Efter senaste tidens avlyssningsskandaler är statsminister Stefan Löfven aktsam men hur han använder sin telefon. Foto: Lisa MattissonEfter senaste tidens avlyssningsskandaler är statsminister Stefan Löfven aktsam men hur han använder sin telefon. Foto: Lisa Mattisson
Efter senaste tidens avlyssningsskandaler är statsminister Stefan Löfven aktsam men hur han använder sin telefon. Foto: Lisa Mattisson
Amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, avlyssnade tre franska presidenter från ambassaden. President Francois Hollande krävde svar om händelsen av Obama. Foto: Etienne Laurent / Pool / Epa / TtAmerikanska nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, avlyssnade tre franska presidenter från ambassaden. President Francois Hollande krävde svar om händelsen av Obama. Foto: Etienne Laurent / Pool / Epa / Tt
Amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, avlyssnade tre franska presidenter från ambassaden. President Francois Hollande krävde svar om händelsen av Obama.  Foto: Etienne Laurent / Pool / Epa / Tt
Obama mottog samtal om händelsen från Frankrikes president. Foto: Dennis BrackObama mottog samtal om händelsen från Frankrikes president. Foto: Dennis Brack
Obama mottog samtal om händelsen från Frankrikes president. Foto: Dennis Brack

Misstänksam Stefan Löfven avstår telefon

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven undviker mobiltelefonen av rädsla för att vara avlyssnad.

– Vi ser till att inte använda telefonen, medger han för Expressen, och fortsätter:

– Jag väljer tillfällen då jag inte har telefonen på mig.

I veckan briserade en ny avlyssningsskandal då det avslöjades att amerikanska NSA avlyssnar flera franska toppolitiker, bland dem de tre senaste sittande presidenterna.

Den franska regeringen har fördömt å det skarpaste och kallat avlyssningen för oacceptabel.

USA:s ambassadör i Frankrike har kallats till landets utrikesdepartement för att höras kring avslöjandena, som gjordes av den franska tidningen Libération och nyhetssajten Mediapart i samarbete med Wikileaks.

Uttrycker ogillande

Expressen mötte i fredags statsminister Stefan Löfven i samband med toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel.

Han uttalade sig då för första gången om den senaste i raden av avlyssningsskandaler.

– Det är självfallet att det inte är så vi ska agera gentemot varandra, att vi avlyssnar varandra. Det är självklart.

Tror du att du själv är avlyssnad?

– Det har jag ingen uppfattning om. Men vi ser till att inte använda telefonen.

En allmän uppmaning

Enligt statsministern är det viktigt att inte vara naiv. Han vänder sig till landets alla journalister.

– Modern teknik, även den ni sitter med här i dag, ger alla möjligheter för den som vill använda den i ett syfte som vi inte tycker är riktigt.

Samtidigt konstaterar Löfven att det är viktigt “att man känner tillit till varandra" i en öppen demokrati.

Men vad pratar du inte om i telefon?

– Det är upp till mig att fundera på det. Men jag väljer tillfällen då jag inte har telefonen på mig.

För ett par år sedan avslöjades det att den amerikanska spionorganisationen NSA även avlyssnat 35 världsledare, bland dem Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Reinfeldt fick samma fråga

Dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt fick frågan om han tror att han avlyssnats.

– Jag vill inte spekulera i om det har skett, sa han då.

Stefan Löfven befinner sig i Visby under morgondagen och på tisdag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag