Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänks ha mördat sin dotter – åtal väcks

Det var den 7 juli som dådet ägde rum i Bålsta.
Foto: Stefan Reinerdahl
Liselott Merschand väcker på måndagen åtal mot den 46-åriga mannen som misstänks ha mördat sin 9-åriga dotter.
Det har framkommit att mannen var påverkad av den narkotikaklassade medicinen Stilnoct vid tiden för mordet.
Foto: Thomas Engström

Den 47-årige direktören misstänks ha mördat sin nioåriga dotter hemma i parhuset i Bålsta – genom att hugga henne med kniv i huvudet och bröstkorgen. 

Det framkommer i åklagaren Liselott Herschends stämningsansökan till Uppsala tingsrätt:

– Han säger i förhör att han vid tidpunkten mådde psykiskt dåligt, att han har haft vanföreställningar och hört röster från Gud som säger att han ska döda henne för att hon ska få evigt liv. 

På eftermiddagen den 9 juli kom larmet från parhuset i Bålsta i Håbo kommun: En 47-årig man, som tidigare under morgonen hade sökt hjälp hos psykakuten, hade tagit livet sin nioåriga dotter genom att hugga henne med kniv i huvudet och bröstkorgen. Skadan i bröstkorgen ledde till att flickan förblödde. 

Allt skedde inför ögonen på barnets mamma, som skadades svårt med hugg i ryggen när hon försökte skydda dottern med sin egen kropp, enligt åtalet i Uppsala tingsrätt. Direktören åtalas, misstänkt för mord, grov misshandel, misshandel och försök till misshandel. 

– Han har huggit henne när hon försökte skydda dottern, säger åklagaren Liselott Herschend på presskonferensen.

Åtalas för bland annat mord

Även mammans vuxna dotter ska ha knivhuggits. Den vuxna dotterns pojkvän ska utsatts för något som åklagaren rubricerar som försök till misshandel.

– Han säger i förhör att han vid tidpunkten mådde psykiskt dåligt, att han har haft vanföreställningar och hört röster från Gud som säger att han ska döda henne för att hon ska få evigt liv. 

Efter presskonferensen nyanserade åklagaren för Expressens reporter Johan Ronge vad mannen berättat i förhören:

– Han säger att han har haft vanföreställningar om olika saker, men det som händer just den här eftermiddagen är att han hör röster som han uppfattar kommer från Gud och de säger åt honom att ta livet av dottern.

Han ska också ha sagt att han trodde att dottern skulle få evigt liv.

Åklagaren igen:

– Jag kan egentligen inte berätta mer än så. Det är hans uppgifter. Hur det skulle gå till kan jag inte svara på.

Hur skulle du bedöma hans psykiska status?

– Det är naturligtvis psykiater och läkare som får göra den bedömningen. Man har ju gjort en liten sinnesundersökning. Slutsatsen i den är att man misstänker att han är allvarligt psykiskt störd. Sedan gissar jag på att det kommer att bli en stor rättspsykiatrisk undersökning. Jag hoppas att rätten beslutar om det. 

Han ska ha bett om hjälp på psykakuten tidigare den här dagen?

– Ja, det har han gjort. Läkaren har då gjort en bedömning utifrån de uppgifter han då lämnar. Jag är inte psykiatiker så jag kan inte bedöma det. Men, som vanlig lekman, menar jag att läkaren inte verkar ha gjort en felaktig bedömning. 

Den här mannen verkar ha mått dåligt en längre tid – tycker du att han borde ha fått hjälp på ett tidigare stadium?

– Det är inget jag kan tycka någonting om egentligen. Han har ju sökt hjälp innan det här, och han hade ett nedtrappningsschema på den här Stilnoctmedicinen som han hade tagit under en längre tid. 

Varför tog han Stilnoct?

– Ja, han säger att det varit mot sömnbesvär.

Under utredningen har det framkommit uppgifter om att mannen varit påverkad just av Stilnoct vid tiden för mordet. Läkemedlet, som används vid sömnbevär, ska han ha fått utskrivet av flera olika läkare – under en längre tid. Det har P4 Uppland tidigare rapporterat. 

På morgonen före mordet filmade hustrun sin make med mobiltelefonen för att kunna visa på för sjukvården på hur dåligt han mådde. 

– Det var för att visa hur han mår, säger Liselott Herschend.

Men det var försent.

– Jag reagerade på att han såg så konstig ut. Han såg ut att vara helt väck. Jag och min man vinkade åt honom, men han reagerade inte ens, han en granne tidigare berättat för Expressen efter mordet. 

Förmögen direktör

Grannar har vittnat om kaosartade scener då man försökte rädda flickans liv – samtidigt som mannen, en förmögen direktör med eget företag, vandrade runt i området. 

Polisens presstalesman Christer Nordström berättade i Expressen om skräckscenerna på platsen:

– En polisman kämpade i fem minuter med hjärt- och lungräddning. Man försökte rädda henne till livet.

Den misstänkte pappan har under hela mordutredningen förnekat brott. 

– Hans inställning är precis som den har varit tidigare, att han förnekar brott, sa åklagaren Liselott Herschend inför åtalet.

Leif GW Persson kommenterar nu uppgifterna om att mannen misstänka lida av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet på dottern:

– Det talar starkt för att han kommer att få genomgå en stor sinnesundersökning. Det kan rätten besluta om innan de inleder förhandlingarna. Då har man den biten avklarad. 

Vad är den vanligaste orsaken till att den här typen av dåd sker?

– Det är nästan alltid någon av föräldrarna, ibland ett äldre syskon eller någon lekkamrat, säger GW. Andra gärningsmän behöver du inte bekymra dig om. Det där med fula gubbar är en marginalitet, det är utomordentligt sällsynt. 

Vad brukar det sluta med att det rör sig om för motiv?

– Ofta psykisk ohälsa. 

"Har en klar bild"

Rättsexperten Sven-Erik Alhem betonar att det är en "oerhört laddad situation när det gäller närstående våld."

– Det här blir naturligtvis en svår situation för de anhöriga att försöka förstå. Förutom att man mister någon som man håller väldigt kär, så ska man försöka förstå vad det är som har föranlett detta scenario. Det kan oftast leda till ett livslångt lidande, säger Sven-Erik Alhem i Expressen TV. 

Expressen har sökt mannens advokat Thomas Martinson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.