inträffade.

Fortsatta problem under natten

När Expressen slogs ut fick informationen kommuniceras till läsarna via sociala medier. Via livesändningar på både Facebook och Youtube kunde kvällens övriga nyheter förmedlas ändå.

Men sent i natt hade fortfarande flera sajter, bland andra SvD, problem.

– Det går att komma åt sidan från vissa internetoperatörer, men inte alla. Själva internet på redaktionen ligger också nere, säger Fredric Karén, tidningens chefredaktör.

– Det är ett slag mot hela medie-Sverige och det demokratiska samhället. Mot vårt öppna samhälle, det fria ordet och våra demokratiska värderingar utifrån att vi vill kunna ge en nyhetsförmedling 24 timmar om dygnet. Det är klart att det är problematiskt, fortsätter han.


LÄS ÄVEN Karin Olsson: Nätattackerna är ett angrepp mot Sverige

"Ser allvarligt på det"

Karéns dito på Dagens Nyheter, Peter Wolodarski, instämmer:

– Vi ser allvarligt på det som hänt. Det var ett tydligt försök att stoppa viktiga delar av nyhetsförmedlingen i Sverige.

En brottsutredning är inledd och attacken kommer att följas upp under söndagen.

Kort före attackerna publicerades ett anonymt inlägg på Twitter, som i svensk översättning lyder: "De följande dagarna kommer attacker att riktas mot den svenska regeringen och medierna som sprider falsk propaganda".

Flera medier, däribland Aftonbladet, DN och TT, har berättat om tweeten, som dök upp innan mediesajterna fick problem. Aftonbladet är också nämnt, tillsammans med hashtagen #offline. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet jobbar nu polisens utredare med att spåra det anonyma Twitterkontot. 

Hittills har däremot ingen myndighet drabbats av några störningar.

Enligt Säpo sköts utredningen av polisen i Stockholm.

– Det är polismyndigheten i Stockholm som utreder detta. Vi följer naturligtvis det här och är redo att bistå dem om det behövs, säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz till TT. 

Ygeman: "Djupt oroande"

Frågan är också uppe hos regeringen.

– Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet, det är för tidigt att dra långtgående slutsatser av vad som skett men det här visar på behovet av att utveckla svensk IT-säkerhet, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke hyllar det fria ordet och konstaterar att grundlagarna måste skyddas:

"Vad som har hänt är lika oacceptabelt som oroväckande. Våra grundlagsstadgade friheter; tryckfriheten, yttrandefriheten, mötes-, demonstrations-, förenings- och religionsfriheten, är och förblir något av det dyrbaraste vi har. Vi måste skydda dom, med kraft!", skriver hon på Instagram. 

Tidigare utrikesministern Carl Bildt vill se ett uppvaknande efter attacken. 

https://twitter.com/CBildt/status/711430312308445184

Statistik hos företaget Netnod, som ansvarar för de stora knutpunkterna i den svenska delen av internet, visar att datatrafiken till Sverige från ryska internetoperatörer har ökat kraftigt under den del av kvällen som IT-attacken har pågått. Det behöver dock inte betyda att attacken har sitt ursprung i landet.

På Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, säger man att man sig känna till problemet, men utan att kunna ge någon förklaring.

Klart är dock att nyhetssajterna attackerats - och att det är något mycket allvarligt.

– Vem det är som ligger bakom det här kan man bara spekulera om, det vet vi ju ingenting om än – men att man kan göra det är extremt farligt och allvarligt, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, till TT.

Per-Anders Broberg, vd för intresseorganisationen Utgivarna, håller med:

– Kvällens attack mot svenska nyhetsmedier är allvarlig och oroande. Den är ett hot mot pressfriheten och därmed demokratin.

Dessa kan ligga bakom den största hackerattacken mot Sverige någonsin

■ Främlingsfientliga krafter

Högerextrema grupper och främlingsfientliga krafter har länge anklagat traditionell svensk media, och i synnerhet större svenska dagstidningar, för att mörka sanningen om invandringens konsekvenser. Man hävdar bland annat att dessa tidningar konsekvent undviker att skriva om till exempel brottslighet som utförs av människor med ickesvensk bakgrund.

Det här har utgjort en grogrund för framväxten av så kallade alternativa medier, som Avpixlat som har en väldigt invandrarkritisk agenda.

I samband med hackerattacken kom det flera mejl till Expressen som antydde att hackerattacken skulle vara ett resultat av detta.


■ Wikileaksanhängare

Bland anhängare till Wikileaks och dess grundare Julian Assange finns ett hat mot Sverige för det sätt som svenska myndigheter hanterat de pågående våldtäktsanklagelserna mot honom och att han söks av svensk åklagare.

I kretsen kring Wikileaks finns individer med stora kunskaper om IT-säkerhet som skulle kunna rikta en attack mot Sverige.

Attacken mot de svenska medierna skulle kunna ha iscensatts för att protestera mot att Sverige inte ansträngt sig mer för att kunna nå en lösning i ärendet.

Julian Assange sitter i självvald isolering på Ecuadors ambassad i London sedan juni 2012.


■ Utländska Intressen

Strax efter att attacken inleddes mot Sverige i går visade statistik hos företaget Netnod, som ansvarar för de stora knutpunkterna i den svenska delen av internet, att datatrafiken till Sverige från ryska internetoperatörer ökade kraftigt samtidigt som attacken pågick.

Även om det inte direkt betyder att attacken har sitt ursprung i Ryssland, har ändå personerna bakom utnyttjat luckor i det ryska IT-systemet.

Ryssland har pekats ut som ett allt större hot mot säkerheten i Europa, och landets krigföring i både Ukraina och Syrien ses som ett tecken på att Ryssland har valt en mer konfrontativ linje i sin utrikespolitik.

Att Sverige skulle bli en måltavla kan tolkas som ett ryskt missnöje med den pågående debatten om ett medlemskap i Nato.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.