Polisen på plats fick senare förstärkning av både tekniker och hundpatruller som sökte igenom området. Foto: Janne Åkesson/SwepixPolisen på plats fick senare förstärkning av både tekniker och hundpatruller som sökte igenom området. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen på plats fick senare förstärkning av både tekniker och hundpatruller som sökte igenom området. Foto: Janne Åkesson/Swepix
En 14-årig pojke knivskars under torsdagen på Edsbergsskolan i Sollentuna kommun i norra Stockholm. Foto: Meli Petersson EllafiEn 14-årig pojke knivskars under torsdagen på Edsbergsskolan i Sollentuna kommun i norra Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi
En 14-årig pojke knivskars under torsdagen på Edsbergsskolan i Sollentuna kommun i norra Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi
Under eftermiddagen greps en misstänkt person, medan ytterligare en ännu jagas. Foto: Meli Petersson EllafiUnder eftermiddagen greps en misstänkt person, medan ytterligare en ännu jagas. Foto: Meli Petersson Ellafi
Under eftermiddagen greps en misstänkt person, medan ytterligare en ännu jagas. Foto: Meli Petersson Ellafi
"Den här händelsen har inte primärt en koppling till skolan utan det är en konflikt mellan de inblandade och det kunde lika gärna ha skett någon annanstans än på skolan," säger Sven-Erik Olsson, jourhavande pressinformatör vid Stockholmspolisen. Foto: Janne Åkesson/Swepix"Den här händelsen har inte primärt en koppling till skolan utan det är en konflikt mellan de inblandade och det kunde lika gärna ha skett någon annanstans än på skolan," säger Sven-Erik Olsson, jourhavande pressinformatör vid Stockholmspolisen. Foto: Janne Åkesson/Swepix
"Den här händelsen har inte primärt en koppling till skolan utan det är en konflikt mellan de inblandade och det kunde lika gärna ha skett någon annanstans än på skolan," säger Sven-Erik Olsson, jourhavande pressinformatör vid Stockholmspolisen. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Misstänks ha startat med ett kastat sudd

Publicerad

Ett suddgummi som kastades av en elev på en annan ska ha varit den utlösande faktorn till ett bråk på en skola i Sollentuna under torsdagen som ledde till att en elev knivskars med en machete.

– Det finns en misstänkt som är gripen och förhörs just nu, säger Åke Westerlund, polisinspektör i Sollentuna.

På fredagsmorgonen meddelade polisen att sammanlagt två personer omhändertagits av socialtjänsten med anledning av knivdramat.

En 14-årig pojke knivskars under torsdagen på Edsbergsskolan i Sollentuna kommun i norra Stockholm. Larmet om knivattacken kom in via larmnumret 112 klockan 11.55.

Fredrik Ladenstedt, stationsbefäl vid polisen i Norrort, kunde kort därefter bekräfta att åtta patruller hade ryckt ut till platsen.

Ett vittne som arbetar på platsen berättar att den skadade pojken gick ut själv från platsen, omlindad runt armarna.

– Det är flera skador. Han har skador man måste se om men det är inga livshotande skador. Han är vaken och har varit så hela tiden, säger Emil Juhlin, polisens insatsledare på plats.

Under eftermiddagen greps en misstänkt person, medan ytterligare en ännu jagades.

– Gripandet gick lugnt till, säger Åke Westerlund vid Sollentunapolisen.

På fredagsmorgonen meddelar polisen att två personer är omhändertagna av socialtjänsten med anledning av knivdramat. Det rör sig om den person som tidigare gripits samt den person som polisen eftersökt. De omhändertas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, skriver polisen på sin sajt.

Expressen talade under torsdagen med en elev som var vittne till bråket. Han berättar att det startade redan under onsdagen, medan klassen hade NO-lektion.

– En kille kastade ett suddgummi på en tjej. Hon blev arg och skrek "det där ska du få för", säger han.

Han berättar att flickan dök upp under torsdagen tillsammans med två elever i åttonde klass för att hämnas. I en korridor fick de fatt på pojken som kastat suddgummit. Det blev bråk.

– De båda äldre killarna hoppade på min kompis. De började slåss i korridoren, säger pojken som berättar att ytterligare pojkar anslöt för att hjälpa offret.

Andra elever i närheten försökte fly från platsen när bråket tilltog.

– Det blev kaos. Alla sprang därifrån och blev rädda, säger han.

Enligt uppgifter ska en av de äldre pojkarna plötsligt ha dragit fram en machete ur en påse.

– Den var så här lång, säger pojken och håller upp handflatorna med cirka fyra decimeters mellanrum.

Inledningsvis ska den äldre pojken ha slagit den yngre på benet med machetens flatsida. Men i tumultet ska den yngre ha skadat sig i fingret. När denne lyckades fly från platsen blev han, enligt vittnet, ifattsprungen i korridoren och tryckt upp mot väggen med macheten pressad över halsen. Därefter ska de båda äldre pojkarna ha flytt.

– Det var blod på halsen, säger vittnet som dock inte kunde avgöra ifall det kom från ett sår på halsen, eller från blodet som redan fanns på macheten.

Ambulans anlände snabbt och förde i väg den skadade pojken.

Polisen på plats fick senare förstärkning av både tekniker och hundpatruller som sökte igenom området.

Samtidigt samlades personal, elever och de föräldrar som hunnit komma till ett informationsmöte på skolan. Polisen spärrade av stora delar av skolgården och journalister som samlats kördes ut från området.

Senare anlände också flera fritidsledare från Sollentuna kommun för att agera stödpersonal för de elever som ville ha någon att prata med.

Gärningsmännen ska ha synts medan de flytt genom en gångtunnel och mot en busshållplats. Polisen stoppade senare en buss som man genomsökte.

Polisen har sedan dess bekräftat att ett knivliknande föremål har använts i bråket.

Under kvällen förhördes den pojke som gripits. Rubriceringen gäller försök till mord.

Har ni beslagtagit knivvapnet?

– Vad som händer på en brottsplats i det här läget är ingenting vi kommunicerar, även om vi hittar det ena eller det andra. Vi låter utredningen ha sin gång, säger Emil Juhlin, polisens insatsledare.

På Edsbergsskolan Facebooksida publicerades senare också ett meddelande. Det var signerat av skolans rektor Sara Carlson. Där stod bland annat:

"Pojken som blivit knivskuren är omhändertagen och har inga allvarliga skador. Han mår under omständigheterna bra. Alla skolsköterskor och kuratorer i kommunen finns tillgängliga för de elever och personal som har behov av stöd. Polisen har börjat sin utredning på plats och det finns vittnen till händelsen."

Även om den utlösande faktorn till knivattacken ska ha varit det kastade suddgummit, säger polisen att konflikten mellan de inblandade har pågått under en längre tid.

– Den här händelsen har inte primärt en koppling till skolan utan det är en konflikt mellan de inblandade och det kunde lika gärna ha skett någon annanstans än på skolan, säger Sven-Erik Olsson, jourhavande pressinformatör vid Stockholmspolisen.

Klockan 18:00 på torsdagen hölls ytterligare ett informationsmöte för föräldrar och personal. Även där framkom uppgiften att de inblandade har haft en konflikt sedan tidigare.

Edsbergsskolan är en kommunal grundskola för årskurs 7 till 9 med knappt 400 elever.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag