"Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet", säger inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Sven Lindwall"Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet", säger inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Sven Lindwall
"Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet", säger inrikesminister Anders Ygeman.  Foto: Sven Lindwall
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: IBLKultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: IBL
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: IBL
Flera stora svenska mediesajter, inklusive Expressen.se har drabbats av kraftiga störningar under lördagskvällen och har legat nere.Flera stora svenska mediesajter, inklusive Expressen.se har drabbats av kraftiga störningar under lördagskvällen och har legat nere.
Flera stora svenska mediesajter, inklusive Expressen.se har drabbats av kraftiga störningar under lördagskvällen och har legat nere.
Flera medier, bland annat Aftonbladet, SVT och TT, berättar att den här tweeten spreds innan attacken. Foto: Twitter.comFlera medier, bland annat Aftonbladet, SVT och TT, berättar att den här tweeten spreds innan attacken. Foto: Twitter.com
Flera medier, bland annat Aftonbladet, SVT och TT, berättar att den här tweeten spreds innan attacken. Foto: Twitter.com

Misstänkt attack mot svenska nyhetssajter

Publicerad

Chefredaktörerna på Sveriges största nyhetsförmedlare är överens – IT-attacken mot svenska medier är en attack mot det fria ordet.

– Det är ett slag mot hela medie-Sverige, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

Kort före attacken dök ett hot upp på Twitter. Enligt Aftonbladet ska polisen nu försöka spåra det anonyma kontot. 

Bland andra Expressen, Aftonbladet, SvD och DN låg under lördagskvällen och natten nere på grund av en samordnad IT-attack. En brottsutredning är inledd, Säpo säger sig vara redo att agera och regeringen hålls informerad om vad som hänt.

Rapporter visar att attacken kan ha gått via Ryssland, men vem som ligger bakom den är i skrivande stund okänt.

Oavsett är flera av Sveriges chefredaktörer överens: IT-attacken är en attack mot det fria ordet.

– Det här är inte en attack på enskilda medieföretag, det här är en attack på demokratin och det öppna samhället, säger Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets ansvariga utgivare och tillförordnad chefredaktör.

Hon menar att attacken är ett försök att stoppa den oberoende nyhetsförmedlingen.

– Jag förväntar mig en större diskussion också med berörda myndigheter och regeringen om det inträffade.

Fortsatta problem under natten

När Expressen slogs ut fick informationen kommuniceras till läsarna via sociala medier. Via livesändningar på både Facebook och Youtube kunde kvällens övriga nyheter förmedlas ändå.

Men sent i natt hade fortfarande flera sajter, bland andra SvD, problem.

– Det går att komma åt sidan från vissa internetoperatörer, men inte alla. Själva internet på redaktionen ligger också nere, säger Fredric Karén, tidningens chefredaktör.

– Det är ett slag mot hela medie-Sverige och det demokratiska samhället. Mot vårt öppna samhälle, det fria ordet och våra demokratiska värderingar utifrån att vi vill kunna ge en nyhetsförmedling 24 timmar om dygnet. Det är klart att det är problematiskt, fortsätter han.

 

LÄS ÄVEN Karin Olsson: Nätattackerna är ett angrepp mot Sverige

"Ser allvarligt på det"

Karéns dito på Dagens Nyheter, Peter Wolodarski, instämmer:

– Vi ser allvarligt på det som hänt. Det var ett tydligt försök att stoppa viktiga delar av nyhetsförmedlingen i Sverige.

En brottsutredning är inledd och attacken kommer att följas upp under söndagen.

Kort före attackerna publicerades ett anonymt inlägg på Twitter, som i svensk översättning lyder: "De följande dagarna kommer attacker att riktas mot den svenska regeringen och medierna som sprider falsk propaganda".

Flera medier, däribland Aftonbladet, DN och TT, har berättat om tweeten, som dök upp innan mediesajterna fick problem. Aftonbladet är också nämnt, tillsammans med hashtagen #offline. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet jobbar nu polisens utredare med att spåra det anonyma Twitterkontot. 

Hittills har däremot ingen myndighet drabbats av några störningar.

Enligt Säpo sköts utredningen av polisen i Stockholm.

– Det är polismyndigheten i Stockholm som utreder detta. Vi följer naturligtvis det här och är redo att bistå dem om det behövs, säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz till TT. 

Ygeman: "Djupt oroande"

Frågan är också uppe hos regeringen.

– Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet, det är för tidigt att dra långtgående slutsatser av vad som skett men det här visar på behovet av att utveckla svensk IT-säkerhet, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke hyllar det fria ordet och konstaterar att grundlagarna måste skyddas:

"Vad som har hänt är lika oacceptabelt som oroväckande. Våra grundlagsstadgade friheter; tryckfriheten, yttrandefriheten, mötes-, demonstrations-, förenings- och religionsfriheten, är och förblir något av det dyrbaraste vi har. Vi måste skydda dom, med kraft!", skriver hon på Instagram. 

Tidigare utrikesministern Carl Bildt vill se ett uppvaknande efter attacken. 

Statistik hos företaget Netnod, som ansvarar för de stora knutpunkterna i den svenska delen av internet, visar att datatrafiken till Sverige från ryska internetoperatörer har ökat kraftigt under den del av kvällen som IT-attacken har pågått. Det behöver dock inte betyda att attacken har sitt ursprung i landet.

På Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, säger man att man sig känna till problemet, men utan att kunna ge någon förklaring.

Klart är dock att nyhetssajterna attackerats - och att det är något mycket allvarligt.

– Vem det är som ligger bakom det här kan man bara spekulera om, det vet vi ju ingenting om än – men att man kan göra det är extremt farligt och allvarligt, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, till TT.

Per-Anders Broberg, vd för intresseorganisationen Utgivarna, håller med:

– Kvällens attack mot svenska nyhetsmedier är allvarlig och oroande. Den är ett hot mot pressfriheten och därmed demokratin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag