Misstänks ha planerat att stena invandrare

Publicerad

Nazistiska Svenskarnas parti, SvP, siktade högt i valet i höstas.

Nästan ett halvår senare kan satsningen summeras: 0,7 promille i väljarstöd, avhopp, nedlagd partitidning och flera brottsmisstänka toppkandidater.

Snart väntar rättegång mot partisekreteraren Jonas Andersson, 36, som misstänks ha ingått i en misshandelspatrull som körde omkring i en Stockholmsförort med målet att kasta sten på invandrare.

– Man har varit där för att stävja brottsligheten och understödja polisens arbete, säger Stefan Jacobsson, partiledare för Svenskarnas parti.

Svenskarnas partis valsatsning förra året - som bestod av 49 riksdagskandidater och listor i 35 kommun- och sex landstingsval runtom i landet - beskrevs som den största från ett nazistiskt parti sedan andra världskriget.

Partiet fick också stor uppmärksamhet när partiledaren Stefan Jacobsson höll tal från Almedalsscenen den 28 juni, alltså dagen innan den officiella politikerveckan i Visby drog i gång.

Men resultatet blev en besvikelse för Svenskarnas parti.

Många brottsmisstänkta

Partiet fick 4 189 röster i riksdagsvalet, vilket innebar 0,7 promille av samtliga röster. Misslyckandet gällde även lokalt där partiet inte kammade hem ett enda eget mandat. SvP-aren Johan Karlsson fick sedan ett mandat i Säter efter att hans namn skrivits på valsedlar för Sverigedemokraterna.

Efter valet har problemen hopat sig. I oktober lades partiets nättidning Realisten ned. Redaktören för tidningen Björn Björkqvist, som också kandiderade för SvP till riksdagen, misstänks sedan i december för våldsamt upplopp i samband med en SvP-demonstration i Eskilstuna den 1 maj 2012.

Men Björkqvist är inte den ende tongivande SvP-politikern som nu är brottsmisstänkt. Om några veckor börjar rättegången mot partisekreteraren och riksdagskandidaten Jonas Andersson som är misstänkt för förberedelse till grov misshandel, alternativt stämpling till grov misshandel.

I maj 2013 pågick våldsamma upplopp i flera Stockholmsförorter där bilar antändes. Foto: Jörgen HildebrandtI maj 2013 pågick våldsamma upplopp i flera Stockholmsförorter där bilar antändes. Foto: Jörgen Hildebrandt
I maj 2013 pågick våldsamma upplopp i flera Stockholmsförorter där bilar antändes. Foto: Jörgen Hildebrandt
Jonas Andersson, 36, partisekreterare och riksdagskandidat för SvP. Misstänks för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel. Nekar till brott. Tidigare dömd för bland annat misshandel, våld mot tjänsteman, mened och stöld. Expressen har sökt Andersson.Jonas Andersson, 36, partisekreterare och riksdagskandidat för SvP. Misstänks för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel. Nekar till brott. Tidigare dömd för bland annat misshandel, våld mot tjänsteman, mened och stöld. Expressen har sökt Andersson.
Jonas Andersson, 36, partisekreterare och riksdagskandidat för SvP. Misstänks för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel. Nekar till brott. Tidigare dömd för bland annat misshandel, våld mot tjänsteman, mened och stöld. Expressen har sökt Andersson.
Jonas Lundström, 30, SvP-kandidat i kommunalvalet i Stockholms stad. Misstänks för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel. Nekar till brott. Tidigare ostraffad. Expressen har sökt Lundström.Jonas Lundström, 30, SvP-kandidat i kommunalvalet i Stockholms stad. Misstänks för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel. Nekar till brott. Tidigare ostraffad. Expressen har sökt Lundström.
Jonas Lundström, 30, SvP-kandidat i kommunalvalet i Stockholms stad. Misstänks för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel. Nekar till brott. Tidigare ostraffad. Expressen har sökt Lundström.
Ludvig Delin, 24, Riksdagskandidat för SvP och partiets kontaktperson i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. Misstänks för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel. Nekar till brott. Tidigare ostraffad. Expressen har pratat med Delin som inte ville svara på frågor.Ludvig Delin, 24, Riksdagskandidat för SvP och partiets kontaktperson i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. Misstänks för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel. Nekar till brott. Tidigare ostraffad. Expressen har pratat med Delin som inte ville svara på frågor.
Ludvig Delin, 24, Riksdagskandidat för SvP och partiets kontaktperson i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. Misstänks för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel. Nekar till brott. Tidigare ostraffad. Expressen har pratat med Delin som inte ville svara på frågor.
Björn Björkqvist, 35, Riksdagskandidat för SvP och tidigare chefredaktör för Realisten. Misstänks för våldsamt upplopp i Eskilstuna den 1 maj 2012. Tidigare dömd för hets mot folkgrupp. Expressen har sökt Björkqvist.Björn Björkqvist, 35, Riksdagskandidat för SvP och tidigare chefredaktör för Realisten. Misstänks för våldsamt upplopp i Eskilstuna den 1 maj 2012. Tidigare dömd för hets mot folkgrupp. Expressen har sökt Björkqvist.
Björn Björkqvist, 35, Riksdagskandidat för SvP och tidigare chefredaktör för Realisten. Misstänks för våldsamt upplopp i Eskilstuna den 1 maj 2012. Tidigare dömd för hets mot folkgrupp. Expressen har sökt Björkqvist.
Stenar som hittades i bilen som SvP-politikerna åkte i under kravallnatten den 26 maj 2013. Foto: PolisenStenar som hittades i bilen som SvP-politikerna åkte i under kravallnatten den 26 maj 2013. Foto: Polisen
Stenar som hittades i bilen som SvP-politikerna åkte i under kravallnatten den 26 maj 2013. Foto: Polisen
Anders Leander, 56, Riksdags- och kommunvalskandidat för SvP. Dömd av tingsrätten för hets mot folkgrupp. Tidigare ostraffad.Anders Leander, 56, Riksdags- och kommunvalskandidat för SvP. Dömd av tingsrätten för hets mot folkgrupp. Tidigare ostraffad.
Anders Leander, 56, Riksdags- och kommunvalskandidat för SvP. Dömd av tingsrätten för hets mot folkgrupp. Tidigare ostraffad.
"Lagen om hets mot folkgrupp är en inskränkning av yttrandefriheten", säger SvP:s partiledare Stefan Jacobsson. Foto: Christian Örnberg"Lagen om hets mot folkgrupp är en inskränkning av yttrandefriheten", säger SvP:s partiledare Stefan Jacobsson. Foto: Christian Örnberg
"Lagen om hets mot folkgrupp är en inskränkning av yttrandefriheten", säger SvP:s partiledare Stefan Jacobsson. Foto: Christian Örnberg
Sebastian Karlsson, 26, riksdags- och kommunvalskandidat för SvP. Dömd av Svea hovrätt för hets mot folkgrupp. Expressen har sökt Karlsson.Sebastian Karlsson, 26, riksdags- och kommunvalskandidat för SvP. Dömd av Svea hovrätt för hets mot folkgrupp. Expressen har sökt Karlsson.
Sebastian Karlsson, 26, riksdags- och kommunvalskandidat för SvP. Dömd av Svea hovrätt för hets mot folkgrupp. Expressen har sökt Karlsson.

Cirkulerade runt moské

Andersson stoppades av polisen i en röd Volkswagen Golf efter midnatt den 26 maj 2013. Då hade kravaller och bränder plågat flera av Stockholms förorter och högerextrema grupper hade sagt att de skulle ge sig ut i områdena.

En polispatrull fick syn på bilen, som setts cirkla runt moskén i Hallunda, och fattade misstankar. I bilen fanns också Anderssons partikamrater Ludvig Delin, som kandiderade till riksdagen i valet i höstas, och partiets ende kandidat i Stockholms stad, Jonas Lundström.

På golvet vid framsätet låg tre stenar och bakom passagerarsätena låg sex stenar. I bakluckan fanns maskeringsluvor.

Bilens förare - en då 22-årig man som inte stod på någon av SvP:s vallistor i höstas - berättade för polisen att stenarna var till för att kastas på personer som de "stötte på och inte gillade". Han berättade också att han hade högerextrema värderingar och på hans T-shirt stod: "38 Support Your Nation". Tröjtrycket anspelar på en australiensisk skinhead-grupp med kopplingar till nazistiska Blood & Honour-rörelsen.

Alla fyra nekar till brott och bilens förare har tagit tillbaka sitt första erkännande.

Efter valet har andra SvP-kandidater dömts för hets mot folkgrupp. I december förra året dömdes Anders Leander, mot sitt nekande, för att på sin blogg ha skrivit om att muslimer beter sig "som svin", "skriker som jävla grisar" och att muslimer "stjäl, ni våldtar våra svenska kvinnor och tjejer misshandlar och dödar svenska män och kvinnor för att vi är vita i skinnet".

– Jag är inte intresserad av att prata med dig, säger Leander till Expressen.

Glåpord i partiets nättidning

I förrgår fällde Svea hovrätt Sebastian Karlsson, som kandiderade för SvP både till riksdagen och i Emmaboda men nu säger sig ha hoppat av politiken, för flera fall av hets mot folkgrupp. Han stod som utgivare för partiets nättidning Realisten där invandrare kallats "neger", "parasiter", "ohyra" och en kommentator propagerat för rasåtskillnad.

Varför kan era företrädare inte hålla sig från att ge sig på etniska minoriteter?

– Lagen om hets mot folkgrupp är en inskränkning av yttrandefriheten och en paragraf som används väldigt godtyckligt. Det finns människor som frias för att säga en sak och så finns det människor som döms för att säga mer eller mindre samma sak, säger SvP:s partiledare Stefan Jacobsson.

Stefan Jacobsson säger om brottsmisstanken mot partisekreteraren Jonas Andersson och SvP-kandidaterna Ludvig Delin och Jonas Lundström:

– Vid tillfället då detta skedde så var det otroliga våldsamheter i Husby, och invandrarkravaller, och att det åker dit människor som vill stävja det och understödja polisen som knappt vågar åka dit. Det tycker jag är beundransvärt. Däremot tycker jag självklart inte att man ska attackera människor.

Stävja det? Gör man det genom att åka omkring i en bil med en massa sten?

– Fast att en person hävdar det gör inte att det är sant, utan vi får se vad som framkommer i rättegången.

Stefan Jacobsson är själv sedan tidigare dömd för våldsamt upplopp - brott som han begick 2004 tillsammans med tongivande nazister som Emil Hagberg.

– Jag hade en annan syn på politiskt våld vid det tillfället, något som jag förändrat sedan många år tillbaka.

Ni pratar om att ta krafttag mot brottslighet, men då den som kommer från invandrare. Varför ska nån vanlig, hederlig väljare känna förtroende för ert parti med tanke på det spår av våld och hets som följer era partiföreträdare?

– Nu tycker jag att du målar upp det lite väl mycket. Vi har oerhört många företrädare som absolut inte är dömda för något brott. Vad som är viktigt är att vi tar upp de problem som vanligt folk ser runtomkring sig och som inga andra partier belyser.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag